Dinsdag 17/05/2022

Beatrix zorgt voor 'Belgiëmoment' in Nederland

Ons land duikt de afgelopen dagen opmerkelijk vaak op in de Nederlandse kranten. Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan België vanaf vandaag is een welkome aanleiding 'om het nog eens over de buren te hebben', zo zeggen Nederlandse journalisten.

Door Barbara Debusschere

Brussel l Naast het sombere nieuws uit dit landje over de verdwenen meisjes en de opmars van het Vlaams Belang (DM 19/6) levert dat de meest uiteenlopende artikels op over België-Nederland. 'Misschien bij gebrek aan een voetbalclash', klinkt het gekscherend.

De mening van Belgen over het Nederlandse koningshuis, beschouwingen over de Belgische monarchie, een paginagroot interview met Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a), Belgiëweekendspecials, stukken met uitleg over de vraag waarom het bezoek van Beatrix in feite "drie staatsbezoeken in een keer" zijn en waarom ze vandaag zou moeten protesteren tegen een Belgisch decreet.

Het zijn een paar voorbeelden van artikels die de afgelopen dagen in de Nederlandse kranten verschenen. "Het is niet evident om de Nederlandse lezer altijd nieuws uit België voor te schotelen", zegt de Volkskrant-correspondent Bart Dirks. "Dat de Belgische actualiteit samenvalt met Beatrix' staatsbezoek is een uitgelezen gelegenheid. We hebben even een Belgiëmoment."

Het staatsbezoek zelf wordt als fait divers beschouwd. "Tja, dat is gewoon een staatsbezoek, hé", zegt Dirks. Ophef was er wel over het feit dat Beatrix vandaag naar Antwerpen vliegt, iets wat veel Nederlanders schandelijk duur vinden voor een afstand van nauwelijks 125 kilometer. "Maar als er niets 'raars' gebeurt, wordt het bezoek wellicht een foto met een kort verslagje", vermoedt Dirks.

Elders worden echter druk weetjes opgediept en, omdat de verleiding uiteraard altijd zo groot is, vergelijkingen gemaakt. Dat het bezoek in Antwerpen en niet in hoofdstad Brussel begint, heeft een praktische reden, maar wie wist nog dat een van Beatrix' vele titels Burggravin van Antwerpen is?, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Die titel verwierf Engelbrecht II van Nassau in 1449.

Beatrix' laatste staatsbezoek aan ons land was in 1981. Deze keer komt de Nederlandse vorstin, die vandaag haar veertigste staatsbezoek start, op uitnodiging van Albert II. Hier en daar wordt benadrukt dat de banden tussen beide koningshuizen 'erg innig' zijn, na een koelere relatie tot midden vorige eeuw. Dat kroonprins Willem-Alexander en zijn prinses Máxima op de eerste dag van het staatsbezoek meereizen, wat ongebruikelijk is, is daar een illustratie van.

"België houdt deur dicht voor Oranje", kopte echter de Provinciale Zeeuwse Courant. Er is namelijk nog steeds een Belgisch decreet dat "de familie van Beatrix 'voor eeuwig' uitsluit van de macht in België". De bepaling, die het Belgisch Nationaal Congres in 1830 aannam, is een gevolg van de afscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I. Sommigen vinden dat Beatrix moet ijveren voor de opheffing van dat decreet, zo schrijft de krant. Maar, zo wordt er geruststellend aan toegevoegd, een bezoek moet nog wel kunnen.

In de slipstream van de koninklijke visite pakt de Volkskrant vandaag uit met een 'vergelijkend warenonderzoek' tussen prinses Mathilde en prinses Máxima. "Die twee zullen de toekomst van de koningshuizen bepalen", zegt auteur Dirks.

"Bovendien leeft in België de verzuchting dat Máxima toch zoveel moderner, opener, vlotter is", aldus Dirks. "Dat Máxima, een immigrante, snel Nederlands leerde en Mathilde niet, blijft zwaar doorwegen. Maar dat Mathilde er niets van bakt en door Máxima wordt voorbijgestoken, gaat niet helemaal op. Jullie Mathilde is meer sociaal bewogen dan Máxima. Ze is ook van adel, waardoor ze veel beter vertrouwd is met de toch speciale wereld van het hof."

Onder invloed van dat welbekende 'zo dichtbij en toch zo anders'-gevoel blijft ook België zelf, en dan vooral de staatsstructuur en het karakter van 'de Belgen', tot de verbeelding spreken. Nederlandse lezers krijgen in detail uitgelegd dat Beatrix zowel Antwerpen en Gent, Brussel als Luik zal aandoen, dat het bezoek dus uiteenvalt in een Belgische, een Vlaamse en een Waalse Dag en dat ze in tafelredes een stukje Frans zal spreken. Dat allemaal "om rekening te houden met de Vlaamse en Waalse gevoelens".

"De Belgen houden ook wel van een beetje show", aldus het persbureau ANP. "Volgens ambassadeur Bekink kunnen ze met mooi militair vertoon op de de proppen komen en doen ze dat ook. Verder zijn de Belgen dol op handtekeningen van belangrijke personen in zogenaamde Gulden Boeken. Beatrix moet er op drie dagen liefst acht tekenen."

Onder meer Dagblad van het Noorden schetst de verhoudingen tussen beide landen en concludeert: "We kunnen veel voor elkaar betekenen, vooral door elkaar met rust te laten (...) De Belg laat zich niet kennen. Hij oogt vriendelijk, klinkt ook zo, maar wat er ondertussen in hem omgaat is niet te peilen. Ze heten vrolijk, maar ondertussen mopperen ze wat af", zo brengt de krant in herinnering. En ook: "Nederland denkt in structuren. België doet maar wat zich aandient, vult het ene gat met het andere en duwt het probleem voor zich."

Dagblad van het Noorden:

We kunnen veel voor elkaar betekenen, vooral door elkaar met rust te laten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234