Zaterdag 19/10/2019
Hugo Camps. Beeld Bob Van Mol

Column

Begraaf alle illusies, de voetbalstal raakt niet uitgemest

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

De Italiaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone maakte geschiedenis met zijn megaproces tegen de maffia. Dankzij getuigenissen van spijtoptanten – de zogenaamde pentiti – verdween een hoop kopstukken van de maffia achter de tralies. Falcone werd later zelf doodgeschoten.

In Nederland is het proces tegen Willem Holleeder pas goed op gang gekomen nadat spijtoptanten zijn criminele doopceel hielpen lichten in ruil voor een aangenamer detentieregime en strafvermindering. Sommigen leven ondergedoken met een nieuwe naam in een vreemd land op kosten van de staat.

Derwisjkunst

Het gebruik van spijtoptanten is niet de meest koninklijke weg om criminelen veroordeeld te krijgen. Noem het ethisch opportunisme. Het uitgangspunt van spijtoptanten is hoe dan ook verraad in de regie van justitie. Gewetensnood is de klassieke lapsus. Het lijkt mij moeilijk te verkopen als kroonjuweel van de rechtsstaat. Het systeem is uitgevonden om fiscale misdrijven te kunnen uitpuzzelen. Zonder medewerking van betrokkenen is de gevoerde derwisjkunst niet te ontcijferen.

Spijtoptanten leveren meer geld dan recht op.

Met voetbalmakelaar Dejan Veljkovic hebben wij nu ook onze eerste spijtoptant. Het wordt door justitie een beetje triomfantelijk uitgedragen, en dat roept dan weer weerzin op. Het gaat hier niet om moord en doodslag maar om het oprollen van een netwerk in het voetbal. Toevallig functioneert deze door en door verrotte industrietak alleen via netwerken. Als individuele ouder die zijn zoon met zorg en liefde tot rasvoetballer heeft laten uitkiemen, kom je nergens in de jungle van clubs en managers. Je raakt je kind aan de straatstenen niet kwijt. Zonder ontferming (!) van een zaakwaarnemer of manager blijf je als talent rondjes draaien in het amateurisme. Automatisch vormen trainers, managers, clubvoorzitters en spelers een netwerk van belanghebbenden. En verenigen daarmee alle kwalen van deze eeuw als daar zijn: hebzucht, corruptie, fiscale onderduik, diefstal. Dat wereldje laat zich niet uitroeien door één spijtoptant. Overigens zijn justitie en de overheid medeplichtig onder de mantra: wir haben es nicht gewusst.

Een voetbalmakelaar met het palmares van Veljkovic weet veel. Hij kent de trucjes, geheime afspraken, tovenarij met enveloppen, de betere wijnkelders en de duurdere restaurants. Hij heeft de adressen van diamantairs op zak en is bevriend met autodealers van het hogere segment. Hij kent de zwakke plekken van de ambtenarij die voor visa en werkvergunningen moet zorgen.

Stephen Keshi 

De oude krijger Michel Verschueren kan smakelijk vertellen over de stunt waarmee hij destijds de Nigeriaanse voetballer Stephen Keshi door de douane van Zaventem wist te smokkelen. Rijkswachtofficieren en stafmedewerkers van het koninklijk huis moesten ook erg lachen.

Begraaf alle illusies, de voetbalstal raakt niet uitgemest. Dat mag ook niet van de bonzen van FIFA en UEFA en ook voorzitters van clubs willen geen afscheid nemen van hun feodale structuren en gewoontes. Tenslotte zijn het makelaars als Veljkovic en Bayat die hun winkeltje laten draaien, terwijl zij hun gang kunnen gaan in de salons van de beschaving.

 Als brandschone sacramentelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234