Maandag 14/10/2019

Update

Bedrijven in Europa lijden recordverlies door wanbetaling

Beeld PHOTO_NEWS

Europese bedrijven leden vorig jaar opnieuw een recordverlies van 350 miljard euro door afgeschreven facturen wegens wanbetaling. In 2011 bedroeg het verlies 340 miljard euro, toen ook een record. Dat blijkt uit de nieuwe European Payment Index (EPI) van incassobureau Intrum Justitia.

Ongeveer 10.000 Europese bedrijven werden bevraagd tussen april 2012 en maart 2013. De afgeschreven facturen door wanbetaling vertegenwoordigden in die periode 3 procent van alle openstaande vorderingen bij Europese bedrijven.

Belgische ondernemingen zien het aandeel afgeschreven vorderingen over die periode stijgen van 2,7 procent in 2012, naar 2,8 procent van het bruto binnenlands product in 2013. Deze oninbare vorderingen staan voor Belgische ondernemingen voor een economisch verlies van 9,2 miljard euro, tegenover 9,6 miljard euro een jaar eerder. Die schijnbare tegenstelling tussen een stijging in percentage, maar een daling in bedrag, heeft te maken met het Belgische bbp dat kromp.

Groot verschil tussen noorden en zuiden
"Er is een groot verschil tussen Noord- en Zuid-Europese landen", zegt Guy Colpaert, managing director van Intrum Justitia België. Er zijn slechts 4 van de 31 bevraagde landen waar het percentage oninbare vorderingen daalde - Denemarken, Finland, IJsland en Zweden. "De Scandinavische landen hebben een traditie van strengere regelgeving rond betalingstermijnen, grotere transparantie rond wanbetaling en een grotere discipline in het opvolgen van facturen", meent Colpaert.

Vooral Zuid- en Oost-Europese landen worstelen met lange betalingstermijnen, hoog betalingsverzuim en een groot pessimisme ten opzichte van hun mogelijkheden om de huidige malaise te overstijgen. In Griekenland schommelt het verlies door afschrijving rond de 10 procent. "Gigantisch", noemt Colpaert dat cijfer. Ook Bulgarije en Kroatië leggen cijfers voor die boven het Europese gemiddelde zitten. In de "probleemlanden" Spanje en Portugal valt het verliesbedrag door wanbetaling voorlopig "nog mee", zegt Colpaert, maar de hoge werkloosheid zou op termijn wel een negatieve impact kunnen hebben.

KMO's vaak pessimistisch
Sterkhouder Duitsland ziet geen toename in de afgeschreven vorderingen, maar het betalingsrisico - zoals Duitse bedrijven dit percipiëren - stijgt "uitermate snel", stelt Intrum Justitia vast. Die tendens speelt zich ook in België af: "Als we peilen naar het algemeen gevoel bij onze respondenten, en dat zijn veelal kmo's, dan zijn die heel vaak pessimistisch", aldus nog Colpaert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234