Vrijdag 15/11/2019

Beelden Australische cameraman dwingen Amerikaans leger onderzoek te openen in Afghanistan

Amerikanen tot dorpelingen: 'Jullie zijn te bang om hun lichamen te komen halen. Dat bewijst dat jullie zwakkelingen zijn'

VS-soldaten onteren Taliban-lijken

Spotgrage Amerikaanse soldaten die lijken van Taliban-strijders verbranden. Of nog, die dorpelingen voor laffe honden uitmaken. De beelden die een Australische cameraman eerder deze maand in Afghanistan maakte en nu in Australië uitzond, hebben boze reacties uitgelokt in Amerikaanse legerrangen. De misdragingen zullen 'op kordate wijze' worden onderzocht, aldus militaire woordvoerders.

Brussel

Eigen berichtgeving

Op de Australische zender SBS, in het actuaprogramma Dateline, was woensdagavond te zien hoe Amerikaanse militairen de spot dreven met lijken van neergeschoten Taliban-strijders. Op de beelden, die op 1 oktober door de bij het VS-leger 'ingebedde' cameraman Stephen Dupont gemaakt zijn, is te zien hoe de soldaten op twee brandende lijken toekijken. Officieel verbrandden de VS-militairen de lichamen bij wijze van hygiënische maatregel, maar in de islam geldt lijkverbranding als onterend.

Bovendien liggen de twee lichamen, afkomstig van strijders die een avond eerder omgebracht waren, met hun gezicht richting Mekka, de heiligste stad van de islam. De beelden werden geschoten vlak bij een dorp in de buurt van Kandahar, tot vandaag een Taliban-bolwerk in Zuid-Afghanistan.

Behalve aan de ontering van beide lichamen hebben de Amerikaanse soldaten zich ook aan andere vernederende praktijken bezondigd. Zo lieten ze loeiharde muziek weerklinken in een poging vermoedelijke Taliban uit hun dorpshuizen te jagen - de Taliban hebben muziek verboden. Maar bovenal lieten ze boodschappen weergalmen als 'Opgelet Taliban, jullie zijn laffe honden!', of nog: 'Jullie hebben toegestaan dat jullie makkers met het gezicht naar het westen (richting Mekka, dus) verbrand worden. Jullie zijn te bang om hun lichamen terug te komen halen. Dat bewijst dat jullie de zwakkelingen zijn die we altijd gedacht hebben dat jullie waren."

Op de beelden, waaraan SBS de waarschuwing liet voorafgaan dat ze schokkend kunnen zijn voor moslims, werd zowel door de Afghaanse overheid als door het Amerikaanse militaire establishment scherp gereageerd. "Wij willen het gebrek aan respect ten strengste veroordelen", zei Karim Rahimim, woordvoerder van de Afghaanse president Hamid Karzai, "of het nu de lichamen van onze vrienden of vijanden betreft."

Het US Army deelde mee dat de criminele onderzoeksdivisie van het leger de "vermoedelijke misdragingen" door Amerikaanse soldaten in Afghanistan aan het onderzoeken was. In een mededeling die VS-majoor-generaal Jason Kamiya gisteren verspreidde, zei hij dat "dit commando alle beschuldigingen over wangedrag ernstig neemt en een onderzoek begonnen is naar de omstandigheden waarbinnen de misdragingen zich hebben afgespeeld". Volgens Kamiya zal het onderzoek 'op kordate wijze' voltrokken worden.

Wat in Afghanistan gebeurd is, doet vermoeden dat de wijdverspreide boodschap van de voorbije maanden nog niet tot alle gelederen is doorgedrongen. Na de schokkende beelden van seksueel misbruik in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad of de relazen over besmeurde korans op de VS-basis Guantánamo op Cuba, had de Amerikaanse legertop zich sterk gemaakt de 'rotte appels' uit de mand te halen. Er zou paal en perk gesteld worden aan misbruiken die, aldus de officiële versie, hooguit het werk van enkelingen waren. Geenszins mocht uit de feiten worden afgeleid dat het militaire opperbevel onterende daden door spotgrage VS-militairen had aangemoedigd - een discussie die opnieuw zal losbarsten nu zich nog maar eens een incident voordoet, alweer met als effect dat het moslims kwetst.

Het Amerikaanse leger, intussen bijgestaan door militairen uit tal van landen, arriveerde een maand na de aanslagen van 11 september 2001 in Afghanistan. Kort na het begin van de inval werd het Taliban-regime verdreven, dat onderdak geboden had aan Osama bin Laden, de geestelijke vader van Al-Qaeda.

Toch is de rust in Afghanistan nog lang niet teruggekeerd. Met name in het grensgebied met Pakistan hebben elementen uit de Al-Qaeda-sfeer de jongste jaren standgehouden. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234