Woensdag 20/01/2021

Bedenker van 'The West Wing' maakt serie over mediawereld

President Jed Bartlett in Aaron Sorkins succesreeks 'The West Wing' was een soort politieke Superman. In zijn nieuwe HBO-serie 'The Newsroom' is de protagonist een rechts nieuwsanker met een cynische inborst.

In een eerste trailer die de Amerikaanse betaalzender Home Box Office liet zien van 'The Newsroom', het nieuwe geesteskind van Aaron Sorkin, treffen we nieuwsankerman Will McAvoy (Jeff Daniels) aan, die zo dadelijk zal tonen dat hij met een joekel van een persoonlijke crisis kampt.

Tijdens een debat georganiseerd door een Amerikaanse universiteit moet hij antwoorden op de vraag: "Wat maakt Amerika zo'n geweldig land?" Hij probeert zich eerst krampachtig van den domme te houden, maar breekt uiteindelijk los wanneer hij tot een antwoord wordt gepusht: "Nee, de Verenigde Staten zijn niét de geweldigste natie ter wereld."

En om zijn punt te bewijzen, rammelt hij een resem statistieken af over Amerika's incompetentie ten opzichte van andere wereldmogendheden. Kortom: het Land of the Free and Home of the Brave heeft zijn voorsprong op andere economische en culturele grootmachten in de wereld allang prijsgegeven, en dat moeten mensen weten. "Voor het geval dat je eens per ongeluk in een stemhokje terechtkomt", snauwt hij een studente toe.

Dit is het soort personages waarmee tv-producer en -scenarist Aaron Sorkin groot werd: mensen van vlees en bloed, helden met gebreken en wier levens via hun sociale en intellectuele engagement parallel lijken te lopen met de problemen waarmee die samenleving te maken heeft.

In 'The West Wing', een reeks die tussen 1999 en 2006 liep en over het dagelijkse bestuur van het Witte Huis ging, waren president Jed Bartlett (Martin Sheen) en later presidentskandidaat Matt Santos (Jimmy Smits) de dragende figuren. In zekere zin kan u McAvoy als de geestelijke opvolger van die laatsten beschouwen, met dit belangrijke verschil: de hoofdpersonages uit 'The West Wing' waren 'droomdemocraten', die aan het linkereind van het politieke spectrum zaten, terwijl McAvoy een gematigd maar overtuigd Republikein is. "Ik kom gewoon over als links omdat ik geloof dat stormen worden veroorzaakt door hoge barometrische druk, niet door homohuwelijken", zegt hij in de pilootaflevering.

Scenaristen staan meestal niet zo prominent in het voetlicht als de 50-jarige Aaron Sorkin. "Sorkin legt een muzikaliteit in zijn dialogen, een ritme", zegt acteur Daniels in een eerste preview van de nieuwe reeks in het Amerikaanse magazine Vanity Fair. "Het zijn niet gewoon personages die snel praten: deze personages zijn heel slimme mensen, ze denken en praten snel."

Topvorm
Sorkin staat bekend om dat soort bliksemsnel gedebiteerde staccatodialogen. Ze doken eerst op in zijn toneelstuk 'A Few Good Men', dat later ook werd verfilmd met Tom Cruise, Jack Nicholson en Demi Moore in de hoofdrollen. Later maakte hij er een handelsmerk van in 'The West Wing', en ook in de film 'The Social Network' waarvan Sorkin het scenario voor zijn rekening nam.

Nu brengt hij zijn handelsmerk terug naar televisie. "De argumenten die je hoort zijn niet gewoon ik die een manier zoekt om een overtuigend politiek punt te maken", zegt Sorkin."Het nieuws is alleen een rijke omgeving om dat soort argumenten snel op elkaar te doen volgen."

Met 'The Newsroom' keert Sorkin terug naar een journalistieke omgeving. Dat ging hem tweemaal niet zo goed af: 'Studio 60 on the Sunset Strip' en 'Sports Night', series over de redactie achter respectievelijk een laatavondtalkshow en een sportprogramma, werden al snel afgevoerd.

Met 'The Newsroom' lijkt Sorkin zijn topvorm te hebben teruggevonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234