Donderdag 06/10/2022

Bekend Gent rapt tegen racisme

Met zijn lied tegen racisme treedt de Gentse rapper Fatih plots voor het voetlicht. Pierke Pierlala, Daniël Termont, Ismaël Adboul, in Fatihs verzen zijn ze broederlijk verenigd.

De woorden, in pittig Gents gedrenkt, kwamen eruit gespuwd, als lava uit een vulkaan. Sinds gisteren gaat ook de videoclip het vlakke land rond. "Ik ken mijne wereld, man. Ik ben van elke markt thuis, snap hoe dat Willy denkt, snap hoe dat Djamal peist. Zelfreflectie, tocht naar de waarheid. Ik schep geen rijmen, ik schep klaarte in de vaagheid. Gents en allochtoon,' t is te nemen of te laten. Wat kiest ge: donker vel of donker hart? Salam Aleikum."

Met 'Contradictio' bereikt Fatih, rapper bij de Gentse hiphopformatie Rauw & Onbesproken, voor het eerst een breed publiek. Hij is er zelf door verrast: "Ik had nooit gedacht dat het zo zou boomen. Ik hang al de hele dag aan de telefoon, maar wat een mooie kans."

Melodieuze schreeuw

De song, een melodieus verpakte schreeuw, werd opgenomen voor de Internationale Dag tegen Racisme, die volgende donderdag plaatsvindt. Fatih schreef het nummer op vraag van de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR). In de clip passeren twintig bekende Gentenaars die de lyrics van 'Contradictio' lippen, elk op een andere plek in de Arteveldestad.

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) komt voorbij, bisschop Luc Van Looy, Johan Heldenbergh, Pascale Platel, volksfiguur Pierke Pierlala, Koen Crucke, An Pierlé, AA Gent-doelman Sergio Padt, Herman Brusselmans, bokser Ismaël Abdoul, Freek Braeckman, Kader en Burak Balci en Lieven Debrauwer. Oud en jong Gent, verenigd in de verzen.

"Natuurlijk wilde ik meteen meewerken aan dit initiatief", zegt bisschop Luc Van Looy, de meest verrassende figurant in de clip. "Ik heb geen seconde getwijfeld. Het is als christen evident dat je een project tegen racisme ondersteunt. Het draagt bij tot een humane samenleving."

In een hokje kruipen

Een andere glansrol is weggelegd voor zangeres Elodie van Ello. Maar de onbetwistbare spil van het lied is Akin Fatih De Vos-Sahan, kortweg Fatih. Op het dak van de Gentse stadsbibliotheek rapt hij naar zijn stad, als een priester naar zijn volgelingen.

Fatih: "Dit is een herwerking van een nummer uit 2010. De lyrics zijn dezelfde, maar ik heb één strofe geschrapt, omdat die te expliciet was voor een groot publiek. Maar de tekst is wel nog steeds volledig autobiografisch: in het nummer vertel ik hoe ik me mijn hele jeugd als halfbloed gevoeld heb. Ik ben half-Belg, half-Turk en ik heb het veelbesproken conflict der culturen aan den lijve ondervonden. Mensen hebben me gedwongen om een cultuur te kiezen, om in een hokje te kruipen. Met het ouder worden heb ik gemerkt dat het eigenlijk allemaal niets uitmaakt Steeds meer besef ik dat er meer eenheid zou moeten zijn. Daarom sta ik volledig achter het idee van de Gentse Lente."

De Gentse Lente is de lokale invulling van de Dag tegen Racisme. Er vinden de hele dag activiteiten plaats. Om 19 uur start een 'bevrijdingsfeest' bij Sint-Jacobs. Dan worden onder andere de begrippen 'allochtoon' en 'autochtoon' symbolisch begraven en zal de clip van 'Contradictio' wordt vertoond.

Naast Gent zijn nog veertien Europese steden ingegaan op de oproep om een filmpje te maken. Daarvan wordt uiteindelijk één compilatievideo gemaakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234