Zondag 26/09/2021

BBC-reeks over Belgische tweedracht

'Coming untied?' zoomt in op spanningen tussen Vlamingen en Walen

De BBC wijdt de komende weken op zijn website een uitgebreide serie artikels aan het 'verdeelde België'. Zo'n prestigieuze reeks hadden we na vijftien maanden politieke impasse wel verdiend. De Britse openbare omroep joeg een reporter het Kanaal over om te onderzoeken of ons land echt ten dode opgeschreven is.

door jeroen verelst

Brussel l Henri Astier, de Franse BBC-journalist die de reeks in elkaar bokste, wil de clue van zijn verhalen nog niet verklappen. 'Maar het dramatische beeld dat sommige buitenlandse media van België schetsen, strookt lang niet altijd met de waarheid.'

"Snelheidscamera's, nergens echt populair, zijn in Vlaanderen een bijzondere bron van ergernis." Zo begint aflevering één van de reeks op BBC News. Het artikel legt uit dat Vlaanderen meer dan duizend flitscamera's telt, terwijl Wallonië amper een handvol camera's herbergt. En toch, ondanks die overduidelijke wanverhouding, wordt de boetepot netjes over beide gemeenschappen verdeeld. "Alsof een boete nog niet erg genoeg is, subsidiëren de Vlaamse chauffeurs ook nog eens de freewheeling Walloons." Een architect uit Aalst mag uitleggen dat het rijke noorden het zuiden onderhoudt. "Net als in Italië."

Astier doopte zijn eerste artikel 'Rijke Vlaanderen zoekt meer autonomie'. Hij zoomt in op economische verschillen tussen het 'rijke' Vlaanderen en het 'armere' Wallonië. Gewezen KBC-topman Remi Vermeiren legt uit dat Vlaanderen "meer gelooft in een markteconomie" dan Wallonië. Wat hem betreft een argument om het land te splitsen.

Naast economie heeft Astier ook aandacht voor de barrière van de taal. Om de wild om zich heen slaande verfransing te illustreren, trok hij naar Liedekerke. De gemeente haalde nog niet zo heel lang geleden het nieuws omdat kinderen die geen Nederlands spraken er van de speelpleinen verbannen werden. Astier verbaast zich over borden langs de Liedekerkse wegen die de mensen welkom heten 'in onze Vlaamse gemeente' of die trots pronken: 'Liedekerke, waar Vlamingen thuis zijn'.

Astier beseft dat hij maar één kant van de medaille toont. "Maar om de paar dagen lost de website van de BBC een nieuw artikel. Ik passeer ook nog langs Wallonië en langs Brussel. Ik spreek met journalisten, met politici, met zakenmensen, met de man en de vrouw in de straat. Wees gerust, alle verschillende versies van het Belgische verhaal komen nog uitgebreid aan bod."

Om zijn Belgiëreeks voor te bereiden, dook Astier een paar weken lang in kranten- en tijdschriftenarchieven. "Ik heb werkelijk alles gelezen wat er de voorbije vijftien maanden over België verschenen is. Maar ik heb natuurlijk één gigantische handicap: ik spreek geen Nederlands, alleen maar Frans. Ik kan dus alleen de artikels lezen die vanuit het Waalse perspectief geschreven zijn. Daarom heb ik ook gepraat met een aantal Nederlandstalige politieke journalisten en commentatoren. Wat ik uit die gesprekken onthouden heb, is dat er ook tussen de Vlaamse en Waalse media een grote kloof gaapt. Ze schetsen allebei een bijzonder verschillend beeld van een en hetzelfde land."

Centraal in de artikelenreeks op de BBC-nieuwssite staat de vraag of België nog een toekomst heeft. Zijn conclusie wil Astier nog niet prijsgeven. "Maar ik heb zelf gepleit om een reeks verhalen te mogen maken omdat het heel moeilijk is om de Belgische situatie in één artikel te vatten. Dat hebben we de voorbije vijftien maanden wel gemerkt. Wie België alleen in de internationale media volgde, kreeg de indruk dat Vlamingen en Walen met getrokken messen tegenover elkaar stonden, dat het land elk moment in twee stukken kon breken."

De politieke impasse was de concrete aanleiding voor Astiers reeks, maar hij meent dat het Belgische vraagstuk onze landsgrenzen overstijgt. "Er zijn veel landen waar verschillende gemeenschappen, taalgroepen, etnische groepen op een of andere manier moeten zien samen te leven. Hoe werkt zoiets? Die vraag heeft me altijd gefascineerd. Het werkt niet, zou je vermoeden als je ziet dat België al vijftien maanden lang amper bestuurd wordt. Maar wie de volgende weken geduldig mijn verhalen leest, zal hopelijk toch een iets genuanceerder beeld krijgen."

BBC-journalist Henri Astier:

Er zijn veel landen waar verschillende gemeenschappen, taalgroepen, etnische groepen moeten zien samen te leven. Dat heeft me altijd gefascineerd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234