Woensdag 05/10/2022

Bekendste Joegoslavische gewetensgevangene vrij

Brussel

Eigen berichtgeving

In Joegoslavië is gisteren Servisch journalist Miroslav Filipovic vrijgelaten. Filipovic was eind juli door een militaire rechtbank in Nis wegens 'spionage' en 'het verspreiden van valse informatie' veroordeeld tot zeven jaar cel voor het schrijven van artikels die verschenen in de onafhankelijke Joegoslavische krant Danas, bij het Franse persagentschap AFP en het Institute for War and Peace Reporting (IWPR). Het IWPR is een Britse organisatie die journalisten uit landen waar censuur heerst, de kans biedt om hun bijdragen te publiceren op het internet. De Morgen publiceert zulke IWPR-bijdragen.

In zijn artikels doorbrak Filipovic een enorm taboe. Hij schreef over oorlogsmisdaden die door het Joegoslavische leger in Kosovo waren begaan tegen de Albanese meerderheid, tijdens de Navo-bombardementen op Joegoslavië. Het vonnis van Filipovic was wereldwijd veroordeeld. Amnesty International noemde hem een 'gewetensgevangene' van het Milosevic-regime, dat vorige week bij een volksopstand ten val werd gebracht.

Filipovic werd vrijgelaten door het Militaire Hooggerechtshof dat zijn vroegere veroordeling "onwettig" noemde vanwege "procedurele misbruiken tijdens het onderzoek". Hij zal nu eerst medisch worden onderzocht. In de gevangenis kreeg de journalist hartproblemen.

De zaak-Filipovic was door de Joegoslavische oppositiebewegingen in de afgelopen weken aangegrepen om in het openbaar te rebelleren tegen Milosevic. Zijn veroordeling werd gezien als een ultieme poging van Milosevic om de onafhankelijke media de mond te snoeren, samen met de hervormingsgezinde krachten binnen het Joegoslavisch leger die hem van informatie hadden voorzien.

IWPR-directeur Anthony Borden stipte gisteren aan dat Filipovic een van de eersten was om de barsten te signaleren in het militaire topkader, wat beslissend bleek tijdens de plotse revolutie in Servië. "In die zin was hij een cruciale hoofdrolspeler in de omwenteling."

In Joegoslavië zitten nu nog honderden andere mensen, vooral uit Kosovo, onterecht vast. De Kosovaarse mensenrechtenactiviste Fjora Brovina zit bijvoorbeeld een gevangenisstraf uit van twaalf jaar. Op 7 mei 1999 werden 143 Kosovaars-Albanese dorpelingen uit Djakovica gearresteerd terwijl ze thuis schuilden voor de bombardementen. Op basis van "collectieve schuld" aan het conflict werden ze veroordeeld tot 1.624 jaar gevangenis. Volgens het Internationale Rode Kruis zitten nog ongeveer 900 Kosovo-Albanezen gevangen in Servië. Duizenden anderen zijn nog vermist.

Pax Christi drong er gisteren in een open brief aan Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel op aan dat hij op de komende EU-top in Biarritz zou ijveren voor "de onmiddellijke vrijlating van alle Albanese Kosovaren die zijn gearresteerd naar aanleiding van het Kosovo-conflict". De organisatie vraagt dat hun vrijlating wordt gekoppeld aan Joegoslaviës lidmaatschap van de Raad van Europa en de toelating tot het Stabiliteitspact. (MR)

Honderden anderen zitten nog altijd vast

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234