Maandag 25/10/2021

Begrip voor moeder die autistische dochter wurgde

Brussel / WELLINGTON.

eigen berichtgeving / REUTERS

Een moeder die haar autistische dochter doodde omdat haar gespecialiseerde hulp werd ontzegd, heeft in Nieuw-Zeeland de steun van mensen met autistische familieleden gekregen. Velen zeggen dat ze vaak dezelfde gedachte hebben gehad.

De 37-jarige Janine Albury-Thomson werd donderdag schuldig bevonden aan doodslag. De jury sprak haar vrij van moord en aanvaardde het argument van de verdediging dat ze geprovoceerd was om haar 17-jarige dochter Casey te doodden. Het hooggerechtshof in Palmerston North, waar Albury-Thomson woonde, liet haar opsluiten in afwachting van de bepaling van de strafmaat.

Aan de veroordeling gaat een schrijnend verhaal vooraf. De vrouw had aan ten minste acht agentschappen gespecialiseerde hulp gevraagd voor haar autistische dochter, maar niemand kon iets voor haar doen. Autisme is een psychische stoornis waarbij de patiënten kwalitatieve tekortkomingen hebben in wederzijdse sociale interacties, in verbale en non-verbale communicatie en daarnaast een uiterst beperkt repertoire van interesses hebben. Ze zijn zich niet bewust van het bestaan of van de gevoelens van anderen, kunnen niet getroost worden of zoeken troost op een abnormale manier, kennen geen of tekortschietend imitatiegedrag en sociaal spelgedrag, en hebben ernstige tekortkomingen in het vermogen vriendschap te sluiten met leeftijdgenoten. Dikwijls ontberen ze communicatieve vermogens met mensen en richten ze zich op voorwerpen, waarvan ze meestal niet kunnen verdragen dat die verplaatst worden.

Casey beantwoordde aan dat profiel. Ze was vrijwel geen ogenblik stil, schommelde onophoudend, scheurde kleren, zong in bed, beet, had problemen om naar het toilet te gaan en kende onaangepast seksueel gedrag. Toch luisterde niemand naar haar moeder, die vrijwel geen nachtrust meer kreeg en op het proces zei dat ze "op de rand van de waanzin" stond.

Moegetergd besloot Albury-Thomson daarop dat Casey "naar de hemel moest". Ze nam haar dochter mee naar een brug en probeerde haar te overreden om eraf te springen. Toen dat niet lukte, nam ze Casey mee naar een stille straat en wurgde haar met de ceintuur van een peignoir. Ze reed daarna met het lichaam naar het politiecommissariaat van haar woonplaats om zich aan te geven.

Voor de uitspraak erkende Albury-Thomson dat ze het recht niet had Casey te doden en dat ze nu moet leven met de gevolgen van haar daad.

Maar met het proces is de ophef over de affaire nog niet over. Autistenverenigingen in Nieuw-Zeeland gebruiken de moord om te wijzen op het grote tekort aan hulp. Verscheidene ouders zegden Albury-Thomson hun steun toe. Volgens Sharon van Ameringen, secretaris van de Tauranga Autistic Support Group, heeft de vrouw brieven gekregen van mensen die zorgen voor autistische kinderen en die zeggen op een bepaald moment 'hetzelfde te hebben willen doen'. "Allemaal zeggen ze dat ze begrijpen wat zij heeft gedaan. Er zijn tijden geweest dat we het allemaal konden doen", stelt ze.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234