Zondag 11/04/2021

Update

Beckham stopt met voetballen

David Beckham hangt zjin schoenen aan de haak Beeld AFP
David Beckham hangt zjin schoenen aan de haakBeeld AFP

David Beckham, superster bij Paris Saint-Germain, stopt met voetballen. De 38-jarige middenvelder, die nog maar een half jaar aan de slag was bij de Parijzenaars, hangt zijn schoenen dus aan de haak.

"Ik voel dat het nu het juiste moment is om mijn carrière te beëindigen", zei Beckham. De middenvelder dankte in zijn afscheidsspeech alle (oud-)teamgenoten, trainers en de fans die hem altijd hebben gesteund. "Niets zal ooit het spel waarvan ik hou volledig kunnen vervangen. Toch heb ik het gevoel dat ik aan een nieuw avontuur begin, en ik ben oprecht enthousiast over wat er nu zal komen. Ik heb in mijn carrière veel kansen gekregen. Nu is het aan mij om terug te geven."

"Als je me als kleine jongen had verteld dat ik zou spelen voor en bekers zou winnen met mijn droomclub Manchester United, meer dan 100 wedstrijden in actie zou komen voor het nationale elftal en daar ook nog eens aanvoerder van zou worden en daarnaast nog eens voor enkele van de grootste clubs ter wereld zou spelen, had ik gezegd dat dat een fantasie zou zijn. Ik ben gelukkig dat ik deze dromen heb kunnen verwezenlijken."

Manchester United
Beckham begon zijn carrière bij Manchester United, waar hij jeugdspeler was. De middenvelder kende een blitzstart onder trainer Sir Alex Ferguson en stond vooral bekend om zijn vrije trappen en passes. In die periode leerde hij ook zijn vrouw, ex-Spice Girl, Posh kennen. Het tweetal trouwde en heeft vier kinderen.

In 2003 verliet Beckham United voor Real Madrid wegens een dispuut met Ferguson. Die zou zo kwaad geweest zijn in de rust dat hij op een voetbalschoen schopte die in de kleedkamer lag. Die schoen kwam, al dan niet expres, in het gezicht van Beckham terecht. Het begin van het einde van Becks periode bij United waar hij zes keer de titel won en eenmaal de Champions League.

Real Madrid
In Madrid werd hij vooral gehaald voor zijn commercieel succes. De middenvelder is enorm populair over de hele wereld en dan vooral in Azië. Zijn periode bij Madrid was sportief minder succesvol, al maakte hij toen deel uit van het sterrenteam, The Galacticos, met onder meer Zidane, Figo en Ronaldo.

Aan het einde van het seizoen 2006/2007 verliet hij Madrid om in Amerika bij Los Angeles Galaxy te spelen. Het was toen een ware stunt dat zo'n icoon in Amerika ging spelen. Beckham werd er op handen gedragen en zijn vrouw genoot van het leven in L.A.

38 jaar
Tussendoor speelde Beckham ook nog eens tweemaal op huurbasis bij AC Milan en in januari van dit jaar maakte hij de overstap naar Parijs waar hij afgelopen weekend nog de titel won. Nu stopt de 115-voudige international dus officieel op 38-jarige leeftijd met voetballen. Nooit meer 'bend it like Beckham' dus.

Beckham in zijn periode bij Manchester United Beeld GETTY
Beckham in zijn periode bij Manchester UnitedBeeld GETTY
Beckham legt de bal klaar voor één van zijn vele vrije trappen Beeld PHOTO_NEWS
Beckham legt de bal klaar voor één van zijn vele vrije trappenBeeld PHOTO_NEWS
null Beeld AFP
Beeld AFP
David Beckham bij LA Galaxy Beeld AP
David Beckham bij LA GalaxyBeeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Bio
Naam: Beckham

Voornaam: David

Geboortedatum: 2 mei 1975

Geboorteplaats: Leytonstone (Engeland)

Nationaliteit: Engelsman

Lengte: 1m82

Gewicht: 74 kg

Positie: middenvelder

Clubs: Manchester United (1992-2003), Real Madrid (2003-2007), Los Angeles Galaxy (2007-2012), Paris Saint-Germain (2013)

Uitleenbeurten: Preston (D4/maart-juni 1995), AC Milaan (januari-juni 2009 en januari-maart 2010)

Caps: 115 (1996-2009)

Doelpunten bij nationale ploeg: 17

Palmares bij clubs:

Champions League: winst (1999)

Intercontinentale beker: winst (1999)

6x kampioen Premier League (1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003)

2x FA Cup (1996, 1999)

2x Community Shield (1996, 1997)

1x kampioen Primera División (2007)

1x Spaanse Supercup (2003)

2x kampioen Major League Soccer (MLS) (2011, 2012)

1x kampioen Ligue 1 (2013)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234