Donderdag 26/11/2020

Videoclippremière

Bekijk hier het sensuele ‘Designed / Desire’ van SX in première

SXBeeld SX

“Wanneer ik optreed, voel ik me heel naakt,” zei Stefanie Callebaut deze zomer nog in De Morgen. Ze voegt vandaag de daad bij het woord in de nieuwste clip van SX. ‘Designed / Desire’ heet dat juweeltje zinnelijk genot. Hieronder kunt u de video in première bekijken.

“Het is geen akelige naaktheid”, verduidelijkte Callebaut toen. “Geen naaktheid die aanvoelt alsof ik in mijn eentje vecht tegen de zaal. De naaktheid waarin ik me tijdens een muziekoptreden wikkel, voelt comfortabel aan. Ik word één met het publiek. Ik ga op in die groep mensen. Ik ben allesbehalve alleen.”

Dat wordt ook meteen duidelijk in de intimistische videoclip bij ‘Designed / Desire’, waarin ze in een sensueel spel verzeild geraakt met de andere helft van het duo, Benjamin Desmet. Die maakte de clip ook zelf, trouwens.

Na hun debuutalbum Arche (2012) en opvolger Alphabet (2016), verschijnt over een maand de derde plaat EROS. “Het is een terugkeer naar de essentie”, vertelt Stefanie. “En die essentie is voor ons liefde.”

Dat beaamt Benjamin. “We kozen daarom bewust voor een minimale aanpak in het maken van de clip, om zo veel mogelijk lagen weg te nemen. Het overheersende rood verwijst naar de liefde, maar ook naar een donkere kamer waarin foto’s worden ontwikkeld. Dat is naar analogie met een liefde die zichzelf ook niet zomaar ontwikkelt.”

Dood en liefde

“Het eerste en laatste beeld in de video zijn er van een vulkaan: magma en lava creëren er nieuw leven. In de clip krijg je het gevoel dat we ons in het midden van de vulkaan bevinden. Of zoals Stefanie zingt: ‘We are pure love, made for eruption.’ Vandaar die dominante, rode kleur.”

De vulkaan is natuurlijk een logische keuze voor wie SX al een tijdje volgt. Een vulkaan is net zo goed de bron van destructie en dood. Eros en Thanatos lagen nooit echt ver uit elkaar bij het duo, dat van sensuele dreiging zijn handelsmerk heeft gemaakt. SX woelt voortdurend tussen mysterie, intieme sensualiteit en drama. “Maar de vulkaan is toch vooral een metafoor voor het ontstaan van iets,” benadrukt Benjamin.

De vulkaan in kwestie ligt in de jungle van Nicaragua, waar de twee niet zo lang geleden verbleven op de top van een uitgedoofde vuurspuwende berg, met uitzicht op een andere, actievere vulkaan. “We zaten er tussen de apen, die in de nacht tussen de bomen slingerden, brulden en huilden. We vroegen ons weleens af of dat hun mating call was. (lacht) Het was intens, alleszins.”

SXBeeld SX

Avontuur in de natuur

De clip zélf is minstens even intens, sensueel, theatraal en betoverend, opperen we. Maar wat vooral opvalt, is de intieme relatie tussen de twee. “Stefanie en ik hebben al heel wat avonturen meegemaakt. We hebben er samen ook vaak over gefilosofeerd: zorg dragen voor elkaar is net zo goed een van de meest liefdevolle zaken die je voor elkaar kan doen. Ook zorg dragen voor de natuur is zoiets liefdevol, omdat we er uiteindelijk slechts maar een piepklein deeltje uitmaken.”

‘Designed / Desire’ is zowel de voorloper als aankondiging van een nieuw album. “De song weet perfect de essentie van toekomstige plaat EROS te vatten”, zegt Stefanie hierover. Daar valt iets voor te zeggen: ‘We desire to make love / We’re designed to be in love / To be everything we’re being’, zingt ze in die song. “Het nummer verwondert zich over de mogelijkheid om lief te hebben. Het viert dat vermogen dat we allen in ons dragen. Liefhebben is geen keuze. In de diepste kern van ons zijn zijn we geprogrammeerd om liefde te ervaren, te geven en te zijn.”

Dreiging en aantrekkingskracht 

“Liefde is de kern van alles. In de oude Griekse mythologie is Eros de personificatie van de universele, allesomvattende liefde. Het is de kracht die het universum samenhoudt. En precies die kracht proberen we in ons nieuwste album te vatten. Onze plaat EROS is liefde in al haar vormen: gaande van devotie, het geven, het dansende ritmische, die aantrekkingskracht die wezenlijk is, de zonsopgang en de enorme kracht die ervan uitgaat, de dreiging, de terugval, het verleiden, Eros in al haar warmte. De essentie: zorg voor elkaar en voor de natuur.’’

Deze week gooide Stefanie overigens ook een WhatsApp-nummer online: (+32)475/22.28.43. De bedoeling hiervan is om persoonlijk contact te onderhouden met de fans. Die krijgen dan ook steeds als eerste alle SX-nieuwtjes en inside information te horen. Via die weg kunnen ze de frontvrouw van de groep ook altijd persoonlijk vragen stellen.

Of complimenten over hun prachtige, zinnelijke clip. We werpen het maar op in uw voordeel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234