Zaterdag 05/12/2020

Opinie

Bedankt, Fidel!

Beeld EPA

Kurt De Loor is Vlaams volksvertegenwoordiger voor sp.a en Cuba-liefhebber. Hij is lid van de Vrienden van Cuba en Iniciativa Cuba Socialista.

Daar is hij dan, de dag waarvan je wist dat hij ooit ging komen. De dag waarop je kon vermoeden dat ze zouden aankloppen en om jouw mening vragen. De dag waarop je dacht dat je perfect ging weten wat je zou vertellen. Fidel Castro, de vader van de Cubaanse revolutie, is niet meer. Op 90-jarige leeftijd blies hij zijn laatste adem uit in zijn thuisland Cuba. 

Kurt De Loor.Beeld BELGA

In 2006 nam zijn broer Raul Castro het roer over in Cuba, maar in het hart van de Cubanen bleef Fidel de leider. De Lider Máximo. Het wereldtoneel is een van zijn meest markante, controversiële hoofdrolspelers verloren. De reacties van wereldleiders over heel de wereld stromen binnen. Fidel zou er waarschijnlijk zelf om moeten lachen. Cuba is nog steeds een buitenbeentje in de wereld en ‘El comandante’ was niet altijd een graag geziene gast bij het politieke establishment wereldwijd.

Tot de verbeelding sprekend

‘Today is a sad day for Cuba and revolutionary people’ antwoordde ik deze ochtend op sms’jes die ik kreeg. Het is moeilijk om de invloed van Fidel Castro op de wereldgeschiedenis te onderschatten. Zelden sprak een leider zo tot de verbeelding. Zijn aanhoudende strijd voor meer gelijkheid en solidariteit, in Cuba maar ook ver daarbuiten, maakten van hem een held voor de ene en een misdadiger voor de ander.

Hij was een revolutionair pur sang. Fidel was een excentrieke man met idealen en daar week hij geen millimeter van af. Hij toonde, samen met de Cubanen, aan de wereld dat een andere samenleving wel degelijk mogelijk is. Hij hield het kapitalisme een spiegel voor. Met vallen en opstaan werkte hij in Cuba aan zijn socialistisch project voor een rechtvaardige, menselijke en solidaire samenleving. Tot op het einde bleef Fidel met vuur zijn idealen verdedigen.

Cuba, grootgemaakt door Fidel

Cuba is een klein groot land. Klein van gestalte, maar door Fidel groot gemaakt. Het is een Latijns-Amerikaans ontwikkelingsland, maar slaagde er door de revolutie onder leiding van Fidel in om ondanks de economische achterstand zijn inwoners hoog op te leiden. Gezondheidszorg en onderwijs zijn er volledig gratis. Van de kleuterklas tot de universiteit kunnen de Cubaanse kinderen kosteloos onderwijs volgen. 95 procent van de Cubaanse jongeren volgt hoger onderwijs en de analfabetiseringsgraad ligt er uitzonderlijk laag. 

UNESCO erkent het onderwijssysteem in Cuba als een van de beste ter wereld. Qua kindersterfte en levensverwachting scoort Cuba boven het OESO-gemiddelde, in tegenstelling tot andere ontwikkelingslanden. Het land heeft het meeste aantal dokters per inwoner van de wereld; 6,4 dokters op 1.000 inwoners. Dat is 2,5 keer zoveel als in de VS en tweemaal zoveel als in België. 

Uniek sociaal experiment

Cuba heeft voor- en tegenstanders, maar het is en blijft een uniek creatief sociaal experiment in de wereld. Dat tot grote ergernis van rijke buurman, de VS. Met de Cubaanse blokkade, die tot op vandaag doorgaat, tracht de Goliath van het kapitalisme het kleine Cuba te wurgen.

Fidel, de man die geen achternaam nodig heeft, was een bron van inspiratie voor velen. Ook Nelson Mandela en Hugo Chavez lieten zich inspireren door de charismatische figuur. Maar bovenal was en blijft hij de morele leider van het Cubaanse volk. Dapper en tegendraads. Zijn ideeën en idealen zullen altijd blijven leven, ook bij mij. Ik hoop dat de wereld zijn erfenis, het vurig streven naar gelijkheid en solidariteit, omarmt en niet verwerpt! Ik geef ze alvast door aan mijn twee zoontjes… Bedankt Fidel. Para siempre en mi corazon! 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234