Zondag 25/10/2020

Beam me up, Hillary

Hillary Clinton is nog geen president, ze is nog niet eens Democratisch kandidaat. Toch hopen heel wat Amerikanen dat ze het Witte Huis haalt. Niet voor haar standpunten over de sociale zekerheid of buitenlands beleid, maar vanwege haar mening over... ufo's. 'Ik wil de inhoud van die dossiers zoveel mogelijk vrijgeven.'

Toen de Amerikaanse televisiepresentator Jimmy Kimmel tijdens zijn latenightshow in maart Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton een vraag stelde over ufo's, corrigeerde ze meteen zijn woordkeuze. "Wist je dat men tegenwoordig een nieuwe term gebruikt? Men zegt nu unexplained aerial phenomenon." (onverklaarbaar fenomeen in de lucht) Ze vervolgde: "U.a.p.: dat is de meest recente benaming."

Clinton, die bekendstaat om haar sterke dossierkennis, sprak tijdens haar presidentiële campagne al over tal van onderwerpen, van alzheimeronderzoek tot militaire conflicten in de Zuid-Chinese Zee. Maar het is haar vrij ongebruikelijke kennis van buitenaards leven die de aandacht van een kleine, maar bijzonder toegewijde, groep kiezers wekte.

Clinton heeft beloofd dat, mits de nationale veiligheid niet in het gedrang komt, ze regeringsdocumenten over het onderwerp zou vrijgeven. Dit in tegenstelling tot president Obama, die het onderwerp doorgaans afdoet als een grap. Haar belofte maakte heel wat ufo-enthousiastelingen bijzonder gelukkig, en ze werd daarop meteen tot de eerste 'E.T.-presidentskandidaat' gekroond.

"Hillary erkent dat deze kwestie van groot belang is voor de Amerikaanse politiek, en dat is ongezien", zegt Joseph G. Buchman, die reeds tientallen jaren pleit voor een grotere transparantie in de overheidscommunicatie over buitenaardse wezens.

Clinton, een bijzonder voorzichtige kandidaat die regelmatig beweert het slachtoffer te zijn van Republikeinse samenzweringstheorieën, heeft verrassend weinig moeite om zich te mengen in het debat over mogelijk buitenaards leven. In recente interviews zei ze trouwens dat indien zij president zou worden, ze informatie zou prijsgeven over Area 51, de afgelegen luchtmachtbasis in Nevada. Sommigen beweren dat daar door de overheid geheime gegevens over aliens en ufo's worden verzameld.

In a radio-interview vorige maand vertelde ze: "Ik wil de inhoud van die dossiers zo veel mogelijk vrijgeven". Toen men haar daarop op de man af vroeg of ze in het bestaan van ufo's geloofde, zei Clinton: "Ik weet het niet. Ik wil eerst zien wat die gegevens aantonen". Ze voegde er echter meteen aan toe: "Er doen voldoende verhalen de ronde, dus ik denk niet dat al die mensen die in hun keuken zitten te verzinnen". Toen haar vorig jaar in New Hampshire in een interview werd gevraagd naar buitenaards leven, beloofde Clinton het bestaan ervan "tot op de bodem uit te spitten". "Misschien kregen we" al bezoek van hen, zei ze in het interview. "We weten het gewoon niet zeker."

Niet lichtzinnig

Terwijl de Amerikanen doorgaans zaken als de toestand van de economie en het dreigende terrorisme als topprioriteiten zien voor de volgende president, heeft dat diepgewortelde verlangen naar antwoorden over het wel of niet bestaan van aliens een gepassioneerde groep kiezers aangezet om hun stem te laten horen op sociale media.

Stephen Bassett, die bij de Amerikaanse overheid lobbyt over buitenaards leven, ziet het presidentschap van Clinton als een uitgelezen kans om er eindelijk voor te zorgen dat de VS al wat geweten is over buitenaards leven bekendmaakt. Sinds november 2014 heeft de organisatie van Bassett al ongeveer 2,5 miljoen Twitter-berichten gestuurd naar presidentskandidaten, ambtenaren en media, aansturend op een serieuze discussie over de hele kwestie.

Bassets volgers zien Clintons beslissing om Kimmel te corrigeren omtrent zijn gebruik van het woord 'ufo' als een heuse doorbraak, omdat het "aantoont dat het niet zomaar een lichtzinnige opmerking was, maar dat ze wel degelijk goed op de hoogte is", aldus Buchman. Anderen zeggen dan weer dat het een vrij beladen opmerking was, die veel meer met sciencefiction dan met exacte wetenschap te maken heeft.

Het klopt inderdaad dat Clinton werd gebrieft. Ze kreeg een en ander ingefluisterd door haar campagneleider John D. Podesta, die niet enkel alom gerespecteerd is in Washington, waar hij eerder een van de voornaamste adviseurs was van Barack Obama and Bill Clinton. Hij strijdt er eveneens voor dat de Amerikaanse regering alle informatie vrijgeeft aangaande onverklaarde fenomenen die intelligent buitenaards leven kunnen bewijzen. "Het is de hoogste tijd om het taboe omtrent dit onderwerp te doorbreken", schreef Podesta in het voorwoord van het boek UFO's: Generals, Pilots and Government Officials Go on the Record van onderzoeksjournalist Leslie Kean.

De houding van Clinton kun je niet simpelweg afdoen als een politieke reactie op de publieke opinie. Maar liefst 63 procent van de Amerikanen gelooft immers niet in ufo's. Maar het is wel een reflectie van de mate waarin tijdens de jaren tussen het presidentschap van Bill en het mogelijke presidentschap van Hillary Clinton de obsessie met de meest prangende, mysterieuze vragen van het heelal bij de bevolking gegroeid is.

Samenzweringstheorieën

Het presidentschap van Clinton viel samen met de populaire tv-serie The X-Files en wereldwijde succesfilms als Independence Day, die een tijdperk inluidden waarin de fascinatie voor het bestaan van buitenaardse wezens en een vermoedelijk doofpotbeleid van de overheid steeds groter werd.

In 1995 werd Clinton, tijdens een bezoek aan miljardair en filantroop Laurance S. Rockefeller gefotografeerd met een exemplaar van Are We Alone?: Philosophical Implications of the Discovery of Extraterrestrial Life van Paul Davies onder de arm.

Voor die ontmoeting had John H. Gibbons, de voormalige directeur van het Bureau van het Wetenschaps- en Technologiebeleid van het Witte Huis, Clinton gewaarschuwd over Rockefeller, die jaren druk had uitgeoefend op de regering om dossiers met betrekking tot een crash uit 1947 in de buurt van Roswell vrij te geven. Die crash had aanleiding gegeven tot allerhande theorieën over een vermeende doofpotoperatie rond een ruimteschip. Hij zal "met u willen praten over zijn interesse in buitenzintuiglijke waarnemingen, paranormale verschijnselen en ufo's", schreef Gibbons. De ontmoeting was daarom spek naar de bek van aanhangers van allerhande samenzweringstheorieën en inspireerde tal van scenaristen in Hollywood.

"Als je kijkt naar onze verhaallijnen, dan kun je zeker elementen van dat soort vergaderingen terugvinden", aldus Chris Carter, bedenker van The X-Files, in een interview. Carter, een aanhanger van het Clinton-kamp, voegde hieraan toe: "Als ik fondsen moet gaan werven om uitgenodigd te worden op het moment dat ze de geheime documenten vrijgeeft, dan zal ik dat doen."

Toen Clinton openlijk begon te praten over ufo's herleidden een aantal activisten de opmerkingen naar de ontmoeting in 1995 met Rockefeller.

Geen bron van schaamte

Voor dat deel van de Amerikanen dat ervan overtuigd is dat de regering informatie over aliens achterhoudt, betekende Clintons vermelding van buitenaards leven een belangrijke wending.

Andere activisten geven dan weer veel minder om Clintons belofte om de "dossiers vrij te geven", maar streven er wel naar dat prominente politici eindelijk erkennen dat de mens niet de enige intelligente bestaansvorm in het universum kan zijn. Het zou voor hen een belangrijke overwinning zijn, mochten de kandidaten hierover vragen krijgen in een presidentieel debat.

"Dit bespreekbaar maken, mag geen bron van schaamte zijn", zegt Christopher Mellon, een voormalig medewerker bij het ministerie van Defensie. "We moeten vooral bescheiden genoeg zijn om de grenzen van ons begrip van de fysica te erkennen ."

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234