Vrijdag 28/01/2022

Begrafenisondernemer spitst zich toe op rouwbegeleiding van kinderen

'Het is een taboe in onze samenleving maar dat is onterecht. Als je kinderen weghoudt van de dood, geraken ze in de war'

'Hoe kan oma zonder schoenen naar de hemel stappen?'

'Opa is een sterretje geworden' of 'oma slaapt heel diep'. Meer uitleg krijgen veel kinderen niet als er een sterfgeval is in de familie. 'Toch zitten ze met heel veel vragen', zegt begrafenisondernemer Mieke Pauwels. Zij begeleidt in haar nieuwe funerarium rouwende kinderen. Naar eigen zeggen een primeur in België. Om de kinderen nog beter te helpen, schreef ze een boekje. Zowel het funerarium als het boek is genomineerd voor de International Funeral Awards, die zaterdag uitgereikt worden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

'Veertien jaar geleden stierf mijn vader", vertelt Mieke Pauwels, die samen met haar man Funerarium Vanderborght in Herselt uitbaat. "Wij zijn dagelijks met de dood bezig maar dat kwam heel erg onverwacht. Een hartaderbreuk en het was gedaan. Ik had op dat moment twee kleine kindjes. Die vroegen mij of het hun fout was dat opa gestorven was. Waren zij misschien stout geweest? Op dat moment besefte ik dat je bij een rouwproces ook veel aandacht moet hebben voor kinderen. Dat je ze de dingen duidelijk en op hun niveau moet uitleggen."

Pauwels verdiepte zich in de thematiek kinderen en rouwen en als straks het nieuwe funerarium opengaat, kan ze dat op een structurele manier doen. "Ik zal kinderen uitleggen wat er gebeurt", vertelt Pauwels. "Ze zitten vaak met een hele hoop vragen. 'Heeft oma kleren aan in die kist? En ook schoenen?' Dat is heel belangrijk voor kinderen want 'hoe kan oma anders naar de hemel stappen?' En ook: 'Zal oma me nog kunnen zien?' of 'Waarom is ze zo koud?' Ik probeer de kinderen antwoorden te geven en laat ze ook alles zien. Ze mogen overal aan voelen en uitleg vragen. We voorzien ook een speciaal kinderhoekje waar ze terechtkunnen. Daar is onder meer een muur met bordverf waarop ze kunnen schrijven."

Kinderen in een funerarium is geen uitzondering. "Ouders brengen ze regelmatig mee maar meestal worden ze ergens in een hoekje gezet en moeten ze wachten", vertelt Pauwels. "Ik wil ze dan opvangen en die tijd nuttig laten besteden. Zo kunnen ze een tekening maken voor de overledene en die achteraf in of op de kist leggen." Het boekje dat Pauwels samenstelde, kan daarbij helpen. "In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig", zegt ze, "en zo kwam ik op het idee van dit boekje. Het is het verhaal van het aapje Oki die zijn opa verliest. Het boekje legt uit wat er op zo'n moment allemaal moet gebeuren. Er staan ook kleurplaten in en er is ruimte voorzien om zelf een verhaal te schrijven. Alle kinderen die hier langskomen, krijgen er eentje."

Pauwels ziet het evenwel groter. "Onlangs werden hadden wij hier twee overlijdens van jonge mensen. Ze hadden nog broertjes en zusjes in het tweede leerjaar. Ik ben dan met de boekjes naar hun school gegaan en de leerkrachten waren heel dankbaar. Je kunt zulke zaken niet doodzwijgen maar het is niet altijd makkelijk om het aan te kaarten. Het boekje kan daarbij helpen. Ik geeft het zelf uit en de vragen stromen binnen. Van scholen maar ook van centra voor leerlingenbegeleiding. Mijn dochter is net afgestudeerd als vertaler en zij gaat het in het Frans vertalen, zodat we er mee naar Wallonië kunnen. De bedoeling is immers om het ook aan andere begrafenisondernemers aan te bieden."

Soms willen ouders hun kinderen zo ver mogelijk weghouden van alles wat met de dood te maken heeft. "Het is een taboe in onze samenleving maar dat is onterecht", aldus Pauwels. "Als je kinderen niet begeleidt, hebben ze op de duur nog veel meer vragen. Hoe klein ook, je kunt ze er het best bij betrekken. Kinderen gaan ook anders om met de dood dan volwassenen. Ze staan er minder lang bij stil. Voor hen telt alleen het tastbare."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234