Maandag 25/01/2021

Beaulieu weer aan tafel met fiscus

Ruim een jaar nadat de onderhandelingen tussen Beaulieu en de Belgische belastingdiensten ‘definitief’ waren afgesprongen, blijken er nu toch weer gesprekken te zijn aangeknoopt. De eerdere gesprekken gingen over een belastingschuld van 450 miljoen euro van de West-Vlaamse textielgroep.

West-Vlaamse textielgroep hervat gesprekken met belastinginspectie over schuld

Textielreus Beaulieu International Group (BIG) voert opnieuw onderhandelingen met de fiscus. Als de gesprekken uitmonden in een akkoord zal dat de schatkist honderden miljoenen euro’s opleveren. Er staat een belastingschuld van 450 miljoen euro op het spel.

Gisteren raakte bekend dat de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling de behandeling van de monsterfraudezaak-Beaulieu meteen heeft uitgesteld naar 22 juni. Algauw lekte uit dat een van de verdachten onderhandelt met de fiscus.

Volgens onze informatie gaat het niet over een van de tientallen ‘kleinere’ partijen in het geding, maar over de Beaulieugroep zelf.

Dat is opmerkelijk, want begin vorig jaar raakte nog bekend dat de onderhandelingen tussen Beaulieu en de fiscus definitief afgesprongen waren. Dat was uitgelekt na een vertrouwelijke getuigenis van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) voor de parlementaire onderzoekscommissie Fiscale Fraude. De fiscus en Beaulieu zouden de slag om 450 miljoen euro, het belastingbedrag dat ter discussie staat in dit dossier, uitvechten voor de rechtbanken. Maar blijkbaar wordt er nu weer gepraat buiten de rechtbanken.

Drie jaar geleden raakte bekend dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) geheime onderhandelingen voerde met Beaulieu om het hele fraudedossier tegen de textielgroep in der minne te regelen. De gesprekken gingen over een totale belastingvordering van 450 miljoen euro. Maar de bevoegde BBI-ambtenaren hadden in het parlement achter gesloten deuren onthuld dat de onderhandelingen vorig jaar onherroepelijk waren afgesprongen. Alle taxaties waren verhuisd van de onderhandelingstafel naar de Gentse en Brugse rechtbanken van eerste aanleg.

Zodra duidelijk werd dat de onderhandelingen ten einde waren, ontstond er nog een wedloop tussen de twee partijen. Als Beaulieu als eerste verzoekschriften kon indienen bij de rechtbank, dan werden miljoenen euro’s aan verwijlintresten geschorst. Als de belastingdirecteur sneller optrad, werden de intresten niet geschorst. Beaulieu bleek sneller.

Het gros van de fiscale dossiers moet weliswaar wachten tot de strafrechtelijke procedure is afgerond. Het strafdossier is al bijna twintig jaar geleden geopend, maar is nog altijd niet voor de strafrechter geraakt. Het is weliswaar mogelijk dat het Brusselse parket-generaal zijn standpunt in de zaak mildert als er nu toch een dading is gesloten met de fiscus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234