Vrijdag 27/11/2020

Begroting

Begrotingsevenwicht nog jaartje uitgesteld

Beeld BELGA

De federale regering laat zoals verwacht het begrotingsevenwicht voor 2018 los en schuift haar ambitie noodgedwongen met een jaar op. "Dit had al veel eerder moeten gebeuren", zegt begrotingsexpert Wim Moesen (KU Leuven).

De federale regering wil vermijden zich "kapot te besparen", zo klinkt het in regeringskringen. Het nieuwe vooropgestelde traject voorziet een verbetering van het structureel saldo van 0,6 procent in 2018 en 0,3 procent in 2019. "Sinds het aantreden van de regering daalt ons structureel tekort significant", zegt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). "Ook al is het saneren van de begroting een feit en moet dat resoluut voortgezet worden, het evenwicht in 2018 kan geen doel op zich zijn. De doelstelling van een evenwicht in 2019 is ambitieus. Dat laat ons toe om tegelijkertijd de sanering voort te zetten en hervormingen door te voeren die nodig zijn om de economische heropleving en de jobcreatie te versterken."

Was te verwachten

Echt verrassend kan het uitstel niet genoemd worden. Begin deze maand had de Hoge Raad voor Financiën in een advies voor de begroting ook een scenario geschetst waarin dat evenwicht pas een jaar later bereikt wordt. Daarmee stond de deur dus al op een kier. De regering maakt de loodzware taak waar ze deze zomer voor stond voor zichzelf dus iets gemakkelijker. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moest de regering ongeveer 5 miljard euro vinden voor een begroting in evenwicht in 2018. Dat bedrag zal nu fors naar beneden kunnen. 

In werkgeverskringen wordt voorzichtig maar ook verdeeld gereageerd. Pieter Timmermans van het VBO is categoriek: "Of er nu in 2018 of pas in 2019 een evenwicht wordt bereikt, dat maakt in se niks uit. Belangrijker is welke structurele maatregelen in gang worden gezet om dat evenwicht te bereiken. Want de regering moet wél de discipline hebben om te werken naar dat evenwicht." 

Bij VOKA is gedelegeerd bestuurder Hans Maertens iets minder gerust. "Economisch gezien is er geen reden om dit uitstel te verantwoorden. De conjunctuur zit goed, dus het kon, mits de nodige moed. Anderzijds, ik versta uit de verklaringen dat het politiek blijkbaar niet mogelijk was. Ik wil dat begrijpen. Al hoop ik dat iedereen er zich rekenschap van heeft gegeven dat er in 2019 lokale verkiezingen zijn. En dat er intussen wel nog heel wat werk op de plank ligt." Zowel Timmermans als Maertens sommen enkele van die werven op, met als voornaamste het heikele thema van de verlaging van de vennootschapsbelasting, een energiepact en de vergrijzingskost.  

Wim Moesen, begrotingsexpert bij de KU Leuven, is niet verbaasd over de beslissing, wel over de timing ervan. "Het is wel een verrassing dat ze drie jaar lang de schijn hebben opgehouden dat een evenwicht volgend jaar ging lukken. Dat ze het economisch herstel niet willen fnuiken door te harde besparingen is een goed argument, maar dat argument gold nog meer bij de opmaak van het regeerakkoord in 2014."  

Ingehaald door de realiteit

Volgens Moesen heeft de huidige regering zich "te flink" willen tonen, terwijl Europa dat helemaal niet vroeg en wordt ze nu "ingehaald door de realiteit". "Europa vroeg ons enkel en alleen om het structureel saldo met 0,6 procent van het bbp per jaar te verbeteren. We hadden toen al bij die doelstelling moeten blijven."

De begrotingen van de verschillende deelstaten worden deze week op het federale begrotingskabinet verwacht. Op 26 april volgt een overlegcomité over de begroting. Ten laatste op 30 april moet de regering een gedetailleerd stabiliteitsprogramma met doelstellingen tot 2020 voorleggen aan de Europese Commissie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234