Woensdag 01/04/2020

BE O? Bio!

Ze zitten een beetje verstopt in het centrum van Gent, maar ze zijn wel degelijk met iets fantastisch bezig: BE O staat voor Be Organic en wil de consument weer dichter bij de teler brengen. Hier weet je als klant waar je eten vandaan komt! In de overdekte markthal vind je louter biologische producten, van verse groenten en fruit over brood, kaas en vlees tot wijn, koffie, olijfolie, pasta, rijst, quinoa... Een tip: breng je eigen verpakking mee!

BE O Bourdon Bio Markt, Heilige Geeststr. 6, 9000 Gent. www.beo-markt.be.

De Passage

Liefhebbers van lekker eten en gastronomie zitten sinds kort op rozen in Ronse: daar werd een voormalige kerk omgebouwd tot een fijne winkelgalerij die zich voornamelijk op foodies richt. Je vindt er zowel Spaanse delicatessen en Italiaanse specialiteiten als bioproducten, een koffieshop en twee brasserieën. Wil je de calorieën er daarna af fietsen, dan kun je op hetzelfde adres in het fietsverhuurpunt terecht.

De Passage, Sint-Martensstraat 37,

9600 Ronse. www.depassageronse.be.

Salade 2.0.

Wie met voedselallergiën worstelt en in Sint-Martens-Latem woont, haalt opgelucht adem: Markies de Salade serveert een rauwe, veganistische keuken vrij van gluten, tarwe, lactose, zuivel, soja en geraffineerde suikers. Maar niet alleen gezond is in deze pop-up belangrijk, ook 'lekker' en 'huisgemaakt' zijn kernwoorden. Ons loopt het water in elk geval in de mond bij gerechten als 'rawsagne' of 'tomaat-spinazietaart'.

Xavier de Cocklaan 69, 8931 Deurle. www.markiesdesalade.be.

Een neuzeke

voor zoetigheid

Cuberdons, daar krijg je als rasechte Gentenaar nooit genoeg van. Producent Geldhof komt de zoetebekjes tegemoet met enkele fingerlicking good nieuwe smaken: de chocoladecuberdon is bedekt met een fijn laagje chocolade (melk of fondant) en ook een bosbessen- en een aardbeiencuberdon zijn nu op de markt, naast een agarcuberdon (met agar in plaats van gelatine). Ook nieuw: de Mini Clouds, een kleine versie van de vermaarde Gentse 'sneeuwbal'.

Info en verkooppunten: www.conf-geldhof.be.

Een voedingsbedrijf dat zijn 110de verjaardag viert, dat is een vermelding waard. Al meer dan een eeuw verwent Camp's uit Ronse de smaakpapillen met zijn fijne mosterd, pickles en op zuur ingelegde groentjes zoals augurken en kappertjes, alles op basis van 100% natuurlijke ingrediënten en ambachtelijk gemaakt. Als dat niet boenk op de tijdgeest is!

De producten van Camp's zijn verkrijgbaar in tal van speciaalzaken bij jou in de buurt. Alle verkooppunten vind je op www.vancamps.be.

Ciao pizza!

Een prachtig boek over pizza, dat gaat er altijd in. Dit exemplaar werd samengesteld door Valentina Gatti, die in Gent Eat Love Pizza uitbaat, en de al even Gentse culinair journaliste Agnes Goyvaerts. Samen gingen ze in de bakermat van de pizza, Italië, op zoek naar de traditie van pizza, de ontelbare varianten en de beste ingrediënten. In het boek vind je niet alleen het verslag van hun tocht, met prachtige foto's, maar ook alle recepten, zodat je thuis aan de slag kan. Buon appetito!

Eat Love Pizza, uitgeverij Manteau, € 24,99.

GOESTING

IN STOVERIJ

Pas op de markt: een nieuwe editie van Louis Paul Boons humoristische ode aan de Vlaamse keuken, Eten op zijn Vlaams. Daarin vonden we dit stoverijrecept met Gentse mosterd en Oudenaards bier. Smakelijk!

Ingrediënten

voor 4 personen

q800 g rundernekvlees

(het liefst in 4 grote lappen

van 200 g)

q200 g kalfsnier

(het mag wel wat meer zijn, afhankelijk van je eigen smaak)

q50 g boter

q2 uien, in ringen gesneden

q1 prei en 1 wortel, gesneden

q½ bleekselderij, gesneden

q1 wortel van peterselie

q1 bos bladpeterselie,

fijngesneden

q½ bosje tijm

q2 takjes rozemarijn

q2 laurierblaadjes

q10 zwartepeperkorrels

q5 jeneverbessen

q2 flesjes Oudenaards bruin

qgroot stuk witbrood, ingesmeerd met Tierenteynmosterd

qkruidkoek, in stukken gesneden

qpeper/zout

Bereiding

4Bak het vlees kort aan in de boter. Voeg de uien, prei, bleekselderij en wortel toe. Kruid met (niet te veel) peper en zout. Door het lange sudderen kan de smaak van zout en peper sterker worden. Aan het einde van het kookproces is er nog voldoende gelegenheid om alles perfect op smaak te brengen.

4Bind de peterseliewortel, tijm en laurier samen met keukentouw - zo kun je het kruidentuiltje later gemakkelijk verwijderen.

4Leg het stuk brood met Tierenteynmosterd op het vlees.

4Voeg de peperkorrels en jeneverbessen toe.

4Warm het bier op, zo vermijd je dat de smaak van alcohol het gerecht gaat overheersen. Voeg pas dan het bier toe. Roer alles goed om. Het vlees moet onder staan - is dit niet het geval, dan vul je aan met water.

4Laat dit alles gedurende een viertal uren rustig stoven, net tegen de kook aan. Laat het deksel op de pan, dit voorkomt dat al het vocht verdampt.

4Controleer na die 4 uur of het vlees gaar is: het moet uit elkaar vallen. Als dat het geval is, laat de stoverij dan afkoelen en zet ze 24 uur in de koelkast. Alle smaken trekken nu samen tot één geheel.

4Warm de stoverij een halfuur voor serveren langzaam op, roer nu en dan alles goed om. Proef of alles goed gekruid is met peper en zout. Voeg desnoods wat toe.

4Een paar minuten voor het serveren breng je de stoverij aan de kook. Voeg de kruidkoek toe. De stoverij gaat nu indikken en de perfecte bruine kleur krijgen.

4Strooi de gehakte peterselie over de stoverij.

4Men kan de stoverij met friet eten, beter is die te serveren met knolselderpuree. Drink er Oudenaards Bruin bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234