Woensdag 18/05/2022

Update

Bekaert ziet resultaat halveren en verlaagt dividend

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Staaldraadfabrikant Bekaert heeft zijn geconsolideerde omzet vorig jaar met 2,4 procent zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder, tot 3,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde van 534 miljoen euro in 2010 naar 268 miljoen euro, de nettowinst nam af van 367,6 miljoen euro naar 192,6 miljoen euro. Bekaert kondigde begin deze maand ook een drastische herstructurering aan, waarbij meer dan 600 banen zouden verdwijnen.

PE Author

Bekaert verlaagt voor het eerst in jaren het dividend en zal een brutodividend uitkeren van 0,5 euro per aandeel. Inclusief het interim-dividend van 0,67 euro (17 oktober) komt het totale brutodividend uit op 1,17 euro, na 1,667 euro een jaar eerder.

Oorzaken
Bekaert realiseerde in 2011 een solide groei in alle markten, uitgezonderd China. In de tweede helft van vorig jaar daalde de omzet, volgens Bekaert vooral door dramatische ontwikkelingen in de sector van de fotovoltaïsche zonneënergie, en van de economische instabiliteit en toegenomen concurrentie in de meeste markten.

Het bedrijfsresultaat halveerde vorig jaar bijna. De winstgevendheid van het zaagdraadplatform werd in de tweede jaarhelft weggewist door agressieve concurrentie in de markt van de fotovoltaïsche zonne-energie.

Bekaert waarschuwt in zijn vooruitzichten voor aanhoudende onzekerheid en prijsdruk in de meeste markten. De onderneming ondervindt toenemende concurrentiedruk in mature markten en in China, maar geeft aan overtuigd te zijn van "verdere gestage groei in opkomende markten waar Bekaert sterke marktposities heeft opgebouwd, meer bepaald in Latijns-Amerika en in Zuidoost-Azië".

Overcapaciteit China
CEO Bert De Graeve wees nog eens op de snelle opbouw van een gigantische overcapaciteit in de Chinese zaagdraadproductie. Het bedrijf kondigde eerder deze maand aan dat het daardoor 609 banen schrapt. "De markt voor zaagdraad is verdwenen", benadrukte De Graeve meermaals. Hij nam uitgebreid de tijd om uit te leggen wat vorig jaar is gebeurd. Bekaert levert zaagdraad aan de zonnepanelensector en die sector krijgt klappen omdat overheden snijden in subsidies voor zonnepanelen. Daarnaast werd in China heel snel een overcapaciteit opgebouwd in zaagdraadproductie, wat leidde tot een prijzenoorlog. Bekaert had een technologisch voordeel, want kon dunnere draden leveren, maar zag dat voordeel verdwijnen toen afnemers in een markt met overcapaciteit op zoek gingen naar de goedkoopste leverancier.

Had Bekaert dat niet kunnen zien aankomen? "Dan zouden we hier niet een uitleg staan geven", beantwoordde De Graeve de vraag die hij zelf had opgeworpen. "China is West-Vlaanderen niet. Je kan het niet altijd zien gebeuren", voegde hij eraan toe.

Snel duidelijkheid verschaffen
De CEO drukte zijn hoop uit dat de consultatiefase in ons land nu snel afgerond kan worden, zodat de intentie om te herstructureren een beslissing wordt. "We willen zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de 609 betrokken werknemers", zei De Graeve. Hij prees terloops de vakbonden bij Bekaert voor hun "volwassen" reactie op de aankondiging. Hoeveel de ontslagronde de staaldraadproducent precies zal kosten, kan De Graeve niet zeggen zolang de consultatiefase niet is afgerond. Hij benadrukte wel dat het om een voor Bekaert ongeziene herstructurering gaat. "De impact in 2012 zal groot zijn", zei hij. (belga/adha/vsv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234