Zaterdag 24/07/2021

BBC 2 lanceert prestigieuze serie The romantics van Peter Ackroyd

'De biografie van een idee'

Een broodmagere, maar niet lelijke man die vervuld van weltschmerz en alchohol de muze haar werk laat doen. Dat is vaak het beeld dat we hebben van 'de dichter' of 'de artiest'. Dat hebben we aan de schrijvers van de romantiek te danken, zegt Peter Ackroyd. En hij maakte er prompt een televisieserie over: The Romantics.

Brussel

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

Peter Ackroyd is een gevierd auteur en biografieschrijver. Op zijn palmares prijken boeken als Hawksmoor, waarmee hij de Guardian Fiction Prize won, Chatterton, dat de shortlist van de Booker Prize haalde, en biografieën van Oscar Wilde, Charles Dickens, T.S. Eliot en vele anderen. Hij maakte eerder al twee televisieseries: Dickens, over het leven van de gevierde schrijver, en London, over de geschiedenis van de Britse hoofdstad. In The Romantics, een gedramatiseerde serie gepresenteerd door Ackroyd, speelt David Tennant, beter bekend als Doctor Who, de rol van filosoof Jean-Jacques Rousseau. David Threlfall, die onsterfelijk werd als de schoft met een drankprobleem Frank Gallagher in de komische serie Shameless, kruipt dan weer in de huid van William Wordsworth, een van de belangrijkste romantische dichters. Goed volk dus.

Met The Romantics wou Ackroyd duidelijk maken hoe groot de invloed van de romantische beweging geweest is op ons denken. Heel groot, zo blijkt. Noties als het getormenteerde genie, het belang van de verbeelding en de kracht van de natuur stammen allemaal uit de tijd van de romantiek, die grofweg van 1760 tot 1830 liep. Ook de, misschien overdreven, eis van originaliteit komt van de romantische kunstenaars. "Dichters, schrijvers, kunstenaars moeten voor ons bovenal origineel zijn", schrijft Ackroyd in The Times ter inleiding van zijn televisieserie. "Elke schrijver die van plagiaat wordt beschuldigd, is een vreselijk lot beschoren. Het is de doodzonde van de hedendaagse literatuur."

Schrijvers als William Blake, William Wordsworth en Lord Byron brachten ons die denkbeelden bij, ja zadelden ons er soms mee op. Maar zij waren op hun beurt beïnvloed door de Franse filosofen Denis Diderot en Jean-Jacques Rousseau. Zij waren de vaders van de vrijheid en zij zijn de protagonisten in de eerste aflevering. Diderot hamerde erop dat de mens voor zichzelf moest denken, Rousseau pleitte voor de terugtocht naar de natuur. Zijn ideeën van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid mondden uit in de Franse Revolutie. In Groot-Brittannië beïnvloedden ze vooral de kunst en de literatuur. Ze luidden een tijdperk van creativiteit en revolutie in in de Engelse letteren met grote namen als Blake, Wordsworth en Coleridge. Dichters hadden de macht de wereld naar hun beeld en gelijkenis te herscheppen. Het individu was geboren en kwam aan de macht. God, kerk en koning waren van de troon gestoten.

The Romantics is volgens de bedenker en presentator geen biografie van Wordsworth of Lord Byron, maar "de biografie van een idee. De idee speelt de hoofdrol. Hoe die doorgegeven werd en veranderingen teweegbracht in de mensen en de wereld."

l The Romantics

BBC 2 21.00

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234