Dinsdag 12/11/2019

Turks-Nederlandse rel

Beke over Turks-Nederlandse rel: "Vrije meningsuiting niet zomaar op de schop gooien"

CD&V-voorzitter Wouter Beke. Beeld Photo News

We mogen onze algemene principes van vrije meningsuiting en vrijheid van vergaderen niet zomaar op schop gooien na de rel met Turkije waarin Nederland en eerder ook Duitsland zijn verwikkeld. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Zevende Dag. Gisteren werd een Turkse minister Nederland uitgezet als 'ongewenste vreemdeling'. Toch wil Beke liever de "Turkse problemen hier niet importeren".

CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt zich zorgen te maken over de situatie in Turkije. "Dat is al langer gaande: eerst maakte ik mij zorgen over president Erdogans reactie na de coup tegen hem, nu ook over de hervormingen die hem veel meer macht zouden geven. Ik zou dus liever niet de problemen van Turkije in ons land importeren, noch in Nederland of Duitsland."

Maar intussen zijn er wel geruchten dat er wordt gewerkt aan een bezoek van Erdogan of een andere Turkse hoogwaardigheidsbekleder aan ons land. "Er is zoiets als de vrije meningsuiting en vrijheid van vergaderen in ons land. Ik vind dat een bijzonder belangrijk principe. Daar kan van wel afgeweken worden als de openbare veiligheid in gedrang is, maar dat moeten we geval per geval bekijken. We mogen onze algemene principes niet zomaar op de schop gooien."

Beke wordt daarin bijgetreden door liberaal Kamerlid en voormalig minister Annemie Turtelboom. "Als de openbare veiligheid in gedrang komt, zoals in Nederland het geval was, moet je dergelijke bijeenkomsten kunnen verbieden. Maar dat wil niet zeggen dat we een algemeen verbod moeten invoeren. We moeten hier niet de middelen van Erdogan gaan gebruiken. Laat ons zijn regime bestrijden met onze eigen middelen. Bij ons is dat het voeren van een tegensprekelijk debat."

Beke maakt zich overigens weinig illusies: "Wat er gisteren gebeurd is in Nederland speelt alleen maar in het voordeel van Erdogan."

Opvallende oproep

N-VA werkt aan een "fijnmazig" wetsvoorstel om bijvoorbeeld meetings waarop Turkse ministers komen praten naar aanleiding van het referendum te verbieden. Volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover gaat het niet om een algemeen verbod. Het zal niemand verbieden een meeting te organiseren. Wat volgens het voorstel niet kan, is dat een minister in ons land in het kader van zo'n campagne zal komen spreken. "Dan gaat het om een buitenlands beleid, wat neerkomt op inmenging", aldus De Roover.

De Roover lanceert in 'De Zevende Dag' overigens nog een opvallende oproep richting verhuurders van zalen om "geen ruimte te bieden aan propaganda voor Erdogan. Er bestaat nog zoiets als ethisch ondernemen. Ik denk dat uitbaters een maatschappelijke opdracht hebben", luidt het.

Vlaams Belang feliciteert Nederland intussen met zijn "kordate houding". "Eindelijk is er een democratisch land dat niet toegeeft aan de chantage en de intimidatie van de Turkse despoot Erdogan", luidt het. Voorzitter Tom Van Grieken wil een inreisverbod voor Erdogan "en andere propagandisten van zijn regime" en pleit voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit. "'Vlaamse' Turksen die Erdogan als hun politieke leider zien, hebben in ons land geen plaats en kunnen hier best vertrekken", aldus Van Grieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234