Maandag 02/08/2021

Bedankt papa, mama

Het geheim was bewaard en ex-Beatle Paul McCartney kon zijn dochter Stella nog verrassen toen hij haar vorige vrijdag de 'Designer of the Year'-prijs kwam overhandigen op de VH1 / Vogue Fashion Awards. Meneer McCartney kreeg een staande ovatie van het publiek en een knuffel van zijn dochter. "Ik zou beter hém bedanken", zei Stella, "en mijn moeder. Aan haar geef ik deze award." En wijlen haar moeder zou trots geweest zijn, want Stella besloot haar speech met een oproep tot het dure modepubliek om geen bont meer te kopen. Linda McCartney was, zoals bekend, een fervente voorvechtster van dierenrechten en overleed in 1998 aan borstkanker. Aanwezigen op de awardsuitreiking noteerden, afgaande op wat publiek en genomineerden droegen, tussendoor de drie 'hotste' trends: leder, glitter en pantalons. Chloe Sevigny nam de prijs voor de 'Best Female Celebrity Style' in ontvangst in een zwart broekpak en ook de 'Most Fashionable Female Artist' Macy Gray droeg de broek. Bij haar was het marineblauw met metalen spijkers aan de zomen.

Antoon voor Tim Dinsdag ontvangt Tim van Steenbergen de 'Antoon van de Maand'. Deze prijs is een initiatief van brouwerij de Koninck, genomen naar aanleiding van het Van Dijckjaar. Van Steenbergen was de primus van het laatste jaar mode van de Hogeschool Antwerpen, waar hij in juni afstudeerde met een indrukwekkende collectie. Van Steenbergen heeft een zwak voor ambachtelijk werk en verzoent in zijn creaties oude technieken met een hedendaagse spirit. De laureaat ontvangt 40.000 frank in geld plus een afbeelding van een zonnebloem van Van Dijck.

Beha-berg

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar als ik het goed heb, kopen Belgische vrouwen per jaar gemiddeld 1,5 beha, of toch iets van die orde. Daar zou Ivana Trump eens hartelijk moeten om lachen. Volgens The New York Times koopt deze dame namelijk haar ondergoed in 't groot aan. In een artikel voor het NYT Magazine onthulde journalist Matt Drudge onlangs dat zij er jaarlijks zo'n 12.000 doorjaagt. "Ik ga voor een uur of twee naar Bloomingdale's en ik koop 2.000 zwarte, 2.000 beige en 2.000 witte beha's en laat ze versturen naar mijn huizen overal ter wereld en mijn boot. Dat is voldoende voor een half jaar, wellicht doe ik hetzelfde dan opnieuw", zou la Trump hem hebben verteld. Twaalfduizend beha's per jaar, dat betekent grofweg veertig stuks per dag. Mijn voorstellingsvermogen schiet te kort om te weten hoe je dàt verslijt. Maar The New York Post helderde de zaak op. "Het was een drukfout", zei Trump daarin, "het exacte cijfer is 144 per jaar. Oef, Dat betekent dat een beha toch bijna drie dagen kan meegaan. Een hele opluchting.

Pra(v)da party

In Italië heeft men altijd weinig moeite gehad met het verzoenen van linkse politieke ideeën en een stijlvol voorkomen. Desondanks was het zacht uitgedrukt een verrassing dat Miuccia Prada het feest voor de opening van de nieuwe Miu-Miu-boetiek in Parijs organiseerde op het hoofdkwartier van de Franse KP, bijgenaamd 'de bunker'. Supermodel Adriana Karembeu, ex-managers van de Sex Pistols Malcolm McLaren en andere sterren knabbelden op toastjes met kaviaar en nipten aan hun champagne. "Wie denkt dat communisme rijmt met archaïsme heeft het verkeerd voor", zei partijvoorzitter Robert Hue. "Communisme gaat over moderniteit en aan creëren is niets decadents." De drie verdiepingen van het gebouw waren voor de gelegenheid uitgerust met breedbeeldtelevisieschermen. Daarop kon men de gasten op de andere verdiepingen in volle zwier bezig zien, en zelfs de bebaarde kameraad Hue liet zich helemaal gaan. Normaal, in één klap was hij trendy en rijk. Want volgens de Franse kranten betaalde mevrouw Prada zo'n dik 1,5 miljoen frank voor het feestje, waarmee ze meteen de grootste sponsor van de Franse KP wordt voor dit jaar. In partijkingen wou men het bedrag niet bevestigen of ontkennen, maar ze benadrukten dat het Miucca Prada's extreem-linkse verleden was en niet hun financiële moeilijkheden die hen hadden doen beslissen om de deuren van het hoofdkwartier open te zetten. "Neen, dit is niet surrealistisch", antwoordde Robert Hue op een vraag van van Hint Magazine. "En daarbij, het surrealisme was een communistische beweging." Wij, Belgische journalisten die noch op het feest, noch op de defilés van Prada worden uitgenodigd / toegelaten, moeten in de toekomst misschien maar onze pogingen opgeven om de Italiaanse pr-mevrouwen te vermurwen en eens onderzoeken of Louis Van Geyt geen goed woordje voor ons kan doen.

AG

Tweede, derde carrière

De Amerikaanse ontwerper Isaac Mizrahi hebben we hier in Europa vooral leren kennen in zijn geslaagde docufilm Unzipped. Sindsdien is zijn zo geprezen modelijn echter roemloos ten onder gegaan en probeert Misrahi nu zijn geluk als cabaretier. In zijn eerste show Les MIZrahi, die, om het voorzichtig uit te drukken, op verdeelde kritieken werd onthaald in New York, vereffent hij enkele rekeningen uit zijn vroegere modetijd. Hij beschuldigt zijn ex-collega Michael Kors van plagiaat en klaagt Helen Hunt aan die bij hem een jurk had besteld voor de Oscar-uitreiking maar uiteindelijk, zonder hem iets te zeggen, op de dag zelf toch maar besliste iets van Gucci te dragen. Maar het ergste haalt hij uit naar zijn voormalige werkgever Calvin Klein, "waar je de beste ideeën kan spuien, maar waar niemand naar luistert als je anderhalve kilo te zwaar weegt. Maar als achteraan een broodmagere lat opstaat en zegt: 'He, Calvin, we zouden volgend seizoen opnieuw zwart en beige moeten doen', dan springt iedereen recht en loopt gezwind naar de kniptafels om eraan te beginnen.

AG

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234