Zaterdag 24/07/2021

Begroting

Begrotingstekort is niet langer taboe

Enkele excellenties uit de regering, met minister van Begroting Sophie Wilmès op de voorgrond. Beeld Photo News
Enkele excellenties uit de regering, met minister van Begroting Sophie Wilmès op de voorgrond.Beeld Photo News

Laat de federale regering een budgettair evenwicht in 2018 varen? Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) geeft alvast de voorzet. De drie Vlaamse partijen wachten af, maar één ding is duidelijk: niemand heeft nog zin in zware besparingen, laat staan belastingen.

Het uitgangspunt is zeer simpel. Hoe verder het begrotingsevenwicht wordt vooruitgeschoven, hoe minder zwaar de inspanning die dit jaar geleverd moet worden. Voor bevoegd minister Wilmès is er geen taboe. "In het regeerakkoord staat 2018, maar als we die datum zouden willen opschuiven, dan kan dat ook", zei ze in De zevende dag. "Op voorwaarde dat de vier meerderheidspartijen in de federale regering het daarover eens zijn." Een schot voor de boeg aan de vooravond van de échte start van de begrotingsonderhandelingen.

CD&V zegt niet bij voorbaat neen. "Als er nieuwe elementen zijn, kunnen we dat bekijken binnen de regering", zei voorzitter Wouter Beke gisteren. N-VA en Open Vld houden de boot officieel nog af, maar achter de schermen wordt wel degelijk rekening gehouden met uitstel.

De eerste gelekte cijfers gaan uit van een inspanning van 2 miljard euro voor dit jaar. Verschillende partijen hebben echter al laten uitrekenen wat het zou betekenen om de teugels te vieren. Als er gemikt wordt op een tekort van 0,5 procent in 2018, zou er dit jaar minder dan een miljard euro bespaard moeten worden. Een grote slok op de borrel.

Dat het evenwicht in 2018 wordt gelost, zou zeker voor N-VA pijnlijk zijn. Discipline en tucht op budgettair vlak was het speerpunt van hun kiescampagne. De Vlaams-nationalisten zitten echter in een zwakke onderhandelingspositie. Ze hebben al extra geld gevraagd én gekregen voor leger en politiediensten, de departementen van hun ministers.

Bovendien loopt minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) achter met zijn grote hervormingsplan - lees besparingsplan - bij de overheid. Hoewel hij zelf benadrukt dat het gaat om "de verantwoordelijkheid van de hele regering", brommen Open Vld en CD&V dat hij de leider van het project is en blijft. De liberalen zijn alleszins van plan om eerst te kijken of iedereen de eerder gemaakte afspraken heeft nageleefd. Met andere woorden, eerst zal Vandeput zich mogen verantwoorden, alvorens over nieuwe maatregelen gesproken kan worden.

Sophie Wilès (MR), minister van Begroting. Beeld rv
Sophie Wilès (MR), minister van Begroting.Beeld rv

Zware jaren

Maar blijft de vraag: waar moet de regering nog geld halen? Veel opties lijken er niet meer. Nieuwe belastingen zijn uit den boze voor Open Vld en N-VA, niet voor CD&V. De Vlaams-nationalisten kijken als vanouds naar de sociale zekerheid, maar daar zitten de liberalen en de christendemocraten niet op te wachten. Zij hebben met Maggie De Block (Volksgezondheid) en Kris Peeters (Werk) ministers die "hun deel van het werk al gedaan hebben".

"De begrotingsijver is minder fel na enkele zware jaren", zegt een topper. "Niemand heeft nog echt zin in zware besparingen, laat staan belastingen." Europa zou ons land in elk geval niets in de weg leggen mochten we niet afklokken op 0 procent in 2018. Het is een norm die ons land zichzelf heeft opgelegd. De verleiding is gezien de omstandigheden groot om dan de gemakkelijkere weg te nemen.

Toch hoedt elke partij zich ervoor om als eerste het taboe te doorbreken en het evenwicht in 2018 te laten varen. Iedereen wacht op de definitieve cijfers van het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting tegen het licht houdt. Vandaag, ten laatste morgen, ronden ze hun werk af. In het recente verleden is nog al gebleken dat de inspanning beter meeviel dan de eerder gelekte cijfers. Dat is waar iedereen stilletjes op hoopt. Na de voorbereiding binnen werkgroepen starten de echte politieke onderhandelingen eind deze week.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234