Terreurdreiging
Bedreiging tegen België: "Dergelijke dreigementen worden dagelijks geuit"
De audioboodschap waarin in naam van terreurorganisatie IS dreigementen worden geuit tegen België, is meer propaganda en een poging om tweedracht en wantrouwen te zaaien dan een reden om te vrezen voor een op handen zijnde aanslag. Dat zegt Pieter Van Ostaeyen, kenner van IS.
"Ik sluit een aanslag of een incident in de toekomst zeker niet uit, maar niet als rechtstreeks gevolg van deze boodschap", zegt Van Ostaeyen. "Dergelijke dreigementen worden dagelijks geuit."
Dreigingsniveau
Van Ostaeyen moet toegeven dat hij de audioboodschap zelf nog niet gehoord heeft. "Maar de tweet die de journalist erover verstuurde, heb ik geretweet en is nadien opgepikt door één van mijn jihadi-contacten", zegt de man. "Die vond het grappig en zei dat er waarschijnlijk toch niets ging gebeuren. Het is ook zo dat dergelijke boodschappen bijna dagelijks de wereld worden ingestuurd. Het gebeurt weliswaar niet vaak dat België daarbij vernoemd wordt maar net als het OCAD vind ik dit geen reden om het dreigingsniveau plots te verhogen."
Chaos & Propaganda
Dergelijke dreigementen behoren immers tot de strategie van IS. "Het is een vorm van propaganda en een manier om te proberen onrust en chaos te veroorzaken. Ze willen tweedracht en wantrouwen zaaien om de samenleving en de staat te destabiliseren in de hoop daarvan te kunnen profiteren. Zo zijn ze ook te werk gegaan in Irak. Alleen is de Belgische samenleving veel beter en sterker georganiseerd. Ik sluit een aanslag of een incident zeker niet uit maar niet als rechtstreeks gevolg van deze boodschap."
Ernstige dreiging
Academicus Montasser AlDe'emeh, die de audioboodschap waarin de dreigementen geuit werden, ontving en doorstuurde naar politie en media benadrukt dat de bedreigingen ernstig genomen moeten worden.
In de boodschap zegt de Antwerpse Syriëstrijder Abdellah Nouamane (20), bijgenaamd Abu Jihad Al-Belgiki, uitdrukkelijk dat er ook onschuldige slachtoffers kunnen vallen en dat zelfs ziekenhuizen en scholen potentiële doelwitten zijn.
"De man in het fragment zegt het zelf, dit zijn geen dreigementen meer, dit is een oorlogsverklaring", klinkt het bij AlDe'emeh. Ze zullen toeslaan op alle plaatsen waar er ongelovigen zijn. Het gevaar zit hem niet alleen in eventuele teruggekeerde Syrië-strijders die zouden ondergedoken zijn en hun kans afwachten, het gaat ook om jongeren hier die zouden kunnen gehoor geven aan de oproep van IS.
Consequent beleid
De academicus pleit dan ook voor een duidelijk en consequent beleid: "Er moet rechtlijnigheid zijn en die is er nog steeds niet. Sommige teruggekeerde Syrië-strijders zitten in de cel, anderen lopen vrij rond. De overheid moet duidelijk maken dat wie zich bij IS aansluit, niet zomaar kan terugkeren, dat mogelijke vertrekkers een keuze moeten maken tussen België of IS. Dan weten ze tenminste waar ze aan toe zijn."