Zaterdag 06/06/2020

Non-profit

Bedrijf doorlichten? Dat is dan 125 euro

Beeld thinkstock

Geen peperdure consultants om uw organisatie efficiënter te laten draaien, maar gewoon een groep studenten. 180 Degrees Consulting doet precies dat: kennis van over de hele faculteit bij elkaar brengen om ngo's en vzw's nagenoeg kosteloos te helpen.

Met 45 student-consultants zijn ze intussen op de Gentse afdeling van 180 Degrees Consulting, goed anderhalf jaar na de oprichting. Vandaag begeleiden ze zes organisaties uit de non-profit. Tussen eerdere klanten zitten grote namen als 11.11.11 en de Stichting tegen Kanker, maar evengoed jonge, onbekende organisaties als Breath of Heaven.

"Vorig jaar hebben we de Keniaanse start-up begeleid die landbouwers helpt om hun producten rechtstreeks op de markt te krijgen zonder dure tussenschakels", zegt handelsingenieur in wording Toshino Van Craen (24), die in het bestuur van de Gentse groep studenten zit. "We hebben naar het productieproces van de landbouwers gekeken, hoe ze afval kunnen vermijden en wat ze met het overschot kunnen doen."

180 Degrees Consulting

• Consultancy door studenten voor non-profit
• Studenten komen uit diverse studierichtingen
• Opgericht in 2007 door economiestudent Nat Ware
• 72 afdelingen in 28 landen
• Gentse afdeling opgestart in 2014, de Antwerpse is in opstartfase

Vijf studenten uit verschillende faculteiten hebben zich een tiental weken in de werking van de Keniaanse starter verdiept. Een keer per week kwamen ze samen. "Er waren twee handelsingenieurs, een bio-ingenieur en een burgelijk ingenieur bij betrokken", zegt Van Craen. "En een Keniaanse Erasmus-student, wat goed was om de situatie ter plaatse in te schatten."

Die mix is een voorwaarde om de projecten grondig aan te pakken. "Elke organisatie of elk proces dat we onder handen nemen is anders", zegt Van Craen. "Bij Stichting tegen Kanker, bijvoorbeeld, was het nuttig om iemand uit de faculteit geneeskunde aan boord te hebben."

Symbolisch bedrag

Een doorlichting kost 125 euro per project. Een symbolisch bedrag, noemt Van Craen het. In ruil krijgen klanten vijf of zes studenten die zich twee maanden buigen over een probleem. Voor de studenten is het een bruikbare ervaring om theorie uit boeken in de praktijk om te zetten. Maar krijgt zo'n groepje studenten snel vertrouwen? "Wanneer je van bij het begin laat zien dat je de zaken professioneel aanpakt en weet waarover je praat, dan is het vertrouwen er meteen", zegt Van Craen.

Die aanpak krijgen ze voor een stuk aangeleerd bij een resem partners, gaande van consultancybedrijven als A.T. Kearney tot de Vlerick Business School en The House of Marketing. Minstens een keer om de week krijgt de hele Gentse afdeling een opleiding. Intussen heeft de Universiteit Gent de groep ook erkend als studentenvereniging, waardoor ze gratis gebruik kan maken van lokalen.

De grootste moeilijkheid waar ze mee kampt is opvolging. Dit jaar studeert het hele bestuur af, het Leadership Team zoals ze het zelf noemen. "We hebben echt goed moeten zoeken naar een oplossing", vertelt Van Craen. "In december zijn er een aantal jongere mensen verkozen die tot het Leadership Team zijn toegetreden. Ze kunnen ons bezig zien en het werk gewoon voortzetten."

Vincent: "Interessant om te zien hoe organisatie werkt"

Vincent Vakaet (23), 2de master geneeskunde

Samen met vier andere studenten heeft de 23-jarige student geneeskunde in de herfst van vorig jaar de sociale impact van de Stichting tegen Kanker over de laatste tien jaar berekend. "Enerzijds was ik de enige met een medische achtergrond, dus heb ik de anderen verteld over de ontwikkelingen op vlak van therapie en genezing", zegt Vincent Vakaet. "Anderzijds heb ik bekeken welke onderzoeken de Stichting heeft gesteund en wat dat heeft opgeleverd."

Met die cijfers zijn de vijf, een burgerlijk ingenieur, een voedingsdeskundige, een informaticus, een handelsingenieur en Vakaet, na acht weken doorlichting naar de Stichting getrokken. "Wij hebben hen kunnen vertellen hoeveel elke euro die zij investeren precies oplevert", legt Vakaet uit. "Daarmee kunnen ze naar de sponsors, die zo kunnen zien wat hun donaties opbrengen."

Het meest heeft Vakaet gehad aan de diversiteit van de groep en hoe elke discipline problemen op een andere manier aanpakt. "Het was ook interessant om te zien hoe zo'n organisatie als de Stichting tegen Kanker werkt. Voor ons studenten is dat dikwijls wat vaag, nu heb ik kunnen zien hoe ze beslissingen nemen."

Vincent Vakaet.Beeld Bob Van Mol

Ella: "We zijn een groep jonge mensen met ambitie"

Ella Ameye (22), 2de master rechten

De rechtenstudent werkt sinds twee weken aan een plan rond samenaankoop voor het Protestants Sociaal Centrum. De Antwerpse vzw organiseert maandelijks de groepsaankopen voor zestig gezinnen. "Wasmiddel neemt de grootste hap uit hun budget, wij bekijken nu of het beter is om hen zelf die zeep te laten maken, of dat er een goedkoper alternatief op de markt is."

Voor Ella Ameye is 180 Degrees Consulting de perfecte combinatie tussen bijleren en bijdragen tot de maatschappij. Ze studeert dan wel rechten, ze voelt al een tijdje aan dat ze meer de zakelijke richting wil uitgaan. "Deze week nog hebben we een training van AB InBev gekregen over marketing, zo'n kans zou ik anders niet krijgen."

Om binnen te geraken bij de groep heeft ze een heel parcours doorlopen. Cv en motivatiebrief opsturen, proeven afleggen en een gesprek doen. Het voelde als een eerste sollicitatie aan, zegt ze daarover. Maar ze staat wel achter de strenge selectie. "Iedereen heeft de neus in dezelfde richting, we zijn een groep jonge mensen met ambitie. En allemaal maatschappelijk geëngageerd, anders pas je gewoon niet in het plaatje."

Ella Ameye.Beeld Bob Van Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234