Dinsdag 19/10/2021

Bekaert ontslaat 'slechts' helft

Bij Bekaert hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt. Bij de herstructurering verdwijnen 324 mensen in plaats van de eerder gemelde 609. De directie garandeert werkzekerheid voor drie jaar.

Vakbonden en directie hebben een akkoord bereikt voor de herstructurering bij staaldraadbedrijf Bekaert. Het aantal gedwongen ontslagen is in het bereikte akkoord teruggebracht van 609 tot 324. "Bijna een halvering", zegt een tevreden Jan Maeseele van de christelijke vakbond ACV. "Dat cijfer kan nog wijzigen, want de werknemers hebben nog tot 15 mei de tijd om zich op te geven voor een vrijwillig vertrek." De modaliteiten voor dat vrijwillig vertrek worden in de komende dagen toegelicht.

Maeseele spreekt van een "evenwichtig akkoord". In het sociaal plan vallen geen naakte ontslagen in Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster. In een reactie meldt Bekaert dat het plan "beantwoordt aan de prioriteiten die van bij het begin van het overleg werden vooropgesteld door de directie: het aantal gedwongen ontslagen beperken en een goed sociaal plan uitwerken voor de getroffen werknemers, met uitdrukkelijke aandacht voor ondersteuning naar hertewerkstelling".

Volgens Bekaert gaat het akkoord ook ruim verder dan de wettelijke regelingen. De beperking van de gedwongen ontslagen zal gebeuren door optimaal gebruik te maken van interne mutaties, een raamakkoord voor vrijwillige vertrekkers, de niet-verlenging van tijdelijke contracten en een brugpensioenregeling. Die laatste moet nog afgestemd worden met de minister van Werk, om de minimumleeftijd te bepalen. Het plan dat nu voorligt voor die brugpensioenregeling is anders in de diverse vestigingen. In Ingelmunster ligt de leeftijd op 55 jaar voor arbeiders en bedienden. In Aalter op 52 jaar. In Zwevegem, officieel geen vestiging in herstructurering, zijn er geen wijzigingen aan de bestaande toestand. Dat betekent brugpensioen op 56 jaar voor de arbeiders, en 58 jaar voor de bedienden.

"In totaal komen zo'n 124 mensen in aanmerking voor dat brugpensioen", zegt Maeseele. Die mensen moeten wel ter beschikking blijven van de arbeidsmarkt. De vakbonden hebben een goed oog in het overleg met de minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). "Aan de onderhandelingen namen twee sociale bemiddelaars deel van de administratie van De Coninck. Daardoor moet de regeling alleen nog geformaliseerd worden", aldus Maeseele.

Stok achter de deur

De onderhandelingen liepen allesbehalve soepel. De standpunten van bonden en directie lagen lange tijd ver uit elkaar. "We hebben het onszelf ook niet makkelijk gemaakt door zowel een akkoord te willen sluiten voor de drie vestigingen als voor arbeiders en bedienden samen. Het moest een evenwichtig akkoord worden, en dat was niet steeds makkelijk", beklemtoont Maeseele. Het personeel hield ook twee keer een 24-urige staking, in Aalter werden afgewerkte goederen geblokkeerd. "Die blokkade is opgegeven. De directie heeft inspanningen gedaan om ons ervan te overtuigen dat Bekaert nog een toekomst heeft in België."

Zo werd werkzekerheid beloofd voor de komende drie jaar. Als er alsnog ontslagen vallen om economische redenen, dan kunnen die onder de huidige regeling plaatsvinden. "We hebben die stok achter de deur tot eind 2015", aldus Jan Maeseele.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234