Woensdag 24/07/2019

'Beetje alcohol tijdens zwangerschap kan geen kwaad'

Er is amper bewijs dat beperkt alcoholgebruik tijdens de zwangerschap de foetus schaadt, stellen Britse wetenschappers. Waarom blijven we dan toch geheelonthouding adviseren?

Dat veel alcohol drinken tijdens de zwangerschap schadelijk is, staat vast. Maar wat met beperkt alcoholgebruik? Onderzoekers van de universiteit van Bristol stellen in vakblad BMJ Opendat er maar weinig wetenschappelijke evidentie hierover is te vinden. Zesentwintig studies over de impact van vier alcoholeenheden per week doen hen het volgende concluderen: "Het volledig ontraden van alcohol is de veiligste optie, maar vrouwen zouden ook moeten weten dat de effecten die gepaard gaan met weinig alcohol amper zijn onderzocht."

In Vlaanderen geldt dezelfde richtlijn als in Groot-Brittannië: vrouwen wordt geadviseerd om helemaal geen alcohol te gebruiken als ze een kind willen of verwachten. Professor Karel Allegaert, gespecialiseerd in middelengebruik tijdens de zwangerschap (KU Leuven en Erasmus MC Rotterdam), blijft daar voorstander van. "Ook al weten we niet waar de veilige ondergrens ligt, vanuit wetenschappelijk oogpunt is dit het beste advies dat je kunt geven. Je weegt de potentiële winst af tegen het potentiële risico. In het geval van alcohol valt er vrij weinig te winnen."

Misstap

Vraag je het gynaecoloog Hendrik Cammu (VUB), dan moet de richtlijn genuanceerder. "Alcohol tijdens de zwangerschap moet worden vermeden, maar een misstap is niet erg", gelooft hij. Hij wijst erop dat niet alle vrouwen meteen doorhebben dat ze zwanger zijn, en zegt ook dat er in negen maanden tijd altijd wel een feestelijke gelegenheid is. "Een occasioneel glas, tijdens een trouwfeest of op een verjaardag, kan geen kwaad."

Deze nuance overbrengen is evenwel niet makkelijk. Een nulgrens heeft het voordeel van de eenvoud. 'Een beetje alcohol' is voor interpretatie vatbaar. Is dat een klein glaasje cava op een receptie, of een paar wijntjes in het weekend? "Je riskeert dat mensen na een tijd dat 'beetje' vergeten en alleen nog 'alcohol' onthouden", zegt Cammu. "En voor wie zich niet kan inhouden, zijn de schadelijke effecten wel bewezen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden