Maandag 24/02/2020

Update

Beerlings riskeert twee jaar en boete

Beeld UNKNOWN

Het openbaar ministerie heeft vandaag 2 jaar cel en 1.100 euro boete gevorderd voor Ronald Beerlings (49) uit Schelle. Hij werd door een Antwerpse assisenjury donderdag schuldig bevonden aan de uitgelokte poging tot doodslag op zijn echtgenote Nancy Claes (48) en vrijgesproken voor de moordpoging op haar vriend Luc Van De Putte (56). Advocaat-generaal Björn Backx noemde die beslissing een juridische dwaling.

Verlamd aan beide benen

Ronald had op 23 april 2006 4 kogels afgevuurd op Nancy en Luc in café De Linde in Hemiksem. Hij kon niet verkroppen dat zijn huwelijk met Nancy voorbij was en dat ze een (vrienschaps)relatie had aangeknoopt met Luc. De gevolgen van de schietpartij waren gruwelijk voor Nancy: ze is verlamd aan beide benen en kan ook haar armen niet meer naar behoren gebruiken. Luc was er minder erg aan toe.

De jury oordeelde donderdag dat Nancy de feiten had uitgelokt en dat Ronald niet met voorbedachten rade had gehandeld. De feiten werden geherkwalificeerd van moordpoging naar uitgelokte poging tot doodslag. Voor de moordpoging op Luc werd Ronald zelfs vrijgesproken.

"Uw oordeel stemt niet overeen met mijn visie, maar we leven in een democratie en dat betekent dat ik uw beslissing moet aanvaarden. Maar u zal straks wel moeten motiveren waarom. Volgens mij betreft dit een juridische dwaling, maar ze is wel definitief. Uw arrest zou wel eens van bijzonder groot maatschappelijk belang kunnen zijn", zei advocaat-generaal Björn Backx.

Enkelband

Door de herkwalificatie kon hij slechts maximum 2 jaar cel en 1.100 euro boete vorderen, oftewel 6 maanden per afgevuurde kogel. "De beschuldigde heeft zelf gezegd dat hij zijn verantwoordelijkheid wil opnemen, maar welke? Hij moet geen verantwoording afleggen naar Luc toe en krijgt een ongelooflijke gunst voor wat hij Nancy heeft aangedaan, die zelf levenslang kreeg." Hij wees er de jury ook op dat 2 jaar cel in België haast symbolisch is en dat Ronald volgende week al vrij kan rondlopen met een enkelband.

Meester Jan De Man, de advocaat van Ronald, noemde de uitlatingen van het openbaar ministerie ongehoord. "Door te zeggen dat het hier om een juridische dwaling gaat, geeft u de jury een veeg uit de pan en dat kan niet", zei de advocaat.

Hij haalde nog enkele verzachtende omstandigheden aan, waar de jury en het hof mee konden rekening houden tijdens hun beraad over de strafmaat, zoals het blanco strafblad van zijn cli'nt, het feit dat hij altijd al een harde werker is geweest en altijd goed heeft meegewerkt, zelfs na zijn vervroegde vrijlating.

"Ondanks alle negatieve commentaar die ik de afgelopen dagen gehoord en gelezen heb, hoop ik dat u straks met een goed gevoel naar huis kunt gaan. Dat u beseft dat justitie werkt en dat iedereen zijn job doet", sprak meester De Man tot de jury.

Ronald kreeg zoals steeds het laatste woord en hij beloofde dat hij zijn straf zal aanvaarden. De jury en het hof trokken zich daarop terug om te beraadslagen over de strafmaat. (belga/mvdb)

 Volgens mij betreft dit een juridische dwaling, maar ze is wel definitief. Uw arrest zou wel eens van bijzonder groot maatschappelijk belang kunnen zijn 
Advocaat-generaal Björn Backx
 Door te zeggen dat het hier om een juridische dwaling gaat, geeft u de jury een veeg uit de pan en dat kan niet 
Advocaat Jan De Man
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234