Dinsdag 13/04/2021

Coronavirus

Beke: ‘Contactonderzoek tegen 11 mei volledig operationeel’

Minister Wouter Beke. Beeld Bas Bogaerts
Minister Wouter Beke.Beeld Bas Bogaerts

De Vlaamse regering heeft een externe partner aangeduid voor de uitrol van het onderzoek waarmee de contacten van coronapatiënten in kaart moet worden gebracht. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het systeem zal vanaf 11 mei “volledig operationeel” zijn, maakt Beke zich sterk, “met de benodigde capaciteit”.

Om de verspreiding van het coronavirus in de verschillende fases van de exitstrategie onder controle te houden, besliste de Nationale Veiligheidsraad een systeem van contactonderzoek uit te rollen, via callcenters en mensen op het terrein. De gewesten en gemeenschappen zijn verantwoordelijk voor de uitrol van dat systeem, maar de officiële aanbesteding liet in Vlaanderen even op zich wachten nadat de eerste aanbesteding eind vorige maand niet helemaal volgens plan verliep en Vlaanderen een nieuwe procedure moest uitschrijven.

De aanbesteding is intussen gebeurd, meldt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Met een consortium van de vijf ziekenfondsen, consultant KPMG en de callcenters Koramic2Engage, N-Allo, Callexcell en Yource is een externe partner aangeduid, klinkt het in het communiqué.

Zij zullen de gevraagde capaciteit aan medewerkers kunnen leveren, maakt het kabinet-Beke zich sterk. Het systeem zal zoals voorzien vanaf 11 mei volledig operationeel zijn, “met de benodigde capaciteit”. Het gaat om 864 agenten in de callcenters, 46 supervisors voor de callcenters, 289 contactonderzoekers op het terrein en 16 supervisors op het terrein, in totaal dus 1.215 mensen.

De minister roept de Vlaming op “eerlijk en consequent” te antwoorden op eventuele vragen van contactonderzoekers. “Ik wil iedereen oproepen om dat werk niet weg te lachen en eerlijk en consequent te zijn”, zei hij dinsdagmiddag in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement. “Die vragen dienen niet om in geheime boekjes te noteren, maar voor één enkel doel: ons opnieuw meer vrijheid geven. Wie die informatie niet wil vrijgeven, solt met de volksgezondheid.”

In principe kan de overheid mensen die weigeren hun contacten aan te geven niet sanctioneren, gaf Beke toe, al zijn er wel sancties mogelijk voor wie bijvoorbeeld ziek is en weigert zichzelf te isoleren. “Maar we hopen dat we een appel kunnen doen op de burgerzin van iedereen.”

Proefdraaien

De opdracht loopt 7 maanden, tot eind november. Het prijskaartje bedraagt afgerond maximaal 101,4 miljoen euro. De overheid zal betalen op basis van de geleverde prestaties, klinkt het.

De ziekenfondsen zullen het contactonderzoek nog deze week opstarten. De bedoeling is om op maandag 11 mei effectief van start gaan, en momenteel zetten de ziekenfondsen alles in het werk om deze week te kunnen proefdraaien. Stapsgewijs zal het aantal medewerkers opgeschaald worden naar 1.200 voltijdse equivalenten voor Vlaanderen.

Voorzitter van het Vlaams Intermutualistisch College Luc Van Gorp spreekt van een “titanenwerk” om dit alles op te zetten, en beseft dat het contactonderzoek bij burgers vragen zal oproepen. Maar het is net daarom dat hij hierin een rol weggelegd ziet voor de ziekenfondsen. “Contactonderzoek gaat om gevoelige informatie. Wij vinden het belangrijk dat een dergelijke delicate opdracht in handen blijft van organisaties die al generaties lang gekend zijn als betrouwbare partner in de gezondheidszorg”, stelt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234