Dinsdag 07/02/2023

Bekeerde Nederlandse moslimpreker ziet rechts kamerlid Geert Wilders liever dood

Fundamentalistische imams doen in Nederland gemoederen hoog oplaaien

'Hoe konden we zo diep zinken?'

Opnieuw grote beroering bij onze noorderburen. Een islamitische preker is gisteren ondergedoken nadat hij zich in een tv-debat had laten ontvallen dat hij het populaire neoconservatieve kamerlid Geert Wilders (ex-VVD) graag dood wenste binnen dit en twee jaar. Wettelijk niets aan de hand, stellen experts. Dit valt onder vrije meningsuiting.

Hilversum / Brussel

Van onze medewerker

Peter-Jan Bogaert

Het was EO-presentator Andries Knevel die Abdul-Jabbar van de Ven de vraag stelde in zijn programma Het Elfde Uur. "Wenst u binnen nu en twee jaar Geert Wilders dood?" Tot verbazing van Knevel en tot verbijstering van velen antwoordde de bekeerde moslim bevestigend. Niet dat hij hem zou willen vermoorden, maar zijn dood zou hem zeker niet rouwig stemmen.

Onmiddellijk na de uitzending stroomden de reacties binnen van gechoqueerde kijkers. Gisteren telde politiek Nederland opnieuw de slagen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zei dat dit "te gek voor woorden was". Minister Verdonk van Integratie was geschokt. "Hoe kan het dat we in Nederland zo diep zijn gezonken. Ik maak me hier heel veel zorgen over", sprak ze op de Nederlandse radio.

Geert Wilders is een populair kamerlid die onlangs uit de liberale VVD-fractie werd gezet. Hij verzet zich tegen de toetreding van Turkije tot de EU, vindt dat de maximumsnelheid op de snelwegen verhoogd moeten worden en wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking halveren. De laatste dagen kwam hij vooral in het nieuws met zijn strakke houding tegenover de islam. Hij wil radicale moskeeën dicht en extreme imams moeten het land uit. "De islam is een fascistische dreiging", zei hij regelmatig.

Zijn strakke standpunten leveren hem niet alleen bedreigingen op - hij vertoont zich niet meer in het openbaar, behalve in de Kamer - maar ook een enorme populariteit bij de Nederlanders. In het post-Van Gogh-tijdperk is hij volgens de peilingen op zijn eentje 25 van de 150 kamerzetels waard.

Hij wekt vertrouwen én frustratie op. Dat was zeker te merken in het debat met Abdul-Jabbar van de Ven. De 27-jarige Van de Ven is een Nederlander die zich op zijn veertiende bekeerde tot de islam. Hij houdt er op zijn zachtst gezegd radicale ideeën op na. De moord op Van Gogh noemde hij "onvermijdelijk". Fundamentalist is voor hem een compliment, hij noemt Afghanistan onder het Taliban-regime het enige echte moslimland. Hij preekt in enkele Nederlandse moskeeën en blijkt over een kleine, maar trouwe aanhang te beschikken.

Na de hevige reacties op zijn uitspraken over Wilders, besliste hij gisteren onder te duiken. In een mededeling schrijft hij dat hij inderdaad heeft bedoeld dat hij "zeker niet zou treuren om de dood van Wilders. Ik wens het hem niet toe met mijn tong of mijn pen, maar ik zou er niet om treuren. Net zoals een groot deel van de Nederlandse bevolking er bijvoorbeeld niet om zou treuren (of zelfs diep van binnen blijdschap zou voelen) als Osama bin Laden morgen dood gevonden zou worden", laat Abdul-Jabbar in zijn verklaring weten. Hij wil zelfs contact opnemen met Wilders om het allemaal goed uit te leggen. "Wat onderduiken betreft kunnen we elkaar de hand schudden."

Ondertussen blijkt dat volgens de Nederlandse wetgeving er niet juridisch kan worden opgetreden tegen Abdul-Jabbar. Hij heeft geen strafbaar feit gepleegd, zeggen experts. Hij zet niet aan tot haat, geweld of moord.

Een tweede incident zorgt in Nederland ook nog voor veel ophef. De Tilburgse imam Ahmad Salam wou vorige zaterdag de hand niet schudden van minister Rita Verdonk (VVD), bevoegd voor Integratie. Op een persconferentie, waarbij zijn zoon zijn woorden in het Nederlands vertaalde, herhaalde de imam van Syrische afkomst dat hij ook in de toekomst vrouwen de hand niet zal schudden. Om "het contact tussen man en vrouw te stabiliseren en verleiding te voorkomen". Salam baseerde zich op islamitische bronnen. Ook hier waren de politieke reacties scherp. Alle grote partijen benadrukten dat imams ook de Nederlandse gebruiken moeten respecteren. Waarbij er fijntjes op werd gewezen dat sommige orthodoxe joden ook de hand van vrouwen niet willen schudden.

Salam kwam twee jaar geleden ook al in het nieuws omdat hij vrouwelijke buurtbewoners weigerde een hand te geven. Hij zei dat vrouwen niet buitenshuis mogen werken en keurde goed dat een man zijn vrouw slaat als ze overspel pleegt. Salam benadrukte dat hij desondanks graag in debat wil met Verdonk. "Dan weten we meteen waarover te praten", repliceerde zij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234