Zondag 07/03/2021

Antwerpen

Beelden van zoodieren vallen ten prooi aan vandalen: "Mensen willen een trofee meenemen"

Een olifant op het Mechelseplein in Antwerpen verloor een slagtand.  Beeld Joris Casaer
Een olifant op het Mechelseplein in Antwerpen verloor een slagtand.Beeld Joris Casaer

Antwerpen zet met levensgrote beelden van dieren het 175-jarig bestaan van de Zoo in de kijker. Maar de dieren in het Antwerpse centrum worden zwaar mishandeld door vandalen. "We hebben hier te maken met seizoensgebonden criminaliteit." 

Van de dieren, die samen het jubileumjaar van de Antwerpse Zoo in de verf zetten, is de python net nog onthoofd. De gorilla, die op de Meir een kleine baby op de rug draagt, werd omvergeduwd. En een drie meter lange krokodil heeft zelfs een kidnappoging doorgemaakt, waarbij hij voor de inrit van parking Grote Markt belandde.  

Begin deze maand werden levensgrote replica's van achttien diersoorten in de binnenstad geplaatst. Maar aangezien ze zo vrij in het straatbeeld staan, lijken ze een makkelijke prooi voor vandalen. Ook de zebra, de neushoorn, en de olifant hebben er al onder te lijden gehad. “Wij laten de schade elke keer zo snel mogelijk herstellen”, zegt Annik Bogaert van Stad Antwerpen. “De campagne duurt ook maar een maand (tot 31 juli, YV) dus we willen dat niet te lang laten aanslepen.”

Publiekstrekkers

De beelden zijn onder meer gemaakt van glasvezel en polyester, waardoor ze op zich wel makkelijk te herstellen zijn. Maar om ze te beveiligen had het bedrijf AlterEgo aanvankelijk voorgesteld om kleine biotopen rond de dieren te bouwen. Dat zou niet alleen een impressie geven van hun natuurlijke omgeving, het zou ook een pak moeilijker worden om bij de dieren te geraken. 

"De apen wilden we bijvoorbeeld op een berg zetten", zegt Frank Van Reepingen, decorbouwer bij AlterEgo, een bedrijf dat eerder ook al paddestoelen en kwallen heeft neergezet op Tomorrowland. "Maar de stad wou daar niet van weten." Als gevolg daarvan moet Van Reepingen er nu telkens op uit trekken om de dieren te herstellen. Zo heeft hij de neushoorn zijn hoorn teruggegeven. 

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

Bij de stad is inderdaad te horen dat de hele campagne zo zijn doel zou voorbijschieten, omdat het hele idee erin bestond om de 'symbiose' tussen de stad en de Zoo in de kijker te zetten. "We zien ook dat kinderen de dieren aanraken en ermee spelen, daar zijn we heel blij mee", zegt Bogaert. 

De stad had wel verwacht dat de dieren hier en daar wat averij zouden oplopen. Bovenop de 35.000 euro voor de campagne is 5.000 euro opzij gelegd om schade te herstellen – waarvan op dit moment al 1.700 euro is opgebruikt. "Aangezien de campagne nog maar een week duurt, zouden de herstellingen mooi binnen budget moeten blijven", zegt Bogaert. "De schade hadden we op voorhand ingerekend, maar dat wil niet zeggen dat we er gelukkig mee zijn. Een deel van de dieren is door de stad aangekocht en we zouden ze later eventueel willen gebruiken voor evenementen." 

Trofeetjes

Maar wat beweegt een mens dan om die weerloze diertjes zo aan te pakken? In Het Laatste Nieuws heeft professor Walter Weyns (UAntwerpen) al geopperd dat het vandalisme iets met het warme weer te maken zou kunnen hebben: een mix van meer mensen op straat, alcohol en jongeren die niets om handen hebben.  

Ook voor de politie lijkt die verklaring enigszins plausibel. "Ik kan me inderdaad niet van de indruk ontdoen dat we hier te maken hebben met seizoensgebonden criminaliteit", zegt politiewoordvoerder Willem Migom. "Maar omdat het ook moeilijk is om iemand bij zoiets op heterdaad te betrappen, hebben we nog geen daders kunnnen vatten." 

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

De decorbouwer had de schade aan de dieren naar eigen zeggen wel voorspeld en merkt op dat ze het vooral in het weekend zwaar te verduren hebben. De neushoorn bijvoorbeeld moest maandag zonder hoorn aan de nieuwe week beginnen. "Het gebeurt wel vaak dat mensen een trofeetje willen meenemen", zegt Van Reepingen. "Op Tomorrowland zien we dat ook altijd." 

Maar niet elk geval van schade is volgens hem per se vandalisme. "Je hebt ook zatte mensen die voor de lol aan een slagtand gaan hangen, tot die plots afbreekt", zegt hij. "Echt vandalisme kan je dat volgens mij niet noemen." 

null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234