Donderdag 28/01/2021

Terreur in België

"Begin met coördinatie, denk dan pas aan coördinator"

Beeld © BAS BOGAERTS

Er moet een radicaliseringsambtenaar komen, en Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is daar de geknipte man voor, vindt zijn Vilvoordse collega Hans Bonte (sp.a). Maar er is meer nood aan een duidelijke strategische visie en preventie moet een prominente plek krijgen. "Daar is politiek echter minder bij te winnen", zegt Rik Coolsaet.

Bonte deed de oproep gisteren in Het Laatste Nieuws. "Zonder eenheid van commando zullen we er nooit in slagen het radicaliseringsprobleem goed aan te pakken", liet hij optekenen. Bonte zag als burgemeester ondertussen 28 stadsgenoten naar Syrië of Irak vertrekken, het zet Vilvoorde in de niet te benijden top van Belgische steden van waaruit geradicaliseerde jongeren vertrekken.

Bij Bonte staat het water aan de lippen. "Het gekwakkel en het gekakel moet stoppen. Er is geen snelheid, geen kordaat beleid", zegt hij. De Vilvoordenaar vindt dat zijn collega's uit Brussel en Antwerpen, Yvan Mayeur (PS) en Bart De Wever (N-VA) vooral onrust stoken. De twee burgervaders lieten afgelopen week het leger in hun stad patrouilleren nadat de federale overheid het dreigingsniveau in ons land optrok naar het op één na hoogste niveau: drie. Die maatregelen blijven vooralsnog van kracht (zie hiernaast).

In Mechelen vond burgemeester Bart Somers een tussenkomst van het leger niet nodig. Ook een regeringscommissaris is hem een stap te ver. "Door de antiterreuractie in Verviers is er een breed draagvlak gegroeid", aldus Somers. "Het is een momentum, een kantelmoment, we kunnen onze veiligheidsdiensten beter uitrusten, de knelpunten aanpakken, en daar is de federale overheid nu ook mee bezig. Er staat al een coördinator op het terrein, eerste minister Charles Michel."

Vorige week kondigde de regering aan om een Nationale Veiligheidsraad op te richten - een aanpassing van een bestaand comité volgens experts. Charles Michel (MR) zal die voorzitten. Van daaruit moet de strategische visie komen om de radicalisering het hoofd te bieden. "Eerst de coördinatie goed krijgen, en dan kunnen we kijken naar een coördinator", zegt Bilal Benyaich, radicaliseringsexpert. "Alle adhoc-maatregelen van de laatste jaren moeten er een plaats in krijgen. Er moet één duidelijke visie zijn, afgestemd op alle niveaus: federaal, regionaal én lokaal."

Beeld RV

Preventie

De oproep van Bonte is wat voorbarig, maar Benyaich vindt dat Bart Somers wel in het profiel past. "Als premier Michel zijn taak delegeert, zal het wellicht iemand uit de liberale familie zijn. En dan kom je automatisch uit bij Somers." Terrorisme-expert Rik Coolsaet sluit zich daarbij aan. "Somers heeft in Mechelen hard gewerkt op veiligheid, repressie en zeker preventie, daar is hij gevoelig aan. Door die integrale aanpak zijn er relatief weinig jongeren uit zijn stad vertrokken."

Coolsaet hoopt dat de nieuwe plannen daar aan zullen gespiegeld worden, maar vreest dat de overheid vooral oog zal hebben voor repressie en informatievergaring, twee essentiële elementen, maar minder voor preventie - volgens Coolsaet minstens zo belangrijk. "Repressie en informatievergaring zijn veel zichtbaarder dan preventie, dat gebeurt in stilte. Daar valt politiek dus minder bij te winnen." De grote uitdaging zal zijn om iedereen op één lijn te krijgen. "Het zal een ontzettend groot werk zijn om alles te laten doorsijpelen tot op alle beleidsniveaus."

Het blijft opmerkelijk dat Bonte zijn geld zet op iemand uit een andere partij, maar sp.a zit op beide regeringsniveau's in de oppositie, in tegenstelling tot de partij van zijn ambtsgenoot. Die begrijpt de oproep van Bonte trouwens. "Vilvoorde is het meest zorgbehoevend," stelt Somers. "De federale overheid zou van Vilvoorde een prioriteit moeten maken, want als het daar niet opgelost geraakt, heeft dat ook impact op de ruimere omgeving."

Ook Vlaanderen heeft een belangrijke rol, zegt de Mechelaar. "We moeten loskomen van het wij-zijdenken, samenwerken met het middenveld, met de jongeren, de moskeeën, zoals wij doen. Mechelen is niet het paradijs, maar we zetten wel hard in op de maatschappelijke cohesie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234