Dinsdag 27/10/2020

'Bedrijf kan zich nu niet meer alles permitteren'

'Dit is fantastisch nieuws', benadrukt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Hij hoopt dat malafide bedrijven hun gedrag zullen aanpassen als een consumentenorganisatie in naam van alle benadeelden een procedure kan opstarten.

Waarom is dit initiatief belangrijk?

"Als consumenten gedupeerd zijn of schade hebben geleden moeten ze nu individueel een advocaat aanstellen. Vaak is de schade echter te klein of is het sop de kool niet waard. Dat zijn allemaal zaken die zomaar tussen de plooien verdwijnen. Voortaan zal een organisatie als Test-Aankoop in naam en voor rekening van een groep consumenten een vordering kunnen instellen."

Wat betekent dat concreet?

"Ofwel komt er na overleg tussen het bedrijf en de vertegenwoordiger van de consumenten een minnelijke schikking. Lukt dat niet, dan kan er een uitspraak komen voor een hele groep gedupeerde consumenten."

Is België een voortrekker hierin?

"Niet echt. Op dit moment zijn er, afhankelijk van wat je er precies onder verstaat, veertien of zestien Europese landen waar een vorm van collectieve vordering bestaat. België behoort tot de groep landen waar er nog niets was."

De bedrijfswereld vindt dat iedereen die een schadevergoeding wil zich op voorhand moet aanmelden. Is dat geen logische vraag?

"Zo'n opt-in-systeem komt er voor lichmelijke of morele schade. Maar wij zijn heel tevreden dat er voor materiële schade een opt-out mogelijk is. Verzekeraar DKV heeft voor haar hospitalisatieverzekeringen op een bepaald moment bijvoorbeeld onwettige premieverhogingen ingevoerd. Honderdduizenden klanten hebben die verhogingen moeten betalen. Alleen wisten die mensen meestal niet dat dat onwettig was. Als je iets niet weet, kun je moeilijk naar de rechtbank stappen. Dankzij een opt-out kunnen wij voor alle benadeelde klanten in de toekomst een procedure starten. Ongeacht of ze al dan niet weten of ze benadeeld zijn."

Zal er geen lawine aan juridische procedures komen?

"Er zal net minder chaos zijn, want er komt een betere en eenduidigere rechtspraak. Vandaag kan iemand in Gent naar de rechtbank trekken en gelijk krijgen. Terwijl iemand die in Antwerpen een proces heeft aangespannen ongelijk krijgt. En dat in een volledig gelijklopend dossier. Voortaan zal een hele groep samen een juridische uitspraak kunnen bekomen, waardoor de kans op tegenstrijdige beslissingen drastisch daalt."

Wat is het belangrijkste gevolg van deze regeling?

"Volgens mij zal deze wet een belangrijk preventief effect hebben. Het woord cultuurshock is misschien wat zwaar, maar het zal een cultuuromslag betekenen. Ondernemingen weten dat ze zich niet alles meer zullen kunnen permitteren. Want ze riskeren een collectieve vordering. Het is een belangrijk signaal naar de markt.

"Ik herinner mij een zaak met een onderneming die waterontharders verkocht. Ze smeerde de mensen onrechtmatig contracten aan. Dat ging niet om enorme bedragen. Voor de gedupeerden was het veel te weinig om hiervoor naar de rechtbank te stappen en daardoor kon het bedrijf gewoon zijn gang blijven gaan. Dergelijke ondernemingen zullen wel twee keer zullen nadenken als ze weten dat ze een groep consumenten tegenover zich kunnen krijgen."

Het klinkt mooi, maar zal dit systeem ook in de praktijk werken?

"Ik geloof heel sterk in deze wet, een ontzettend belangrijke nieuwigheid in ons rechtssysteem. Het is nu wachten op de eerste echte collectieve vordering."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234