NieuwsBegroting
Begroting duikt in 2023 mogelijk enkele tientallen miljoenen dieper door hogere rentes
Bloedrood was de begroting al, maar door de stijgende rentes dreigt het tekort in 2023 zelfs nog enkele tientallen - zelfs honderden - miljoenen dieper te duiken. De regering-De Croo zal dus op zoek moeten gaan naar extra besparingen of inkomsten. Of niets doen. Maar dan wint België bijna met zekerheid de trofee van slechtste begroting van Europa.
De Europese Centrale Bank (ECB) had het al aangekondigd: na jaren van lage rentevoeten, gaan de rentes in 2023 weer omhoog. Momenteel liggen die op 2 procent, maar de komende maanden zou dat nog eens twee keer met 0,5 procentpunt stijgen richting de 3 procent.
Dinsdag werd België voor het eerst met de neus op de feiten gedrukt. Uit de schatkistcertificaten - een soort kasbon op korte termijn, uitgegeven door de staat - haalde de Schatkist 2,6 miljard euro op, maar betaalde daar ook een rente tussen de 2,31 en 2,57 procent op. Dat schrijft De Tijd.
Dat is mogelijk slecht nieuws voor de federale regering. Bij de begrotingsopmaak van 2023 in oktober gingen de Vivaldi-partijen nog uit van een gemiddelde rente van 1,9 procent. Dat de rente dus met 1 procentpunt zou stijgen, zou de schuld van ons land - zowel op korte als op lange termijn - met maar liefst 664 miljoen euro extra laten toenemen. Dat berekende het monitoringcomité, een groep topambtenaren die de begroting van nabij volgt.
Het probleem is dat België niet het geld heeft om die rentestijging te betalen. “Zo krijg je eigenlijk een rentesneeuwbal”, vertelt econoom Peter De Keyzer. “De overheid moet dus opnieuw gaan lenen, enkel en alleen om die rente te kunnen betalen. Zo stijgt de Belgische staatsschuld en wordt de begrotingsput uiteindelijk nog dieper."
Het staat nog niet in steen gebeiteld dat de rente met 1 procent gaat stijgen - dat kan ook minder of meer zijn. Het kabinet van staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) wil daarom de officiële berekeningen afwachten voor ze commentaar geeft.