Maandag 12/04/2021

BBC-top verdient meer dan premier

Uit de documenten die op de website van de BBC werden gepubliceerd blijkt dat 46 van de in totaal 107 BBC-managers meer verdienen dan de Britse premier Gordon Brown. Bovendien brachten de BBC-bonzen tussen april en juni van dit jaar gezamenlijk voor 194.000 euro aan onkostennota’s binnen.

De BBC-top heeft er zelf voor gekozen om zijn loonstructuur in de openbaarheid te brengen. Volgens Caroline Thompson, chief operating officer bij de BBC, wil de openbare omroep op die manier zijn werking zo transparant mogelijk maken voor het grote publiek. “Want zij zijn het die onze werking uiteindelijk betalen.”Of het openbaar maken van de lonen van de BBC-managers zo’n verstandige zet is, zal nog moeten blijken. Op politiek vlak wordt er alvast fel gereageerd. De conservatieven beschrijven de salarissen en onkostennota’s van de BBC-top als beledigend voor het publiek. De liberaal-democraten op hun beurt vrezen dat de gewone man in de straat, die jaarlijks een licence fee betaalt om de BBC draaiende te houden, stomverbaasd zal zijn wanneer hij te zien krijgt hoeveel de BBC-managers op hun rekening krijgen gestort.

70 cent om te parkeren

Neem nu Mark Thompson, directeur-generaal van de BBC. Hij heeft een brutojaarloon van 736.141 euro, wat zowat 3,5 keer meer is dan de 215.000 euro waarmee de Britse premier Gordon Brown het moet stellen. Maar ondanks dat riante loon houdt Thompson zijn onkosten goed bij, zo blijkt uit het lijstje dat hij tussen april en juni van dit jaar indiende, goed voor een totaal van 3.729 euro. Daarin vinden we onder andere een hotelrekening van 747 euro terug voor twee nachten in het vijfsterrenhotel Bellagio in Las Vegas en een vliegtuigticket van 810 euro voor een tripje naar Zweden. Maar ook de kleinere uitgaven zoals parkeerkosten houdt Thompson nauwgezet bij. Van 5 maart tot 1 mei van dit jaar moest de BBC-baas, die trouwens ook een privéchauffeur ter beschikking heeft, 48 keer parkeergeld betalen. Voor elk van die keren diende hij een onkostennota in, zelfs wanneer hij slechts 70 eurocent neer moest tellen.Ook Caroline Thomson, de chief operating officer van de BBC, die jaarlijks 370.000 euro verdient, houdt haar onkosten nauwgezet bij. Van maart tot en met juni spendeerde Thomson bijna 4.500 euro aan taxiritjes. “Zij moet zich voor haar job vaak verplaatsen”, liet een BBC-woordvoerder in een reactie weten. “In Londen zijn taxi’s vaak sneller dan de bus of de metro. Bovendien kan je in een taxi ook telefoontjes doen. Op de bus of in de metro is dat moeilijker.” Roly Keating, directeur van de BBC-archiefdienst, is dan weer niet vies van wat luxe wanneer hij op hotel gaat. Toen hij in februari van dit jaar naar een beurs in het Californische Long Beach trok, koos hij voor een kamer in het Hilton Hotel. De rekening voor die ene overnachting liep uiteindelijk op tot 1.400 euro. Met die cijfers in de hand eisen verschillende politici nu dat de BBC nog een stapje verder gaat. “Dit initiatief is een stap in de goede richting”, vertelt het conservatieve parlementslid Jeremy Hunt aan de Britse krant The Guardian. “Maar we mogen hier niet stoppen. We moeten ook inkijk krijgen in wat de openbare omroep zijn schermgezichten en radiostemmen betaalt.” Maar de BBC is voorlopig niet van plan om de lonen van mensen als Jonathan Ross, Jeremy Clarkson, Graham Norton en Jeremy Paxman, die allen nog een stuk meer verdienen dan de best betaalde manager, openbaar te maken. Volgens de omroep ligt die informatie commercieel te gevoelig.

Vreemde functies

De Britse pers verbaasde zich gisteren niet alleen over het salaris van de BBC-top, maar ook over de diverse functies. Zo blijkt er een Reward Director te bestaan die zich tijdens het jaar enkel bezighoudt met salarissen en bonussen. Of een Head of BBC Outreach, waar zelfs de Britse pers niet uitraakte wat zijn bevoegdheid was, buiten het steunen van goede doelen van milieu tot burgerzin.

Belastingbetaler sponsort goede doel en topverdiener

Vliegtuigtickets, hotelovernachtingen en taxiritjes, het zijn zaken die bij een managementsfunctie horen. Outdoorkledij en klimmateriaal horen niet in dat rijtje thuis. En toch waren net die dingen te vinden op de onkostennota’s van Radio 1-nethoofd Andy Parfitt. Toen radiopresentator Chris Moyles het plan opvatte om een gesponsorde tocht voor het goede doel naar de top van de Kilimanjaro te ondernemen was Parfitt kandidaat om hem te begeleiden. Parfitt, goed voor een jaarsalaris van 230.000 euro, zou voor de nodige assistentie zorgen zodat Moyles een aantal radio-uitzendingen kon verzorgen van op de flanken van de berg. Maar de Kilimanjaro beklim je natuurlijk niet in je doordeweekse sportkledij. En dus ging Parfitt uitgebreid shoppen op kosten van de belastingbetaler. Hij kocht voor 215 euro gespecialiseerde kledij, telde 380 euro neer voor klimmateriaal en betaalde nog eens 30 euro aan de taxichauffeur die dat materiaal moest komen ophalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234