Zondag 27/09/2020

Begroting

Begroting toch geen wandeling in het park

De topministers, onder leiding van premier Michel, schakelen een versnelling hoger in de begrotingsbesprekingen.Beeld BELGA

De federale regering schakelt een versnelling hoger in de begrotingsbesprekingen. Een landing is echter nog niet meteen in zicht, want het ziet ernaar uit dat er een grotere inspanning nodig is dan verwacht. Voor de asielkosten bijvoorbeeld, al gaan er al stemmen op om die buiten de begroting te houden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vraagt 150 à 180 miljoen euro extra voor de opvang van asielzoekers. Op dit moment zijn er nog steeds 25.000 plaatsen voor asielzoekers open, die voor zo'n 90 procent bezet zijn. Fedasil krijgt echter maar geld voor 16.000 plekken en 2.000 reserve. De vraag om extra centen zorgt voor wrevel binnen de regering. "Francken had zijn afbouwplan maar moeten versnellen", klinkt het in De Tijd. Dat N-VA aan de ene kant steeds aandringt op besparingen, maar tegelijk bij elke begrotingsronde extra geld vraagt voor veiligheid en asiel, valt slecht bij de coalitiepartners.  Bij N-VA valt echter te horen dat de uitgaven voor asiel mogelijk buiten de begroting mogen worden gehouden.

Het mag duidelijk zijn dat de begrotingscontrole geen walk in the park wordt. Toen het monitoringcomité vorige week meldde dat er 'amper' 313 miljoen euro gevonden moet worden om de begroting op koers te houden, leek de regering die klus wel even te zullen klaren. Maar het bedrag zou dus wel eens de hoogte in kunnen gaan. Het valt immers te verwachten dat er de komende dagen nog andere ministers zullen aankloppen voor meer centen. "Dat is klassiek bij elke begroting. Of het nu om een kleine of een grote inspanning gaat. Er zijn altijd vragen om extra geld", aldus een vicepremier.

Ook aan de inkomstenzijde is er nog werk aan de winkel. Zo zou de responsabilisering van langdurig zieken de schatkist dit jaar nog 150 miljoen euro moeten opleveren. Maar aangezien CD&V het been stijf houdt, werd de maatregel nog niet ingevoerd. Of dat betekent dat die inkomsten volledig wegvallen, waardoor de begrotingsinspanning stijgt van 313 naar 463 miljoen euro, is nog niet duidelijk. "De inspanning valt nog steeds mee. Die is veel kleiner dan de voorbije jaren. Ook onder de regering-Di Rupo", nuanceert een regeringsbron.

Buffer

De regering zal nu in de eerste plaats bepalen hoeveel geld precies moet worden gevonden om de begroting op koers te houden. "Pas dan zullen we de discussie over nieuw beleid voeren, en of dat ten koste gaat van de veiligheidsmarge die we hebben ingebouwd”, klinkt het in de omgeving van de premier. 

Hoe groot die marge moet zijn, moet nog worden uitgeklaard. Bij de begrotingsopmaak zette de regering een reservepotje van 739 miljoen euro opzij. Maar intussen lijkt het erop dat de regering die buffer niet volledig zal behouden. Immers: hoe groter de buffer, hoe groter ook de inspanning wordt.  In zijn berekening ging het monitoringcomité ervan uit dat de 739 miljoen volledig zou worden opgebruikt. Is dat niet het geval, dan moeten nog honderden miljoenen extra gevonden worden.

"We moeten als een goede huisvader op zoek gaan naar een evenwicht tussen de begroting op peil houden en een overschot houden voor de toekomstige uitdagingen. Dit zijn betere cijfers dan vroeger, maar we gaan ook niet alles opsouperen", zegt een regeringsbron.

De regering schakelt alvast een versnelling hoger. Donderdagavond zat het kernkabinet al samen, en ook vrijdag, zaterdag en zondag staan vergaderingen gepland. Toch zit er geen tijdsdruk achter de begrotingscontrole. Anders dan bij de opmaak in het najaar voelt de regering ditmaal niet de hete adem van Europa in de nek. "Voor ons zou het allemaal gerust nog wat sneller mogen gaan", klinkt het bij een vicepremier. "Iedereen hoopt wel dat het voor de paasvakantie wordt afgerond, maar er is geen deadline", bevestigt een bron dicht bij het kernkabinet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234