Vrijdag 17/09/2021

Begrotingsevenwicht ook voor Open Vld geen fetisj meer

Luk Van Biesen:
Luk Van Biesen: "We moeten voor extra zuurstof zorgen, zodat bedrijven en particulieren blijven investeren."Beeld UNKNOWN

Nu de roep om een economisch relanceplan steeds luider klinkt, is een klein begrotingstekort ook voor Open Vld geen taboe meer. 'Er valt te praten over eenmalige injecties in het bedrijfsleven', zegt Kamerlid Luk Van Biesen. 'Het is geen ramp dat de begroting dan licht in het rood gaat, zolang de sluizen maar niet helemaal opengaan.'

Nu zowat al onze buurlanden grootscheepse economische reddingsoperaties in de steigers zetten en daar de nodige miljarden tegenaan gooien, gaan er ook in België stemmen op voor een relanceplan. De roep om een keynesiaans beleid van grote overheidsinvesteringen, met de bijbehorende 'deficit spending', klinkt steeds luider. Ondertussen werkt de Europese Commissie aan een reddingsplan waarin de lidstaten een inspanning van 1 procent van het bbp zou worden gevraagd.

Met zijn torenhoge staatsschuld en dito vergrijzingskosten in het verschiet kan ons land zich echter geen ontsporing van de begroting permitteren zonder daar jarenlang een hoge prijs voor te betalen. Bovendien was het begrotingsevenwicht zowat de enige trofee waarmee de regering-Leterme kon uitpakken. Inmiddels heeft Leterme het al een tijdje over een 'structureel evenwicht', wat zoiets betekent als: een tekort dat alleen te wijten is aan de sputterende groeicijfers en geen overdreven impact heeft op toekomstige begrotingen.

Alleen Open Vld hield tot nog toe mordicus vast aan het evenwicht tout court, maar nu het ernaar uitziet dat er een tandje extra moet worden bijgestoken is dat ook voor de liberalen niet langer heilig. "De crisis slaat hard toe", zegt Van Biesen. "Wij vinden niet dat de overheid massaal geld moet pompen in pakweg infrastructuurinvesteringen, maar het is duidelijk dat we wel voor extra zuurstof moeten zorgen zodat bedrijven en particulieren blijven investeren. Als het in die richting gaat, valt er te praten over eenmalige injecties. Zolang de sluizen niet helemaal opengaan en er geen vrijblijvende tekorten worden toegelaten, is een klein tekort geen ramp."

Op het partijhoofdkwartier wil men die boodschap niet met zoveel woorden herhalen, maar het is duidelijk dat Open Vld bijdraait. "We zijn voor slimme investeringen, niet voor keynesiaanse investeringen die de begroting voor miljarden in het rood duwen", zegt woordvoerder Tom Ongena. "Maar we zullen die discussie wel bij de begrotingscontrole voeren."

Tijdens die controle, gepland in januari, moet blijken of de regering effectief nieuwe maatregelen neemt om de crisis in te dijken. Voorlopig zijn de plannen beperkt tot het overleg met de gewesten, dat begin deze maand is opgestart. Tegen volgende week moeten de werkgroepen die aan het werk zijn gezet met concrete voorstellen komen. Daar gaat het onder meer over kredietverstrekking aan bedrijven en het opvangen van herstructureringen.

Bij premier Leterme wijst men ook op het interprofessioneel overleg. "Ook de sociale partners zullen voorstellen doen", zegt woordvoerder Peter Poulussen. Onder meer voor een verdere verlaging van de lasten op ploegen- en nachtarbeid zou er nog budgettaire ruimte zijn. "Pas als duidelijk is wat er uit die twee overlegrondes komt, over een goede twee weken", zegt Poulussen, "zal de regering knopen doorhakken over wat budgettair kan of moet."

Een van de pistes die de socialistische vakbond ABVV in de marge van het interprofessioneel overleg op tafel legt, is een btw-verlaging. "Groot-Brittannië voert een btw-verlaging in en dat is een goed idee", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Zijn vakbond vraagt de btw op alle energieproducten te verlagen tot 6 procent. De minderinkomsten voor de overheid moeten door de energiesector worden opgehoest en gecompenseerd worden door een strengere aanpak van de fiscale fraude. In dat verband vraagt het ABVV de opheffing van het bankgeheim. (Gorik Van Holen en Johan Corthouts)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234