Maandag 06/02/2023

Bedankt voor bewezen diensten

Je zou denken: als rechercheur aan de slag gaan in de zaak-Dutroux, dat is een droom. Mooi voor je palmares. Voor een dik dozijn politiemensen draaide het anders uit. Een overzicht van dertien licht tot zwaar gebroken carrières, opgedeeld in twee sferen.

'Dutroux maakte deel uit van een criminele bende'

Jean-Marc Connerotte

Onderzoeksrechter, Neufchâteau. Had een puike reputatie, vooral vanwege zijn acties tegen illegale wapenhandel, de Algerijnse terreurgroep Gia en in de marge van de moord op André Cools. Leidde vanaf 13 augustus '96 het onderzoek. Werkte dag en nacht. Op 14 oktober '96 door Cassatie weggestuurd omdat hij aanwezig was op een spaghettiavond waar ook Sabine en Laetitia waren. Bleef onderzoeksrechter, al was dat even kantje boord, en doet nu vooral kleine zaken.

Eddy Suys

Commissaris bij de nationale brigade van de gerechtelijke politie (GP). Internationaal gerenommeerd vanwege acties tegen de Colombiaanse drugskartels. Leidde het onderzoek-Nihoul, maar beklaagde zich in het parlement over "obstructies" telkens hij wou spitten in de politico-judiciaire vriendenkring van Nihoul. Stapte na zes maanden - "weggepest" - op. Werd vervolgens jarenlang belaagd door pers en onderzoeksrechter Jacques Pignolet, die een nepdossier tegen hem opbouwde. Werd uiteindelijk van alle aantijgingen vrijgesproken. Is nu verbindingsofficier in Rome, ondanks zware druk van minister van Buitenlandse Zaken Michel (PRL), op wiens kabinet een vriend van Nihoul werkt. Ziet parallellen tussen zijn lot en het Italië van voor de Mani Pulite.

Michel Clippe

Eerste wachtmeester bij de Brusselse BOB. Absolute expert inzake autozwendel. Was actief in het onderzoek inzake de X-getuigen tot in april '97. Weggestuurd vanwege "te nauwe contacten" met X2. Een valse aanklacht, bleek later.

Patriek De Baets

Adjudant bij de financiële sectie van de Brusselse BOB. Speelde een belangrijke rol bij haast alle grote fraudeonderzoeken uit de late jaren tachtig en de vroege jaren negentig. Was van september '96 tot juli '97 chef d'enquête voor de "nevendossiers". Ondervrager getuige X1. Verwijderd op grond van klachten over manipulatie en valse processen-verbaal. Maakte bijna drie jaar lang het voorwerp uit van een lawine van justitiële en disciplinaire onderzoeken. Alle aantijgingen bleken vals. Kreeg uiteindelijk van zijn oversten felicitaties voor de wijze waarop hij het X1-onderzoek leidde, maar mocht niet terug naar Neufchâteau en ook niet naar de BOB. Is nog steeds officieel ziek.

Aimé Bille

Eerste wachtmeester BOB. Rechterhand De Baets. Werd samen met hem verwijderd. Ging bijna fysiek ten onder aan de vele aanklachten. Is nu volledig gerehabiliteerd, maar mag niet terug. Is ook ziek.

Rudy Hoskens

Opperwachtmeester bij de Brusselse BOB, specialist inzake witteboordencriminaliteit. Lid van de ploeg-De Baets. Werd geen fouten aangewreven en "tijdelijk" verwijderd. Tijdelijk werd definitief. Trok naar de privé-sector en heeft het daar best naar zijn zin.

Stephan Liesenborghs

Eerste wachtmeester. Partner van Hoskens. Werd halfweg 1997 mee weggestuurd. Bleef bij de BOB, maar voelt zich slachtoffer van mobbing, aangezien hij ooit deel uitmaakte van "de X1-kliek".

'Nee, Marc Dutroux is een geïsoleerde pervert'

Georges Marnette

De Brusselse Sipowicz. Kende als GP-commissaris het gangsterwereldje als geen ander. Rolde de ene bende na de andere op. Werd op eigen verzoek toegevoegd aan het Neufchâteau-leger en verdiepte zich in Nihoul. Besloot dat die er niets mee te maken had en raakte in conflict met Suys (zie hoger), die hem aanwees als oorzaak van obstructie. Kwam in opspraak vanwege het nepdossier tegen vice-premier Di Rupo. Werd ervan beticht de pers te hebben getipt. Stapte al in oktober '96 op, "de pesterijen en de verdachtmakingen moe". Verloor zijn functie. Is nu chef veiligheid op het commissariaat-generaal GP.

Grégory Antipine

Inspecteur Brusselse GP. Pleegde dag op dag drie jaar na het losbarsten van de zaak-Dutroux zelfmoord. Lag samen met Marnette aan de basis van de zaak-Di Rupo. Werd daarom zwaar aangepakt door het Comité P, het politiecontroleorgaan. Belandde daarna in een fatale depressie.

Philippe Pourbaix

Opperwachtmeester BOB Brussel en belast met het aanhoren van de getuigenissen van Nathalie W. Beoordeelde W. als knettergek. Gebruikte in september '97 haar foto als roos tijdens een schietoefening en werd prompt verwijderd. Bleef het volste vertrouwen genieten van zijn hiërarchie en het parket.

Luc Masson

Inspecteur GP Aarlen. Leidde drie jaar lang de verhoren van Michelle Martin. Haalde veel informatie uit haar. Zou gaandeweg de nodige afstandelijkheid hebben verloren. Eind '99 de laan uit gestuurd omdat hij verzuimde te rapporteren over een contact met een journalist. De ware reden zou liggen bij een poging de rijkswacht voetje te lichten door Martin valse verklaringen in de mond te leggen. Werkt nu voor de GP Luik.

Luc Davin

Collega van Masson. Samen met hem verwijderd. Wordt net als Masson geviseerd in een onderzoek naar lekken bij het parket in Namen, al heeft men daar wel urgentere zaken aan het hoofd.

Michel Demoulin

Adjudant bij de BOB van Marche. Vier jaar lang ondervrager van Dutroux. Dreigde met een proces tegen Carine Russo en tekende zo zelf zijn Neufchâteau-C4.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234