Dinsdag 22/09/2020

Beany Baby op het punt Europa te veroveren

De Beany Baby heeft Amerika in zijn ban en komt naar Europa. Het miniatuurpopje, de diergeworden versie van de beanbag van de jaren zeventig, heeft een geboortedatum, een datum van pensionering en een paspoortje. Een collector's item werd in de Verenigde Staten pas geveild voor meer dan een miljoen frank. België verwacht de intocht van de Baby's rond het jaar 2000.

BRUSSEL / PANAMA CITY.

Eigen berichtgeving

Afgeleiden van de Beany, die opgevuld zijn met boontjes, werden gesignaleerd in diverse grootwarenhuizen, maar volgens woordvoerster Christel Sanchez van speelgoedketen Christiaenssens, zijn het niet eens verre familieleden van de Beany waar Amerikaanse klanten naar komen vragen. "De Beany Baby is in België nog niet verkrijgbaar, tenzij via het Internet (www.ty.com, nvdr). De Amerikanen willen de Europese Beany. Die hebben ze ergens in een album gezien, en ze zijn bereid daarvoor fortuinen te betalen. Maar wij kunnen dat beest eenvoudigweg niet vinden. We hebben al onze leveranciers afgebeld, vermoedelijk is het in Londen te koop."

De Antwerpse winkel van Bart Smit, een filiaal van de Nederlandse speelgoedzaak, kreeg tientallen Amerikanen en inmiddels ook Britten over de vloer, met de catalogus in de hand. "We worden overrompeld", bevestigt Annemarie Baeke, die precies weet om welk speeltje het gaat. "In Nederland zijn ze er evenmin. Ik voorspel dat de Beany's begin volgend jaar overwaaien."

Als ze komen, dan staat de Benelux wat te wachten. In maart verzamelden in Baltimore tijdens het eerste Beany Baby-congres tweeduizend Beany-adepten uit de hele wereld, om een felbegeerd exemplaar te kopen, of het hunne voor harde cash te verkopen. Want niet alleen het beestje is op termijn kapitalen waard, ook wat er rond hangt, tot het cellofaan waarin het verpakt zit. Naar verluidt streelt een fan zijn diertje nooit. Omdat hij het met het oog op verkoop niet uitpakt.

Elke Beany is uniek omdat hij deel uitmaakt van een dier- of monstersoort met serienummer en hartenlabel, een geboortenummer draagt én de datum van de dag waarop hij met pensioen ging. Of concreter: wanneer men gestopt is het te produceren en hij zeldzaam en dus duurder werd.

Producent TY Inc. ontketende de rage in '97 toen het de eerste 100.000 beestjes op de markt bracht via McDonald's. Sinds de lancering surften miljoenen nieuwsgierigen naar Beanysite om eerstelingen 'Chocolate', 'Chops', 'Goldie' en 'Speedy' te bekijken. De 'Billionnaire Beany Beer', uit het prille begin van de collectie, ging in maart onder de veilhamer voor 600.000 frank. Een assortiment door Elton John en Pamela Anderson gesigneerde Beany's en een James Dean-beer brachten meer dan een miljoen op.

De makers storten delen van de opbrengst door aan goede doelen zoals de Princess Diana Whales Foundation. Dat slaat aan bij de Amerikaanse koper, zeker bij de derde leeftijd die zich, omringd door de beestjes, laat portretteren. In het juninummer van Mary Beth Beany World Monthly poseert de 106-jarige Pam Harrah uit Michigan met tientallen Beany-poesjes. De 92-jarige Lilian War toont op haar beurt haar kaketoecollectie in haar divan in New Jersey. Een andere fan kroonde zijn Beany-beer met een amethisten diadeem ter herinnering aan wijlen prinses Diana.

Volgens de hoofdredactrice van het tijdschrift duurde het zolang eer de Beany's overwaaiden naar Europa omdat McDonald's en Ty InC. ze hier niet gelijktijdig lanceerden in '97.

Anne de Graaf

Verzamelobjecten zijn al verkocht voor 1 miljoen frank

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234