Maandag 05/12/2022

CoronavirusBegroting

Begroting: hoe corona België van het Europees strafbankje houdt

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De verspreiding van het nieuwe coronavirus noopt tot drastische maatregelen. De cavalerie van de centrale banken is inmiddels uitgereden. Zowel de Amerikaanse centrale bank (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) tonen zich bereid hun monetaire munitie boven te halen.

Lieven Desmet

De Fed knipte in de rente, terwijl Christine Lagarde (voorzitter ECB) op 12 maart haar raad bijeenroept om maatregelen te bespreken. Haar arsenaal is beperkter, omdat de Europese rente nu al op nul staat. Maar nu al merk je dat de ECB het communicatiebeleid bijstelt, om de financiële markten wat vertrouwen te geven. Er wordt steeds luider over nagedacht de strafrente voor de banken wat te temperen. Het is eerder een symbolische daad, maar toch.

“De renteverlagingen zullen de pijn wat verlichten en de financieringskosten verlagen. Maar zal het het vertrouwen bevorderen?”, vraagt Frank Vranken, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Puilaetco, zich af. De bevolking gaat daardoor niet meteen massaal weer vakanties boeken of evenementen bijwonen.

De OESO heeft ondertussen haar vooruitzichten voor de wereldwijde groei voor 2020 teruggebracht van 2,9 procent vorig jaar tot 2,4 procent. Maar de organisatie stelt ook dat als de gevolgen van het virus langer zouden duren of zelfs intensiever zouden worden, ze haar groeiraming kan herzien tot 1,5 procent.

Italië

Verschillende lidstaten nemen intussen maatregelen om hun stilvallende economie te ondersteunen. Italië neemt de leiding en pompt 3,6 miljard euro in zijn economie. Dat heeft de minister van Financiën Roberto Gualtieri aangekondigd in een gesprek met de krant La Repubblica. De Italiaanse regering vreest dat de nationale output van de economie in de eerste helft van dit jaar 1 tot 3 procent krimpt. Gualtieri heeft er alle vertrouwen in dat de Europese Unie begrip zal tonen voor de noodmaatregel en toestemming verleent voor deze extra uitgaven. Ze staan voor circa 0,2 procent van de omvang van het bruto binnenlands product (bbp). Italië ligt al jaren onder vuur wegens de oplopende staatsschuld. Over 2019 heeft Italië een begrotingstekort van 1,7 procent van het bbp.

Hardliners

De Belgische overheid neemt voorlopig geen extra maatregelen om bedrijven die last hebben van de coronacrisis te ondersteunen. De Belgische begroting sloot in 2019 af met een tekort van 1,85 procent van het bbp, of 9 miljard euro. Voor dit jaar loopt het tekort op tot ruim 12 miljard euro. Gezien de huidige context zal Europa evenwel niet meteen dreigen met het strafbankje. Zelfs budgettaire hardliners als Nederland en Duitsland tonen zich enigszins coulant voor begrotingstekorten in deze fase van virusinperkingen.

“Maar een vrijgeleide voor begrotingsontsporingen is dat niet”, waarschuwt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. “Europa zal zich gematigder opstellen voor uitgaven gelieerd aan maatregelen om de economie te ondersteunen. Maar de nieuwe regering zal toch vol aan de bak moeten om het tekort in te dijken.”

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank. Beeld EPA
Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234