Zondag 02/04/2023

NieuwsJürgen Conings

Beelden van overleden Jürgen Conings verschijnen in buitenlandse media: ‘Moreel verwerpelijk’

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: “Dit kan niet door de beugel. Het doet er niet toe over wie het gaat: dader, slachtoffer, of wie dan ook. Dit is moreel verwerpelijk.” Beeld BELGA
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: “Dit kan niet door de beugel. Het doet er niet toe over wie het gaat: dader, slachtoffer, of wie dan ook. Dit is moreel verwerpelijk.”Beeld BELGA

Justitieminister Vincent Van Quickenborne reageert met afgrijzen op de verspreide beelden van het lichaam van Jürgen Conings. Een jager die het lichaam ontdekte, maakte beelden van de militair en zou deze verkocht hebben aan buitenlandse media, waar die beelden nu ook circuleren.

Redactie

“Het nemen en publiceren van deze beelden is wansmakelijk en verwerpelijk”, zo reageert Van Quickenborne in een persbericht op de beelden die zijn verschenen in bepaalde buitenlandse media.

De minister van Justitie roept nu de Belgische media op om de bewuste beelden niet te verspreiden, en ook niet te verwijzen naar die buitenlandse website, uit respect voor de nabestaanden.

Eerder maakte het federaal parket bekend dat een passant het lichaam ontdekte, beelden maakte van zijn ontdekking en die ook aanbood aan Duitse media. Het Limburgs parket heeft een strafonderzoek geopend wegens schending van het recht op privacy en wegens inbreuken op het recht op afbeelding.

Enkele mountainbikers, onder wie de Maaseikse burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld), hadden zondagvoormiddag een lijkgeur waargenomen in het Dilserbos. Een jager uit de buurt had die geur ook geroken, maar was effectief zelf beginnen zoeken naar de herkomst van die geur, omdat hij dacht dat het om aangeschoten wild ging. Hij stootte dan tussen de hoge varens op het stoffelijk overschot aan een eikenboom.

De jager filmde de vondst en maakte foto’s. Naderhand zouden die beelden dan verkocht zijn. Het parket is van oordeel dat er altijd met de nabestaanden moet rekening gehouden worden.

Lees ook

Was de zoektocht naar Jürgen Conings knoeiwerk? ‘Nee, je hebt altijd een tikkeltje geluk nodig’

Er wordt via gerechtelijke weg aangedrongen om de beelden te verwijderen. Het gerecht lichtte de familie in van het bestaan van deze beelden, zo klinkt het bij het kabinet van Van Quickenborne.

Lijkschennis

Lijkschennis is momenteel niet strafbaar in ons land, en daar wil de justitieminister nu een mouw aan passen. “In het nieuwe strafwetboek - dat in volle voorbereiding is - wordt lijkschennis opgenomen als strafrechtelijke inbreuk”, staat er te lezen in het persbericht. Specifiek betekent het dat grafschennis en lijkschennis gelijk zullen worden behandeld.

“Het nemen en publiceren van deze beelden is wansmakelijk en verwerpelijk. Dit kan niet door de beugel. Het doet er niet toe over wie het gaat: dader, slachtoffer, of wie dan ook. Dit is moreel verwerpelijk. Laat ons die grens dan ook duidelijk in onze strafwetgeving trekken”, zo reageert Van Quickenborne.

Maandagnamiddag bevestigde het parket dat de militair Jürgen Conings zich van het leven heeft beroofd, een tot vier weken geleden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234