Donderdag 28/01/2021

CD&V-congres

Beke claimt superpost voor CD&V (en dat wekt wrevel op)

Wouter Beke op het CD&V-partijcongres.Beeld Wouter Maeckelberghe

Van de drie Vlaamse coalitiepartners is bij CD&V de vertwijfeling het grootst. Het binnenhalen van drie ministerposten is een opsteker, maar de partij blijft worstelen met haar eigen identiteit in een kabinet dat flink naar rechts is opgeschoven. Dat Beke de sprong naar de Vlaamse regering maakt, valt bovendien niet overal in goede aarde.

Gisteravond werd duidelijk hoe de Vlaamse coalitiepartners de koek verdeelden. Daarbij rolden toch wat verrassingen uit de bus. Dat uittredend CD&V-voorzitter Wouter Beke voor zichzelf de cruciale post op Welzijn claimt, was niet verwacht. Hilde Crevits moet vrede nemen met Werk, Economie en Landbouw.

Lees nu

Bijna alle ministers gekend: dit is de nieuwe Vlaamse regering

In totaal krijgt CD&V drie ministerposten, met ook nog nieuwkomer Benjamin Dalle bevoegd voor de hoofdstad, voor Media en Jeugd. N-VA doet het met vier, Open Vld met twee. 

CD&V-partijcongres.Beeld Wouter Maeckelberghe

Alle regeringspartijen hielden gisteravond congressen waarop hun toetreding tot de regering werd goedgekeurd door de leden. Onder meer bij CD&V gebeurde dat met een grote meerderheid van de bijna 600 leden die in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten aanwezig waren. Daarmee stappen de christendemocraten na 2014 opnieuw in een centrumrechtse coalitie op Vlaams niveau.

Ook wrevel

Het applaus voor partijvoorzitter Wouter Beke en topminister Hilde Crevits verheelt niet dat de partij in een existentiële crisis verkeert. Exemplarisch is het gemor, onder meer bij de ambitieuze jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, over het laattijdig doorsturen van het regeerprogramma. Maar er is ook wrevel over de partijtoppers zelf. De schijnbare evidentie waarmee zij gewoon het oude vertrouwde beleid lijken verder te zetten na de ontnuchterende verkiezingsnederlaag valt zwaar.

Beeld OPENVLD

Die wrevel richt zich onder andere op afscheidnemend voorzitter Wouter Beke. De gefaalde strategie om in de vorige Zweede coalities N-VA mee te slepen in compromispolitiek komt grotendeels uit zijn koker. De weinig vernieuwende lijstvorming was zijn verantwoordelijkheid. Dat Beke vervolgens de felgegeerde ministerportefeuille van Welzijn wegkaapt, stuit dan ook op geknarsetand. De enige verzachtigende factor is dat CD&V met Benjamin Dalle ook een iets frisser gezicht in de regering lanceert.

Met de inhoud van het regeerakkoord lijken er minder problemen te zijn. Zelfs als het verhaal waar CD&V in meestapt op een aantal vlakken nog een stuk rechtser oogt dan het vorige. “26 mei is geen gewone zondag geweest”, zegt federaal minister Pieter De Crem over de overwinning van extreemrechts. “Het is maar logisch dat we het signaal van de kiezer omzetten in beleid. Het is een verhaal van rechten en plichten.”

Beeld Wouter Maeckelberghe

De voorbije dagen ontstond het beeld dat CD&V van alle partijen het minst heeft binnengehaald aan de onderhandelingstafel. Maar de achterban was gisteravond best tevreden met de 800 miljoen euro aan investeringen in Onderwijs en Welzijn, twee oranje bastions. Ook de zo belangrijke lokale besturen mogen de komende jaren op beide oren slapen: zij krijgen er 400 miljoen euro bij. De Crem: “Ons glas is meer dan vol.”

Al klinkt er in de hoop ook een tikkeltje wanhoop. Want CD&V heeft weinig keuze. Met amper 15 procent van de stemmen heeft de ooit zo almachtige CVP niet veel meer te willen. “Als partij moet je rekening houden met wat je zelf nog betekent”, stelt Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) nuchter vast.

Sommige CD&V’ers hebben hun twijfels: is dit de plaats die CD&V moet innemen? Europarlementslid Kris Peeters zei gisteravond dat de christendemocraten opnieuw voor “het evenwicht” in de coalitie zullen moeten zorgen. “De uitvoering van het regeerakkoord is belangrijk.” Daarmee wekt hij de indruk dat CD&V opnieuw ‘op de bagagedrager’ zal zitten. Maar was dat niet de reden waarom ze zoveel stemmen zijn verloren?

Beeld Wouter Maeckelberghe
CD&V, Partijcongres, Wouter Beke, Hilde Crevits, Joke Schauvliege, Pieter De Crem, stemmen, ledenBeeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234