Vrijdag 09/06/2023

Privacy

Bedrijven moeten niet langer zeggen welke gegevens ze van u bijhouden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bedrijven moeten vanaf midden volgend jaar niet langer aan de Privacycommissie doorgeven welke gegevens ze bijhouden van klanten en gebruikers. "De maatregel blijkt inefficiënt."

Dominique Soenens

Uiterlijk eind juli 2016 moeten bedrijven niet langer melden welke gegevens ze bijhouden van klanten, gebruikers en werknemers. Dat zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. Tegen die datum moet er normaal gezien een nieuwe wet zijn die de verplichting ongedaan maakt.

De reden is vooral te zoeken bij het feit dat het bijhouden van de gegevens bijzonder moeizaam verloopt. "In veel gevallen zitten we met databanken die niet up-to-date en/of onvolledig zijn, waardoor de regeling haar nut verliest. Het is geen efficiënte manier van werken. Bovendien zijn er per jaar maar 140 opvragingen. In verhouding met de inspanningen die worden gedaan, is dat heel weinig", zegt Debeuckelaere.

"Veel gegevens worden nu ook in de cloud opgeslagen, waardoor zo'n registratie minder relevant wordt."

Boetes uitdelen

Uiteraard moeten bedrijven zich nog altijd houden aan de privacywet, die zegt dat klanten en werknemers op de hoogte moeten worden gebracht van het feit dat ze bepaalde gegevens bijhouden en dat het bijhouden van gegevens proportioneel is in vergelijking met de privacy.

"De verplichting om camera's aan te geven, staat nog los van de Europese wetgeving. We hopen dat we die ongedaan kunnen maken, maar dat is een politieke beslissing", stelt Debeuckelaere.

"Voor die gegevens is er grote interesse vanwege de politie. Ons voorstel is dat zij bijhouden welke bedrijven waar en waarom camera's plaatsen."

De Privacycommissie wordt volgend jaar grondig hervormd. Ze krijgt de bevoegdheid om zelf onderzoeken uit te voeren en boetes uit de delen. Op Europees niveau is beslist dat die boetes kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. Het is afwachten hoeveel geld de Privacycommissie zal krijgen om haar uitgebreide takenpakket te realiseren.

Voor bedrijven is het verdwijnen van de meldingsplicht uiteraard een aanzienlijke vereenvoudiging. Daartegenover staat dat ze meer inspanningen zullen moeten doen voor het afschermen van privacygevoelige data, zoals het aanwerven van een veiligheidsconsulent. Vooral voor kleinere bedrijven kan dat een zware last betekenen.

"In veel gevallen zitten we met databanken die niet up-to-date zijn", zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234