Dinsdag 20/04/2021

BBS-uitbater veroordeeld voor verspreiding illegale software

De eigenaar van het Bulletin Board System Point Break moet aan softwareproducent Novell een half miljoen frank (12.395 euro) schadevergoeding betalen. Dat heeft een Hasseltse rechter onlangs beslist. Op de BBS werd software van Novell aangeboden waarvoor geen licentie was aangekocht. Het verhaal, dat gisteren in de Financieel-Economische Tijd te lezen stond, doet opnieuw vragen rijzen bij de aansprakelijkheid van Internet-providers: in hoeverre zijn zij verantwoordelijk voor bezwarend materiaal dat via hun netwerken wordt aangeboden?

Brussel.

Eigen berichtgeving

Nogal wat providers hebben deze verantwoordelijkheid altijd al afgeketst. Vaak vergelijken ze zichzelf met de bouwers van autosnelwegen, die toch ook moeilijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de rijcapriolen van de automobilisten die later van hun infrastructuur gebruikmaken. De Business Software Alliance (BSA), de internationale organisatie die het gebruik van illegale software bestrijdt, vindt echter dat die redenering geen hout snijdt en kan het Hasseltse vonnis alleen maar toejuichen.

"Internet-providers verschuilen zich al te vlot achter onwetendheid", zegt BSA-woordvoerder Yves Braeckman. "Toch is het voor hen niet zo moeilijk te controleren wat er op hun servers staat als ze altijd doen uitschijnen. Met een gewone search op woorden die op -z eindigen, kom je al een eind ver. Zo vind je bijvoorbeeld de talrijke sites die warez aanbieden, wat een soort computerjargon is voor illegaal materiaal. Een andere methode is dat de provider zijn sites controleert op trafiek. Als bepaalde webstekken abnormaal veel volk trekken, kun je er donder op zeggen dat er illegale software of porno op staat. Door de snelheid van het medium Internet is het natuurlijk onbegonnen werk preventief te willen optreden. Achteraf reageren kan echter wel degelijk. Jammer genoeg zijn er ook wat dat betreft 'goede' en 'slechte' providers: zij die zich actief bekommeren om de inhoud van hun sites, en zij die zeggen: 'doe maar op'."

Ook de eigenaar van het bewuste Point Break voerde voor de Hasseltse rechter aan dat het onmogelijk was alle downloads via zijn systeem te controleren, maar daar had magistraat Van Coppenolle geen oren naar. De BBS werd wel degelijk verantwoordelijk geacht voor de schade die Novell opliep door de verspreiding van de illegale software. Een uitspraak die, hoewel afkomstig van een lagere rechtbank, een aantal providers wellicht tot nadenken zal stemmen.

Gisteren nog verzocht de BSA de Europese regeringen meer inspanningen te leveren om piraterij te bestrijden en hogere en beter afdwingbare schadevergoedingen in te voeren. Volgens de organisatie kost piraterij de Europese copyrightindustrie jaarlijks meer dan 4 miljard euro, omgerekend een slordige 160 miljard frank. Volgens Yves Braeckman kan ook de gewone computergebruiker zijn handen niet altijd in onschuld wassen. "Als je voor 2.000 frank (50 euro) twee cd-roms kunt kopen waarop voor een twintigvoud daarvan aan software staat, moet je achterdocht toch wel worden gewekt. Denk maar aan de fameuze Twilight-cd's, die een keur aan software bevatten, variërend van Windows tot Quark Express."

Of ze een grote trafiek op het spoor is, kan de BSA onder meer afleiden uit de kleur van de gekopieerde cd-roms. "Gouden cd-roms wijzen op kleinschalige fraude: dat zijn de exemplaren die je zelf in je achterkeuken met een cd-writertje kunt branden. Ernstiger wordt het als we de hand leggen op een zilverkleurig gekopieerd exemplaar. Dat wijst er namelijk op dat de cd geperst is, een procédé dat pas vanaf vijfhonderd à duizend exemplaren interessant wordt. Op die manier kunnen ze gemakkelijk tot zeshonderd kopietjes per uur maken."

Hoewel het soms dweilen met de kraan open is, lijkt het met de bestrijding van illegale software toch de goede kant op te gaan. Terwijl in 1995 nog 46 procent van de gebruikte software 'zwart' was, is dat cijfer in 1996 en 1997 teruggevallen tot respectievelijk 39 en 36 procent. (JPM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234