Dinsdag 24/05/2022

BBL Zakenbankieren naar krachtmeting met ABN Amro

De BBL deed gisteren haar best om te beweren dat er niets veranderd is sinds begin januari drie Vlamingen de afdeling zakenbankieren de rug toekeerden. 'In de wandelgangen' heet het dat het een centenkwestie is maar deze verklaring is iets te eenvoudig om geloofwaardig te zijn. Waarnemers geloven dat het vertrek te maken heeft met een tweeledig 'cultureel' conflict. ABN Amro, de aartsrivaal van ING/BBL, profiteert van dit spanningsveld.

Als BBL in handen zou vallen van de Nederlandse groep ING, zouden de Vlamingen binnen de bank daar beter van worden, luidde tot nu toe de overtuiging. Recent bleek dat dit een naïeve opstelling is. BBL is nauwelijks in handen van ING of de drie beste Vlaamse krachten van de afdeling zakenbankieren (Steven Buyse, Bart Nuyten en Geert Duyck) houden het voor bekeken.

De suggestie van BBL dat het een centenkwestie is, is niet geloofwaardig. 1997 was een stevig jaar voor 'investment banking' en de bonussen waren nog niet helemaal op zak toen begin januari de leegloop begon. 'BBL-watchers' wijzen op het klassieke spanningsveld binnen de bank tussen de 'francofone' benadering en de 'Angelsaksiche'. Deze breuklijn loopt min of meer gelijk met respectievelijk de 'oude' garde en de 'opkomende' generatie.

Dit spanningsveld werd nog versterkt door het moeilijk samengaan van een 'zakenbank' binnen de structuren van een commerciële bank. Het is iets waarmee ook de Generale Bank in het verleden al moeilijkheden gehad heeft. De afdeling zakenbankieren is aan andere wetten onderworpen dan een commerciële grootbank: zowel mentaliteit als werkuren zijn fundamenteel verschillend. De job van zakenbankieren is bonusgedreven en draait rond specialistenwerk. Zakenbankieren is ook het vak bij uitstek waar schaalvoordelen belangrijk zijn. Plaatsingscapaciteit en analysecapaciteit zijn sleutelwoorden.

BBL heeft in het verleden nooit haar kracht in zakenbankieren uitgespeeld. Enkel de laatste jaren werd onder de tandem Jacques de Vaucleroy - Geert Duyck werk gemaakt van een verjonging. De verschillende belangen in de sector, Williams de Broë, Ferri, MC Securities en Brussel, opereerden naast elkaar. Vooral bij de finaliteit van MC Securities kunnen vragen gesteld worden. Deze hobby van ex-CSFB-bankier Rudloff, die na zijn conflict bij CSFB bij enkele vrienden van BBL aanklopte om een nieuwe start te nemen, is onzeker. Na de overname van BBL door ING wil Rudloff overigens de interessantste brokken (de structuur voor Oost-Europa) uit MC Securities lichten.

ABN Amro, de grote concurrent van ING/BBL, heeft de jongste jaren een hecht netwerk uitgebouwd in zakenbankieren en kan het ING op de Belgische markt dus aardig lastig maken. In theorie zou ING/BBL via de analysecapaciteit van Barings een vuist moeten kunnen maken tegen de ambities van ABN Amro. Gegeven het gebrek aan 'Angelsaksische' mentaliteit bij BBL is het twijfelachtig dat dit gebeurt. Arnoud Laviolette, die enkele jaren geleden de Caisse Privée inruilde voor de BBL staat voor een zware opdracht. Enige interne massage van de resterende Vlamingen op zijn afdeling lijkt aangewezen.

Pascal Dendooven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234