Donderdag 21/11/2019

Bedreigd Vlaams Radio Koor krijgt steun van artistiek Vlaanderen

Het Vlaams Radio Koor is niet van plan om zich neer te leggen bij de plannen van minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) om het gezelschap vanaf het seizoen 2003-2004 af te bouwen. Als antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Dany Van den Bossche (SP.A) had Anciaux vorige week (DM 7/6) gesteld dat het VRK zich in het bloeiende vocale landschap in Vlaanderen onvoldoende kon onderscheiden. Die stelling wordt door het koor uitvoerig weerlegd in een door een vijftigtal prominente stemmen uit de culturele wereld ondertekend'pamflet voor het behoud en de verdere uitbouw'. "Dankzij de veelzijdigheid en het professionalisme van de individuele zangers", klinkt het, "vertolkt het koor een zeer breed repertoire (...) waarbij de klemtoon ligt op de twintigste eeuw en de nieuwste muziek." Verder wordt betoogd dat het VRK als professioneel gezelschap een belangrijke rol speelt als voorbeeld voor de amateuristische koorzangers in Vlaanderen. Zo zouden de koorleden meer dan eens gevraagd worden door amateurkoren om als gast- of vaste dirigent te fungeren. Het VRK verzet zich ook met klem tegen de stelling dat het "geen publiek, geen voedingsbodem, geen profiel en geen voldoende kwaliteit heeft."

Door de verzelfstandiging van de VRT in 1998 werd het VRK verplicht tot een omschakeling van een studiokoor naar een concertkoor. Anciaux zou volgens de koorleden volledig voorbijgaan aan de ontwikkelingen die het koor de laatste vier jaar heeft doorgemaakt en zou zich aldus bezondigen aan "culturele willekeur". Het pamflet werd al ondertekend door onder veel anderen Jerry Aerts, Jan Briers, Fred Brouwers, Willy Claes, Marc Clémeur, Walter Couvreur, Koen Crucke, David Davidse, Bert De Graeve, Josse De Pauw, Damiaan De Schrijver, Jan de Wilde (zanger), Jan Decleir, Herr Seele, Walter Hus, Johan Huys, Stijn Meuris, Jan Michiels, Michael Scheck, Paul Schollaert, Luc Soens, Piet Swerts, Will Tura, Kurt Van Eeghem en Raymond van het Groenewoud. (JdP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234