Dinsdag 19/10/2021

Bedrijf boent kerken tot in de nok

Stofvrij ademhalen in de kerk

Niemand staat erbij stil als hij zondag naar de mis gaat, maar ook kerken kunnen vuil worden. Onderhouds- en karweibedrijf Clarus heeft zich toegelegd op het kuisen van Gods huis.

Hertsbergen

Christine Reinten

De uit Kongo afkomstige Jean-Paul, Ferghat uit Algerije en de Waal Jean-Christian leggen de laatste hand aan de schoonmaakwerkzaamheden aan de vloer van de Sint-Jan-Evangelistkerk in Hertsbergen bij Brugge. Ze zijn al drie dagen bezig en dat is te zien. De kerk glimt en blinkt.

"Dit was kerk nummer 25", zegt zaakvoerder Eggermont. Sinds september vorig jaar leidt hij Clarus (Latijns voor opgehelderd). Hij werd aangezocht door het sociale bedrijvencentrum Kanaal 127, dat arbeidsplaatsen creëert voor mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. De medewerkers van Clarus komen dan ook van het OCMW en zijn meestal vluchtelingen. Eggermont kiest zijn personeel zelf uit. "Ik let vooral op de handigheid. Hoe groter de verscheidenheid van cultuur hoe liever. Ze brengen mij ook wat bij."

Om na te gaan of er wel behoefte was aan een schoonmaakbedrijf voor kerken werd eerst een rondvraag gehouden. Die enquête wees uit dat van de 365 West-Vlaamse kerken er 140 geïnteresseerd waren in een schoonmaakbedrijf specifiek gericht op kerken. Eggermont: "De hele kerk kunnen we aan een schoonmaak onderwerpen: van de zoldering, de toren tot aan de beelden en schilderijen binnenin." Na de schoonmaak neemt Clarus alle vuiligheid mee, die vervolgens naar verbrandingsovens wordt gebracht. "Als een kerk eenmaal grondig is schoongemaakt, hoeft zij pas het jaar daarop weer gereinigd te worden", zegt Eggermont. De omgang met de machines brengt de zaakvoerder zijn personeel zelf bij. Door zijn jarenlange ervaring als onder andere loodgieter en meubelreiniger kent Eggermont de nodige schoonmaakproducten en technieken. De schoonmaak begint bovenin de kerk. Met een acht meter hoge stellage en een uitschuifbare steel met borstel kunnen de schoonmakers, gehuld in speciale overalls, harnassen en masker, de metershoge kerken ontstoffen. Eggermont: "Voor een kerk komt er heel wat bij kijken. Je kunt de vloer niet zomaar met boenwas schoonmaken. Een voedend product houdt de eeuwenoude stenen vloer goed." Ook de natuurhouten beelden moeten op een specifieke wijze schoongemaakt worden." Tien grote grijze vuilniszakken vol houtjes staan buiten de kerkdeur van Sint-Jan. "Dit was een kraaiennest van anderhalve meter groot en een doorsnede van 3 meter", verklaart Eggermont. "Vaak maken kraaien hun nesten, die uit kleine stukjes droog hout bestaan, in de zoldering van een kerk. Enorm gevaarlijk: als er kortsluiting op de zoldering komt of de kraaien nemen een smeulend voorwerp mee, dan staat de kerk in brand."

Clarus noemt zichzelf niet voor niets onderhouds- en karweibedrijf. Behalve kerken maken de medewerkers ook sociale woningen schoon. Ze breken muren weg of plaatsen ze juist. Kortom: praktisch alle klussen zijn mogelijk.

De volgende doelgroep voor het bedrijf zijn scholen. Een 500-tal scholen zijn vorige week aangeschreven. "We hebben al 25 reacties binnen." Nu is Clarus nog een vzw, maar binnen een jaar moet het op eigen benen staan en winst maken. Het bedrijf wil op den duur buiten West-Vlaanderen gaan werken, en ook het buitenland klinkt aantrekkelijk. "Ik zeg soms voor de gein tegen de Algerijn Ferghat: 'Over een tijdje gaan we in Algerije moskeeën schoonmaken'."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234