Vrijdag 09/06/2023
Wouter Beke.

Politiek

Beke lanceert offensief om kritiek op beleid te pareren

Wouter Beke.Beeld Wouter Van Vooren

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal dan toch niet besparen op de preventieve mentale gezondheidszorg. Zo komt hij tegemoet aan de kritiek van het middenveld en van zijn eigen partijgenoten. ‘Maar ik besef dat het voor sommigen nooit genoeg zal zijn.’

Ann De Boeck

“Tijdens de laatste Vlaamse ministerraad is beslist 1,3 miljoen euro extra vrij te maken voor preventie. Die budgettaire meevaller kunnen we gebruiken om een aantal geplande besparingen terug te draaien of te milderen.” Wouter Beke (CD&V) zat woensdagavond in Terzake om enkele zaken recht te zetten.

Zo gaat de geplande besparing bij het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie niet door. Het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) zullen minder moeten besparen dan gedacht. De komende jaren komt ook voor 10 miljoen euro aan nieuw preventiebeleid. “Met die middelen wordt de HPV-vaccinatie uitgebreid naar jongens, breiden we het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker uit en zetten we in op mucoscreening bij pasgeborenen.”

Met dat offensief hoopt Beke de kritiek op zijn beleid weg te nemen. De voormalige voorzitter van CD&V kwam maandag onder vuur te liggen toen bleek dat de Vlaamse begroting enkele besparingen bevatte in de preventieve gezondheidszorg. Door het hoge zelfdodingscijfer en de moeilijke bespreekbaarheid van psychische problemen in Vlaanderen ligt dat erg gevoelig. In eerste instantie schroefde Beke de geplande besparing op de Zelfmoordlijn, voor 5.132 euro, terug.

Paniekvoetbal

Bekes communicatie was op zijn minst wel warrig. Toen maandag de heisa over de Zelfmoordlijn uitbrak, zei hij alleen dat de besparing op die Zelfmoordlijn ongedaan werd gemaakt. Over de besparingen op het overkoepelende expertisecentrum en de andere organisaties zei hij niets. Toen hij dinsdag een briefing gaf aan journalisten en parlementsleden, was daar ook nog geen sprake van. Dat nieuws meldde hij pas woensdagavond.

Maar van paniekvoetbal is geen sprake, stelt Beke. “Afgelopen vrijdag wist ik al dat we 1,3 miljoen euro zouden krijgen. De vraag was alleen waarin we die zouden investeren. Oorspronkelijk was er een besparing gepland van 2,3 miljoen euro, dus we konden slechts een gedeelte ongedaan maken.” Dat het geld nu vooral naar mentale preventie gaat, zegt hij, is louter een kwestie van prioriteiten, en niet omdat die sector het luidst heeft geprotesteerd. “We focussen op de initiatieven die ook in mijn beleidsnota als speerpunten naar voren komen: preventie op vlak van geestelijke gezondheidszorg, mondzorg en kanker.”

De vraag is of het volstaat om het tij te keren. De afgelopen dagen waren de partijleden van Beke kritisch voor zijn aanpak. Welzijn is normaal een departement waarop de christendemocraten hun ideologie en hun verwevenheid met het middenveld kunnen uitspelen. Nu werden ze net daarop aangevallen. “Bedankt om te luisteren en in te grijpen”, zei jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, die eerder nog kritisch was voor Beke, woensdagavond. “Er zijn weinig politici bereid een beslissing terug te draaien.”

Ook Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) reageert tevreden op de beslissing. Al is de strijd volgens haar nog niet gestreden. “De besparingen op suïcidepreventie worden weggewerkt, maar Beke handhaaft de besparingen op andere preventiedomeinen”, klinkt het op Twitter. “De vertrouwenscentra voor kindermishandeling en Sensoa zouden nog steeds een pak moeten inleveren.” Het toont aan dat Beke nog niet helemaal buiten schot is.

Beke beseft dat hij zijn keuzes fors zal moeten blijven verdedigen. “Ik weet dat het voor sommigen nooit genoeg zal zijn”, klinkt het. “Een departement als Welzijn gaat over de meest kwetsbare mensen. Niemand zal ooit genoeg kunnen geven. Ik kan alleen hopen dat iedereen het ruimere plaatje ziet, en merkt dat we absoluut het maximale hebben gedaan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234