Vrijdag 24/01/2020

Beestige waterpret in Antwerps Hippotopia

nieuw tapirverblijf en doorwandelvolière in zoo openen deuren

Met de opening van de moerasbiotoop Hippotopia heeft de Antwerpse Zoo een luik van de geplande modernisering van de dierenverblijven afgewerkt. Die maakt deel uit van het masterplan dat de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (KMDA), die de Antwerpse Zoo en het dierenpark Planckendael uitmaakt, veilig de toekomst moet binnenloodsen. Vorig jaar namen de nijlpaarden hun intrek in hun vernieuwde verblijf, vandaag gaan de deuren open van de bijbehorende doorwandelvolière en het nieuwe tapirverblijf.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

Publiekslieveling Hermien mocht vorige zomer al samen met nieuwe partner Hein haar intrek nemen in het vernieuwde nijlpaardengebouw. Gisteren was het de beurt aan een koppel Maleisische tapirs, een soort uit Zuidoost-Azië. Dat de moerasdieren kunnen verhuizen naar een buitenperk met vijver komt bij dit weer als geroepen. "Vroeger moesten we in zo'n situatie een douche installeren om de tapirs nat te houden", zegt Rudy Van Eysendeyck, directeur van het KMDA. "In dit moderne verblijf is dat geen probleem meer. De bouw van verschillende biotopen in de Zoo is erop gericht de natuurlijke omgeving zo goed mogelijk na te bootsen, zodat het gedrag van de dieren zo natuurlijk mogelijk is en wij zo weinig mogelijk moeten ingrijpen."

Via het nijlpaardengebouw komen bezoekers in de doorwandelvolière terecht, waar ze kunnen kuieren tussen exotische moerasvogelsoorten zoals de kleurrijke rode ibis en de kaalkopibis. Ook een groep Europese lepelaars, met hun zwarte, lepelvormige snavel, en kleine zilverreigers, die aan het begin van de twintigste eeuw in de hoedenindustrie erg gewild waren voor hun sierlijke pluimen, hebben er hun intrek al genomen. De Madagascartaling en de mangrovereiger behoren dan weer tot de sterk bedreigde bewoners van de volière.

Geluidsinstallaties met typische geluiden van insecten en reptielen moeten de bezoekers helemaal onderdompelen in de sfeer van een echt moeras. Daarnaast zijn informatieve zuilen voorzien waar ze iets kunnen opsteken over de vernuftige trucs die insecten en bloedzuigers hanteren om hun slachtoffers bloed te ontfutselen. "In de moerasbiotoop kunnen bezoekers de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving zien. Dat is de beste educatie die we kunnen bieden", zegt Peter Van den Eijnde, parkmanager van de Zoo, daarmee doelend op de recente kritiek van professor zoogdierkunde van de Universiteit Antwerpen Erik Van Der Straeten. Die noemde de educatieve aanpak van de dierentuin "zwak" en vond dat de bezoeker behalve "kijken naar de dieren ook op een ludieke en interactieve manier iets moet opsteken over de ecologie en de biotoop van de dieren".

De bouw van Hippotopia nam ruim twee jaar in beslag en kostte 6 miljoen euro. Daarmee is een luik afgewerkt van het masterplan, de toekomstvisie voor de Zoo over tien jaar, die echter nog lang niet afgerond is. "In het voorjaar van 2004 moet de berg met takins, een soort bergrunderen uit de Himalaya, en tahrgeiten afgewerkt zijn", blikt directeur Van Eysendeyck vooruit. "De ruwbouw is klaar, nu gaan we aan de rots bouwen. De bouw van een nieuw dienstgebouw met operatiekwartieren en laboratoria zit in de eindfase en moet ook volgend voorjaar klaar zijn." Binnen enkele maanden start de bouw van een nieuw berenverblijf.

Een nijpend probleem voor de Zoo blijft het gebrek aan ruimte. "De Zoo heeft veel dieren, maar beschikt maar over een beperkte oppervlakte waarin je naast het dierenwelzijn ook rekening moet houden met historische en financiële aspecten", zegt Bruno Van Puijenbroeck, conservator van de zoogdieren. "Volgens nieuwe normen moeten grote dieren meer ruimte krijgen, waar we nu volop aan werken. Maar misschien zal dat in de toekomst leiden tot een beperking van het aantal soorten dieren dat in de Zoo zit."

Op termijn hoopt de Antwerpse dierentuin haar terreinen alvast te kunnen uitbreiden met ongeveer 10 procent. "De aanwerving van de gebouwen langs de kant van de Zoo in de Ommeganckstraat en de Ploegstraat zit in een laatste fase", zegt Van Eysendeyck. "Hopelijk kunnen we daarmee binnen enkele jaren de zoo met anderhalve hectare uitbreiden." Hoe snel de uitbreiding zal vorderen, valt echter nog af te wachten.

De bouw van Hippotopia nam ruim twee jaar in beslag en kostte 6 miljoen euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234