Dinsdag 31/01/2023

Bejaarde zoon lichtte weldoende moeder voor miljoenen dollars op

Anthony Marshall maakte volgens de rechtbank misbruik van de gezondheidstoestand van zijn moeder, die aan de ziekte van Alzheimer leed. De vervolging kwam er omdat Marshalls zoon niet langer kon aanzien hoe zijn oma behandeld werd.

Het proces tegen Anthony Marshall was maandenlang een vette kluif voor wie een inkijk wou in het leven van een steenrijke familie uit de New Yorkse upper class. Brooke Astor was dan ook niet zomaar een vrouw. Na twee mislukte huwelijken trouwde ze in 1953 met Vincent Astor, de zoon van de in de Titanicramp omgekomen John Jacob Astor IV en de achter-achterkleinzoon van Amerika’s eerste multimiljonair. Na het overlijden van haar man kwam Brooke al snel aan het hoofd van de stichting die het fortuin van de Astors uitdeelde aan goede doelen. Onder meer universiteiten, ziekenhuizen en cultuurinstellingen als het Metropolitan Museum of Art en de bibliotheek van New York konden op haar gulle steun rekenen. Ze schonk vele miljoenen dollars weg. Omdat Brooke haar einde voelde naderen, legde ze in 2002 voor een laatste keer vast wat er na haar dood met haar geld moest gebeuren. Op dat moment was ze al 100 jaar. De filantrope bepaalde dat haar fortuin, geschat op 185 miljoen dollar (125 miljoen euro), aan haar favoriete goede doelen moest worden geschonken. Brooke Astor overleed in 2007, ze werd 105.Anthony Marshall, haar enige zoon uit haar eerste huwelijk, moet wellicht met lede ogen hebben aangezien hoe zijn moeder over haar erfenis dacht. Al dan niet misbruik makend van Brookes gezondheidstoestand - in 2001 was vastgesteld dat ze aan alzheimer leed - liet hij haar in 2003 en 2004 nieuwe testamenten ondertekenen. Met die wijzigingen verzekerde hij zich van de controle over het fortuin van zijn moeder na haar dood. Daarnaast werd hij er ook van beschuldigd zichzelf rijkelijk beloond te hebben als beheerder van het fonds. Zo kende hij zichzelf een loonsverhoging van één miljoen dollar toe.Ironisch genoeg werd de zaak aan het rollen gebracht door Anthony Marshalls eigen zoon, Philipp. Omdat hij niet langer kon aanzien hoe zijn vader zijn oma in armzalige omstandigheden liet leven, zette hij de procedure in gang om zijn vader te ontheffen als beheerder van het fortuin. Door haar ziekte was Brooke Astor dan al niet meer in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. De rechter gaf Philipp gelijk en stelde Annette de la Renta, de vrouw van modeontwerper Oscar, aan als nieuwe voogd. Na de dood van Brooke Astor werd de zaak verder onderzocht, wat uiteindelijk leidde tot de rechtszaak. Voor de rechter verwierp de hoogbejaarde Anthony Marshall, een ex-ambassadeur in Kenia en producer van Broadwaymusicals, alle aanklachten. Volgens zijn advocaat wilde Brooke Astor met de wijziging van haar testament simpelweg haar liefde voor haar zoon tonen en hem belonen voor tientallen jaren van trouw. “Haar enige duurzame relatie was die met Tony”, probeerde de advocaat de jury te overtuigen. Bovendien betwistte hij dat Brooke Astor in 2003 en 2004 al zodanig ziek was dat ze niet meer wist wat ze deed.

Kofi Annan op bezoek

Om dat te ontkrachten voerde de verdediging 72 getuigen op die vertelden over de vele verwarde momenten van Brooke en de slechte behandeling door haar zoon. Zo zou ze tijdens het feest voor haar honderdste verjaardag zelfs Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de VN, niet meer herkend hebben. Onder meer Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, maakte er zijn opwachting. De juryleden hechtten na twaalf dagen beraadslaging uiteindelijk meer geloof aan deze getuigenissen dan aan de verklaringen van Anthony. Ze verklaarden hem schuldig aan veertien van de zestien aanklachten, waaronder diefstal en fraude. Hij is er nu al zeker van dat hij één jaar achter de tralies moet, maar dat kan oplopen tot 25 jaar. Op 8 december doet de rechtbank daarover uitspraak. Ook de advocaat van de stichting weet dan hoe lang hij achter de tralies moet. Hij werd mee veroordeeld als medeplichtige in de fraudezaak. Beiden kondigden al aan in beroep te gaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234