Woensdag 07/12/2022

Bedrijven snoepen hogescholen studenten af

Het aantal hogeschoolstudenten dat kiest voor industriële en technologische opleidingen gaat achteruit. Dat valt op te maken uit de eerste cijfers vrijgegeven door de verschillende hogescholen in dit land. De oorzaak van het tanende aantal inschrijvingen moet worden gezocht in de concurrentie vanuit de bedrijfswereld. Achttienjarigen die een technische secundaire opleiding achter de rug hebben, zijn bijzonder begeerd door bedrijven die met behulp van stevige contracten en een 'training on the job' de strijd met de hogescholen aangaan.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Sommige hogescholen hebben het nieuwe academiejaar al ingezet. Op andere plaatsen krijgen de studenten nog enkele dagen of weken respijt. De inschrijvingen zijn nog niet afgesloten, zodat precieze cijfers ontbreken, maar de eerste tendensen tekenen zich duidelijk af. Vooral de industriële en technologische opleidingen kunnen op minder belangstelling rekenen. Ook de sociale opleidingen doen het slecht. Alles bij elkaar genomen loopt het aantal hogeschoolstudenten lichtjes terug.

Een deel van de verklaring ligt in het simpele feit dat er minder achttienjarigen zijn dan ooit tevoren. De jaren tussen 1982 en 1985 vormden een absoluut demografisch dieptepunt. "Daarnaast stellen we vast dat we er met de bedrijfswereld een nieuwe 'concurrent' bij hebben", zegt Eddy Johnson, communicatieverantwoordelijke van de Plantijn-Hogeschool van de provincie Antwerpen. "Vooral in de chemie- en de elektromechanische opleidingen stellen we vast dat de concurrentie begint te spelen. Bedrijven stellen alles in het werk om jongeren die het secundair technisch onderwijs achter de rug hebben binnen te halen. Daarbij zwieren ze met contracten waarbij de jongeren meteen 80.000 tot 90.000 frank bruto, inclusief een 'training on job' wordt aangeboden. Ook in onze hogere jaren komt de industrie almaar vroeger ronselen. Heel wat tweede- en derdejaarsstudenten krijgen, zeker tijdens hun stages, aanbiedingen uit het bedrijfsleven om onmiddellijk in dienst te treden."

Ook algemeen secretaris Luc Damen van de Katholieke Hogeschool Kempen stelt vast dat de roep vanuit de bedrijfswereld zeer groot is. "De industrie is dringend op zoek naar nieuwe mensen en is bereid daarvoor geld op tafel te leggen. Er komen ook steeds duidelijkere vragen vanuit de industrie om de opleidingen zo praktisch mogelijk te maken. Op vergaderingen wordt er wel eens geopperd of het nog wel zinvol is om bijvoorbeeld Frans in het vakkenpakket op te nemen. Het is onze taak als hogeschool ervoor te zorgen dat onze studenten een voldoende algemene opleiding krijgen. Ik begrijp dat achttienjarigen zich laten verleiden door de riante aanbiedingen, maar op lange termijn blijft een degelijke opleiding de beste investering."

Opmerkelijk is ook dat het aantal inschrijvingen in sociale richtingen terugloopt. Een duidelijke verklaring daarvoor is niet meteen voorhanden, zeker omdat het niet ontbreekt aan jobaanbiedingen in de sociale sector.

In hun beleidsverklaring vermelden heel wat hogescholen een verdere internationalisering met bedrijfsbezoeken in het buitenland en gastprofessoren. Ook de multimediale aanpak staat vooraan op het prioriteitenlijstje. Interactief studeren met meer verantwoordelijkheden voor de student en de docent in een rol van coach wordt de toekomst. In zijn openingstoespraak riep de voorzitter van het Hogeschoolbestuur van de Katholieke Hogeschool West-Vlaanderen, Eric Vankeirsbilck ook op de financiering van hogeschoolstudenten opnieuw op het agenda te praten. Volgens de voorzitter moet de overheid dezelfde middelen vrijmaken voor hogeschoolstudenten als voor universiteitstudenten.

'Achttienjarigen uit technisch onderwijs krijgen contracten tot 90.000 frank aangeboden'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234